Naptelep Bikfalván

2013. augusztus 5., hétfő, Kultúrkert

A természetművészet azért is izgalmas, mert nem betokososdott jelenség, alko­tó­n­ként mást és mást jelent. Formai megjelenésében nem lehet behatárolni, ugyanakkor tágítja a kortárs képzőművészet lehetőségeit, színtereit; nem ábrázol, hanem létrehoz – véli a mély gyökerű, de viszonylag új műfajról Péter Alpár képzőművész, a bikfalvi Naptelep társszervezője. Sepsiszentgyörgy szomszédságában július 13–20. között másodszor tartottak  természetművészeti műhelyt, a kezdeményezők pedig bíznak benne, hogy időtálló folyamatot sikerült elindítaniuk, a Naptelep a térség sajátos rendezvényévé növi ki magát.
 

  • Függőágy – Horváth Zoltán installációja
    Függőágy – Horváth Zoltán installációja

Nem alkotótáborról, hanem műhely­munkáról van szó, melynek során az alkotások elszigetelten születnek Bikfalván és környékén (hegytetőn vagy akár erdei tisztáson), s bár a részt vevő képzőművészek már hónapokkal azelőtt készülnek, saját elképzeléssel érkeznek a helyszínre, a táji kör­nyezet hatására módosíthatják szándékaikat – magyarázza Péter Alpár a Naptelep sajátosságait, hozzátéve, a műfajban nagyon fontos a dokumentálás, a sajátosan kortárs művészeti alkotások – installáció, performansz – fényképeken, videofelvételeken élnek tovább, azokból szerveznek később kiállításokat. A Naptelep tavalyi megszületésénél, miként idén is, közreműködött Kolum­bán Hanna képzőművész és Várallyay Réka művészettörténész, ugyanakkor a rendez­vényt több intézmény is felkarolta. Míg egy esztendővel korábban, aszályos időszakban a víz motívuma köré építkeztek, idén a fény témáját járták körül, s az egy évvel ezelőtti, jobbára erdélyi alkotóközösség Kárpát-medenceivé bővült. Ezúttal több, művészeti szempontból meghatározó személyiséget sikerült Bikfalvára vonzaniuk, az itteni környezet kifejezetten érdekes a nyugatiak számára, a hagyományos, természethez közelebbi életformára érzékenyek az alkotók.
Most nyitottak a sepsiszentgyörgyi közönség irányába is, kiállítást, szakmai előadást és könyvbemutatót szerveztek a Székely Nem­zeti Múzeumban, illetve az azzal szomszédos Romgalériában. Tavaly minden kizárólag Bikfalván történt, ezúttal csupán az elkészült alkotásokat mutatták be a helyszínen. A ka­nadai John K. Grande, a ter­mé­szetművészet egyik legelismertebb művészet­történésze részt vett a Naptelepen, előadást tartott a múzeumban, és összefoglaló értékelést írt, továbbá Erőss István, a műhely­munkához szintén csatlakozó képzőművész Természet­művészet című könyvét Keserü Katalin budapesti művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészet­történeti Inté­ze­té­nek professzora mutatta be. Péter Alpár szerint az is fontos, hogy a mű­hely­munkába sikerült bevonniuk a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjait is.
A Naptelep létrejöttéről Péter Alpár azt mondja, felismerték, hogy Bikfalvát nagyon gazdag táji, környezeti értékek veszik körül, ez óriási erőforrást rejt, s mert a kortárs művészet erőteljesen városokba szorított, úgy vélték, érdemes alapozni erre a kultúrtájra, műhelymunkájuk is hat a bikfalvi térségre, ugyanakkor utóbbi ihleti a művészeket is. Tágul a művészet tere, az alkotók élő térben nyilvánulhatnak meg, közösséghez, természethez egyaránt viszo­nyulva – hangsúlyozza, s megjegyzi: a ter­mészetművészet szerinte annak az embernek a művészete, aki mer univerzumban gondolkodni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2013-08-05: Kitekintő - :

Készen állt a királynő beszéde atomháború esetére

II. Erzsébet királynő személyesen igyekezett volna tartani a lelket alattvalóiban, ha Nagy-Britanniát nukleáris támadás veszélye fenyegette volna a Varsói Szerződés részéről. Ez is kiderül a szokásos harmincévi titkosítás alól múlt héten feloldott, 1983-ban kelt brit kormányzati feljegyzésekből.
 
2013-08-05: Kultúrkert - Mózes László:

Pokorny Attila varratai (Arcvonások)

Kőszobrásznak tanult, de ma már szinte kizárólag természetművészettel foglalkozik, e műfajban a Kárpát-medencei alkotók egyik markáns képviselője. A marosvásárhelyi Pokorny Attila munkái a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben láthatók,  Természetes frekvenciák című tárlata a napokban zárul, de több itteni csoportos kiállításon bemutatkozott már, a Magmában is lapozható katalógusa alapos képet nyújt művészetéről.