VitaSzínház- és régiófejlesztés

2008. január 22., kedd, Kultúra

,,Száz-százötven évvel ezelőtt a Kárpát-medence kultúrzónáiban ugyanígy, ötven és száz kilométerenként születtek az azóta patinás színházak, gyakran hasonló kisvárosokban. A mi küzdelmünk a kulturális felzárkózásról szól. Tehát a Székelyföld fejlesztéséről." Bizonyára nem alaptalan az aggodalom a Székelyföld jövőjét illetően, Csutak István észrevételein érdemes alaposan elgondolkodni.

A magam részéről itt nem kívánok állást foglalni abban a kérdésben, hogy egy újjászülető társadalmi elitnek kell-e levezényelnie egy organizált fejlesztést, vagy pedig egyszerűen szabadabb teret kell biztosítani az organikus fejlődésnek, amiben a széki hagyományoknak, a sokszor egymással is szembeforduló történelmi kisközösségeknek fontos szerepe lehet.

Egy kérdés mellett azonban nem mehetek el szótlanul, s ez a színház kérdése. Valóban, Hargita megyében ma már négy színházi intézmény is működik, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nemrég alakult Nézőpont Színház mint magánkezdeményezés. Ezen intézmények létrejöttébe sok egyéb mellett bizonyára belejátszott a széki öntudat és bizonyítani akarás is. Baj ez? — kérdezem. Vagy tudomásul kell venni, hogy ez a fejlődés sajátos formája? Mindmostanáig ez a régió a magyar kultúra szempontjából periféria volt. Ennek a helyzetnek változnia kell, mert a Székelyföld etnikai kompaktsága, valamint a modernizációval járó decentralizáció okán fontos szerephez jutott. Hargita megyében elméletileg működhetne egyetlen, hatalmi szóval alapított színházintézmény, de mára már tapasztalati és szakmai érvekkel is bizonyítható, hogy az kevésbé lenne hatékony.

Három színházi műhely (most már négy), megannyi arculat és törekvés, tehát színesebb kulturális képlet. Egyetlen mamutintézmény, ami lefedné a megye színházi igényeit, gazdaságilag nehezebben lenne fenntartható! Gondoljunk a teljesítendő előadásszámra, a párhuzamos produkciókra, hogy a székhelyen történő folyamatos kínálat s a megyei játszási helyeken megvalósuló jelenlét biztosított legyen! Ez annyival több személyzetet, technikai és szállítási eszközt, tehát sokkal több pénzt jelentene. Ezzel szemben a mostani helyzetben a Hargita megyei színházak összköltségvetése messze elmarad például a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház költségvetésétől. Cserébe mégis sokkal több előadás születik, sokkal több nézőnek. A Csíki Játékszín egymaga hat-hét bemutatót tart évadonként, ami több mint 160 előadást és 45—46 ezer nézőt jelent. Van olyan hónap, amikor harminc előadást játszik a társulat. Ezeknek egy része vidéken valósul meg, hat településen működtetünk bérletrendszert. Ezt második éve a megyei tanács is támogatja.

Az állandó színházi jelenlét is hozzájárul ahhoz, hogy sorban újítják fel, vagy készülnek felújítani ezeket a játszási helyeket. Kászonaltíz, Gyergyócsomafalva, Gyergyóremete, Gyergyóditró, Csíkdánfalva, Csíkkozmás jó példa erre. A felújításokhoz színházunk szakmai tanácsadást nyújt. A színházak között rendszeres az együttműködés. Gyerekelőadásainkat kicseréljük, és így három városban működik gyerekbérlet. Ilyen csak Hargita megyében van! Csíkszeredában háromezer kisiskolásnak van mesebérlete. Vendégelőadásokra, bérletcserékre is sor kerül rendszeresen, s ebbe a marosvásárhelyi és a sepsiszentgyörgyi színház is többször bekapcsolódott. Szé­kelyudvarhelyen rendszeresen vállalnak szerepet marosvásárhelyi színészek. Az elmúlt tíz évben már tíz iskolás évjárat nevelkedett úgy, hogy a színházbérlet természetes tartozéka az oktatásnak Csíkszeredában. A Márton Áron Kollégium diákjai egy-egy bemutató után háromszor töltik meg a négyszáz férőhelyes nézőteret. Bizonyítható, hogy a színházak szakmai presztízse is növekszik. Csutak István a modernizációs kényszerről ír, és leszögezi, hogy a teljesítmény az érték. Igaza van. És ezen az alapon vitatom azt a tézisét, hogy a Székelyföldön nincs színházi élet.

Tíz év színházi eredményeit lehet elemezni és bírálni, de teljesítményét megkérdőjelezni aligha. Színházaink pontosan az általa emlegetett teljesítményorientáltságból és a partnerségből mutattak példát. A jövőt illetően bizonyára szerepe van a vitáknak, elméleteknek is, ezeknek azonban csak a valós tényekből szabadna kiindulniuk. Száz-százötven évvel ezelőtt a Kárpát-medence kultúrzónáiban ugyanígy, ötven és száz kilométerenként születtek az azóta patinás színházak, gyakran hasonló kisvárosokban. A mi küzdelmünk a kulturális felzárkózásról szól. Tehát a Székelyföld fejlesztéséről.

A szerző a Csíki Játékszín igazgató-művészeti vezetője

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2008-01-22: Kultúra - Mózes László:

Székelyföldön színház az egész világ (Vita)

Amit Brüsszelben is láthattak: A nyugati világ bajnoka (Tamási Áron Színház)
Fotó: BARABÁS ZSOLT
A székely székek törzstagjainak egymás nyakát szorongató, folyamatos csatabárdlengető életformáját vizionáló írásával Csutak István láthatóan sokat akar markolni ― tény s való: felvetése időszerű, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a pocsolyába dobott kő azóta figyelemre méltó közéleti hullámzást eredményezett, tanúsítván, sokakat foglalkoztat e térség jövője ―, vélhető azonban, hogy keveset fog. Legalábbis ami a színházi témakört illeti: tökéletesen mellényúl, de a problémákat érzékkel felvető, ám ennek ellenére általánosító, hórukk szintű elemzése további pontokon vitatható.
2008-01-22: Gazdakör - Incze Péter:

Kisállatok a sportteremben (Meghívó)

A Fajbaromfi- és Kisá­llattenyésztők Háromszéki Egyesülete és a Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal január 25—27. között nyolcadik alkalommal rendezi meg Sepsiszentgyörgyön é­ves seregszemléjét.