Díszállatok a lakásbanAranyhörcsög

2008. január 24., csütörtök, Család

Az aranyhörcsög a szíriai sivatagból és környékéről indult világ körüli útjára, és a tenyésztők révén ma már minden kisállat-kereskedésben kapható.

Bársonyos bundájával, kedves viselkedésével és nagy, fekete gombszemével a legkedveltebb kisemlőssé vált, főként a gyermekek körében. Valahányszor megkérdeznek, hogy milyen kisállatot ajánlanék a családnak, elsőként az aranyhörcsög, a hullámos papagáj és a zebrapinty jut eszembe. Mikor tisztáztuk, hogy kisemlőst szeretne a család, akkor az aranyhörcsögöt és a tengerimalacot javasolom.

Az aranyhörcsög könnyen tartható, magányosan is jól érzi magát. Mielőtt azonban megvásárolnánk, szerezzünk be egy terráriumot (akvárium), semmiképp ne tartsuk kedvencünket befőttes üvegben! A díszállatüzletekben kapható kimondottan hörcsögöknek gyártott ketrec is. Ezek nemcsak esztétikusak, hanem felépítésük megfelel aranyhörcsögök tartására, és többnyire ellátták a megfelelő tartozékokkal. Akinek csak terráriuma van, be kell szereznie még alvódobozt és mászókát.

Alomként használjunk tiszta faforgácsot, amit lehet keverni szénával, így a kedvencünknek lehetősége nyílik járatok kialakítására. Homokfürdőt is létesíthetünk. A hörcsögök nagyon kedvelik a homokfürdőzést. Igaz, gyakran kell cserélni a homokot, mert hamar összevegyül az alom anyagával, ezért a legcélszerűbb, ha kerámiaedényben tartjuk.

Táplálékként az aranyhörcsögnek kapható megfelelő magkeverék, amit ki lehet egészíteni lisztkukaccal, zöldséggel, gyümölccsel. Csínján kell bánni a saláta-, káposzta- és herefélékkel, mert felfúvódást okozhatnak. És természetesen, a víz nélkülözhetetlen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2008-01-24: Család - Sylvester Lajos:

Zamatossági idő

Gyermekkorban aromájuk, illatuk is van az anyanyelvi szavaknak. Két háló narancsot hoz haza a lányunk-vejünk, no meg a hatéves Peti. A konyhában kölcsönösen mosolyog egymásra a narancshalmaz és Peti, aki anyás hangon morfondírozik: ennek vajon lejárt-e a zamatossági ideje?
2008-01-24: Család - x:

A tüdőrák oka: kevés napfény?

A tüdőrák évente több mint egymillió ember halálát okozza a Földön. Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a napfény hiánya és a tüdőrák kialakulása között. A kaliforniai San Diegó-i egyetem tudósai 111 ország és több kontinens adatait lefedő vizsgálatuk során arra az eredményre jutottak, hogy az Egyenlítőtől távolodva kimutathatóan nő a tüdőrákos megbetegedések száma.