Fúvóstalálkozó ÁrkosonA zene esőt győzött

2013. szeptember 25., szerda, Faluvilág

Szemerkélő esőben tartották meg Árkoson az Olt menti fúvószenekarok találkozóját. Rendhagyó alkalom volt, mert ezúttal nem falunapi koncerten találkoztak, hanem szűk baráti körben – tájékoztatott Váncsa Mátyás árkosi zenekarvezető.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

– Hét csapat volt jelen, a sepsibükszádiak, a mikóújfalusiak, Étfalvazoltán és Gidófalva csapata, a kálnokiak, mi, a vendégfogadók és meghívottként jelenlétével megtisztelt a nagybaconi zenekar is. Nem zártkörű esemény volt, mert a média és plakátok hirdették, hogy a koncertet a helybeliek is meghallgat­hatják. Mindnyájunk számára amolyan tapasztalatcserét is jelentett, mert az együttesek különböző mű­fajokat játszanak, abból tanulni is lehetett, az étfalvazoltániak például a mulatós zenét kedvelik, a mikóújfalusiak világibbak, külföldi, komolyabb számokat is játszanak – részletezte Váncsa Mátyás.
Az eső miatt ugyan sokan le­mondtak a részvételről, de a baráti társaságnak sikerült kikapcsolódnia. Annak rendje és módja szerint zenés felvonulással kezdték a rezes bulit, a szitáló esőtől, a tükörvizes aszfalttól senki sem rettent el, mert a zenélés szenvedélye már minden fúvós lelkében él. Az üst megtelt húsos krumpligulyással, s mert a zene mellé itóka is kell, mindent a kultúrház nagytermében fogyasztottak el. A felszolgálásban az árkosi zenészfeleségek jeleskedtek. A fellépőket Oláh Mihály konfe­rálta. Támogató is került: a termet adta az unitárius gondnok, az asztalokat, székeket a tanács, anyagi­akat Polány testvértelepülés polgármesterének baráti köre és Gajai Sándor mérnök, helybeli vállal­ko­zó. Megállás nincs, mert az ár­kosi fúvósok a héten indulnak a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Szín­házzal Gyergyószentmiklósra, ahol a Bánk Bán című előadásban lesz jelenésük.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2013-09-25: Faluvilág - Bokor Gábor:

Miként újult meg a sepsimagyarósi templom

Az idősebb sepsimagyarósiak emlékeznek az ötvenes évek közepére, amikor a falu református templomát „konzerválták”, amikor olajfestékkel kenték le a teljes belső bútorzatot, ajtókat, mindent, ami fából volt.
2013-09-25: Magazin - :

II. Rákóczi Ferenc orosz kapcsolatai

II. Rákóczi Ferenc korának magyar–orosz kapcsolatait elemző tanulmánykötet jelent meg Oroszországban, hivatalos bemutatóját hétfőn tartották a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központjában.