Több mint kétezren a városzászlóért

2013. szeptember 9., hétfő, Közélet

Péntek délutánig, az aláírásgyűjtés lezárásáig 2250-en csatlakoztak a megyeszékhelyi városzászló betiltása miatti perhez. A polgárok a városháza oldalán lépnek a perbe, a brassói táblabíróság holnap tárgyalja az ügyet.
 

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ június végén indította az aláírásgyűjtést, az érdeklődők a város hat pont­ján láthatták el kézjegyükkel a jogászok által összeállított dokumentumot, s ezáltal csat­lakoztak a városháza oldalán a prefektúra által indított perhez. A városzászló sorsáról jövő héten ugyanaz a bíróság dönt, amely korábban törvény­telennek minősí­tette a megye lobogóját.
A város zász­lójáról szóló ta­ná­csi határozatot még Codrin Munteanu prefektus támadta meg a köz­igazgatási bíró­sá­gon, és alap­fokon neki adtak igazat. Június végén a bras­sói tábla­bíróság az RMDSZ kérésére halasztotta az ügy tárgyalását, ezt kö­vetően kez­dett aláírás­gyűj­tést az RMDSZ. A civil pe­resek bevonásának célja, hogy ked­vezőtlen ítélet esetén ily módon lehe­tő­ség nyíljék a strasbourgi emberjogi bíró­ság­hoz fordul­ni, köz­igazgatási per lévén, újabb hazai fellebbezési lehetőség ugyanis nincs.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2013-09-09: Kitekintő - :

G20: túlságosan gyenge a világgazdaság

Aggodalmát fejezte ki a világgazdaság állapota miatt a világ 19 leg­erősebb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport az orosz­országi Szentpéterváron tartott csúcstalálkozó pénteken kiadott záró­nyilatkozatában. „A világgazdaság továbbra is gyenge, a növekedés törékeny és egyenlőtlen” – áll az állam- és kormányfők kétnapos találkozójáról ki­adott dokumentumban.
 
2013-09-09: Közélet - Bokor Gábor:

Textilbe szőve, bronzba öntve (Felavatták Gazdáné Olosz Ella szobrát)

Újabb köztéri mellszoborral gyarapodott Kovászna központi parkja. Tegnap avatták a Gazdáné Olosz Ellának emléket állító szobrot – szinte pontosan egy évvel azután, hogy a városi művelődési házban megnyitották alkotásainak állandó tárlatát. A leleplezésen több százan vettek részt – bizonyítva, hogy az 1993-ban elhunyt textilművész maradandót hagyott maga után szőtteseiben, emberi mivoltában is. Nemcsak a kovásznaiak lelkébe írta be magát, egész Európában ismert volt, hírnevet szerzett – mondta megnyitóbeszédében a kovásznai városi művelődési ház igazgatója, Czilli Balázs.