Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A BKB és a diákokMagyar orvosit követelnek

2007. június 19., kedd, Közélet

1200 magyar diákból 720 nevével is támogatja azt a tízpontos petíciót, amelyben önálló magyar kar létesítését követelik a marosvásárhelyi orvosi egyetem keretében, valamint több tandíjmentes hely létesítését a magyar diákok számára, és több tanárt, aki a magyar vonalon taníthasson.

Ugyanakkor döntési és pénzügyi autonómiát kérnek a magyar diákok számára létesítendő magyar nyelvű szakokon: általános orvosi szak, fogorvosi és gyógyszerészeti szak. A követeléseket a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) már több hónapja megfogalmazta, az aláírásgyűjtés eredményét Kovács Lehel, a BKB alelnöke és az érdekelt egyetemisták tegnap sajtótájékoztatón közölték. A beadványt elküldik az oktatási minisztériumnak, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is. Kovács Lehel figyelmeztetett: ha Románia parlamentje nem oldja meg a magyar egyetemisták követeléseit, ősszel tiltakozó megmozdulásokat szerveznek mind a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, mind a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetemen. A magyar és angol nyelvű feliratok elhelyezésére a marosvásárhelyi intézmény rektorátusa már rábólintott, de Kolozsváron sem a határozat hiányzott. Az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem a 40-es években a Bolyai Egyetem keretében műkö­dött, 1945-ben költöztették Marosvásárhelyre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1128
szavazógép
2007-06-19: Közélet - x:

Tornaterem épül Zabolán

A Mikes grófok falujában az első változat szerint egy kisebb méretű tornatermet terveztek az iskola kertjébe.
2007-06-19: Közélet - Farkas Réka:

Magyarellenes ­törvénytervezet (A jogi bizottság elutasította)

A Nagyrománia Párt RMDSZ-ellenes törvénytervezete után a múlt héten a képviselőház jogi bizottságában napirendre került a Konzervatív Párt javaslata, amely értelmében megvonnák a román állampolgárságot mindazoktól, akik nem tudnak vagy nem akarnak megtanulni románul.