Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A koalíciós összefogás tanulsága

2008. január 23., szerda, Máról holnapra
Vajon, hogyan tekintenek a koszovói albánok a szerbiai elnökválasztás első fordulójának eredményeire, arra, hogy a nacionalizmusáról hírhedt Szerb Radikális Párt alelnöke, Tomislav Nikolic nyerte a választásokat?

A kérdés azért indokolt, mert egy nagyon sántító hasonlattal élve olyasmiről van szó, mintha mi Székelyföldön látnók, hogy a választások első fordulóját C. V. Tudor és pártja nyerte meg. A hasonlat valóban sántít, ne kövezzenek meg érte, de gondoljuk el, hogy a szerb szavazók nagy többsége egy olyan tartományt — országrészt — akar erőszakkal a birtokában és uralma alatt tartani, amelyben a szerb lakosság aránya tíz százalék alatti. Ez nem érdekli a szerb szavazók sokaságát, ők az ősiség jogán követelik a Délnyugat-Balkán eme részét maguknak. Ilyen alapon, ugyancsak szerb vonatkozású hasonlattal, Magyarország Nándorfehérvár visszavételéért fordulhatna a hatalmas Putyinhoz, hisz valamikor az ország része volt a mai Belgrád.

Komolyra fordítva a szót: Szerbiában arról van szó, hogy a ,,demokráciát" a kisebbségi helyzetben lévőkkel szemben alkalmazó többségiek általában képtelenek ezek állapotát felmérni, és szempontjaikat elfogadni. A szerb nacionalizmus gyilkos tobzódását elszenvedő albánok soha nem fognak belenyugodni abba, hogy az abszolút albán többségű országrész, mely már gyakorlatilag nem is része Szerbiának, az ,,ősiség jogán" Szerbia része maradjon.

Remélni lehet, hogy február 3-án, a második fordulóban fordul a kocka, és az ,,európaibb" Boris Tadic lesz a befutó. A Magyar Koalíció, amelyre az első fordulóban százezernél többen szavaztak, amennyiben megfelelő garanciákat kap Boris Tadictól és pártjától, e tömörülés győzelmét támogatja.

Magyar vonatkozásban itt is van egy svéd csavar, mert a magyar kormány Koszovóval kapcsolatos álláspontja nem azonos a vajdasági magyarokéval. A magyar kormány a határokon túli magyarokkal ebben a kérdésben is szembe kerülve azt hajtogatja, hogy Koszovó egyedi eset, és nem precedens értékű mások számára. Holott, ha lesz önálló Koszovó, akkor a szerb kisebbség számára biztosítandó teljes körű autonómia lesz modell számunkra, ha pedig továbbra is szerb tartományi státusa lenne Koszovónak, az itteni albánok önrendelkezése lenne a minta például Székelyföld számára.

A szerbiai választás első fordulójának legfontosabb tanulsága viszont a magyar koalíciós összefogás eredményessége, amely százezernél több szavazatot hozott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 937
szavazógép
2008-01-23: Magazin - x:

Hogy mik vannak?

„Bundás" Ju párt keres
Párt keres „Sir Szőr", azaz a világ hivatalosan is legszőrösebb férfija, mert megszakadt kapcsolata eddigi barátnőjével. A kínai Ju Csen-huant 2002-ben ismerte el a Guinness Rekordok szerkesztősége a világ legszőrösebb emberének. Ju immár 29 éves, és egy internetes párkereső cégen keresztül próbálkozik új társra lelni. „Egész testemet szőr fedi, a szüleim pedig aggódnak, hogy nem tudok feleséget találni. Sok lány megretten, amikor végre személyesen is találkozik velem. King Kongnak érzem magam külcsínre, de lágy lelkű bensővel" — vallotta „bundás" Ju a kínai sajtónak.
2008-01-23: Közélet - Iochom István:

Régi és új polgármesterjelöltek Kézdiszéken

Előrejelzések szerint a helyhatósági választásokra májusban kerülhet sor. Felső-Háromszéken már a tavaly elkezdődtek a találgatások arról, hogy kik indulnak a választásokon, és kik nem.