Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ég a zsebünk!

2008. január 24., csütörtök, Máról holnapra

A politikai viták okozta zűrzavar miatt alig látni azt a lehangoló gazdasági-társadalmi állapotot, melybe Románia fokozatosan belezuhant. Hónapok óta folyamatosan kúsznak az ég felé a fogyasztói árak, miközben fenyegető mértékben értéktelenedik a lej.

A hét közepén a jegybank már úgy értékelte, hogy egy euró 3,7619 új lejt ér, akárcsak három évvel ezelőtt. Igaz, romlik a világpiaci konjunktúra, mégis, a hazai gazdasági elemzők egyöntetűen állítják, a román pénzpiac megingása elsősorban a hazai gazdaság romló teljesítményének köszönhető. Ez az oka annak is, hogy egyre több külföldi befektető viszi ki pénzét a román bankokból, a tőkepiacról, s újakat ma már lasszóval sem lehet fogni. Nem használt — mondják a közgazdászok — a hazai gazdasági-pénzügyi helyzetnek az sem, hogy év végére a valós teljesítménynél jelentősen nagyobb mértékben nőttek a bérek és nyugdíjak, amire rájött a szokásos decemberi vásárlási láz, mikor is a megszokottnál jóval több lej került be a kereskedelmi forgalomba. És közben drágul a kőolaj, inog az amerikai ingatlan- és tőkepiac, Távol-Keleten benáthásodott a tőzsde. A világgazdaság nagyjai még nem tudják megítélni, átmeneti bajról van-e szó, vagy kialakulóban egy, a harmincas évek nagy válságához hasonló helyzet.

Itthon Mugur Isărescun, a jegybank elnökén kívül a felelős politikusok közül mintha senki nem észlelné a veszélyt. A nemzeti bank kormányzója ellenben óvatos, és hű önmagához, bízik az alig egy évvel ezelőtt Rockynak nevezett lej erejében, s azt hangoztatja, magához tér előbb-utóbb a nemzeti valuta. Természetesen, ha a felelős politikusok, gazdasági szakemberek is teszik a dolgukat, és helyrepofozzák, amit elrontottak.

A bajt a kisember pénztárcája vészes laposodásán érzékeli, s azon, hogy folyamatosan drágulnak az élelmiszerek, ráadásul február elsejétől újabb áremeléseket jósolnak, tízszázalékos kenyér- és liszt-, tizenöt százalékos tej- és tejtermék-, legalább hat-hét százalékos húsdrágulásra lehet számítani. S hat és tíz százalék közti összeggel többet kell majd fizetni a földgázért, nőnek a szállítási és utazási költségek, a bankkamatok, a házbérek. A szakszervezetek nyomására lassan a kormánynak is el kell ismernie, hogy a jelentősnek számító nyugdíjemeléseket megette az infláció, Románia idős korosztályának jelentős hányada ott áll, ahol korábban: egyhavi ellátmánya jó esetben a téli fűtési számla kifizetésére elegendő.

S a politikusok csak veszekednek, Băsescu itthon ágál, Tăriceanu Prágában dicsekszik: Romániában oly jól mennek a dolgok, hogy nem érezni az amerikai gazdaság megingását. Jó nekik, nekünk már a zsebünk ég.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 263
szavazógép
2008-01-24: Riport - Sylvester Lajos:

Réty, a lehetőségek birodalma

Réty polgármesterével, Dálnoki Lajossal együtt várjuk a Tolna megyei székhelyű BAU-TEAM Építőipari és Vállalkozási Kft. vezetőinek, illetve a csíkszeredai kirendeltség képviselőjének érkezését, hogy a község csatornahálózata és a szennyvíztisztító berendezés megépítésére a szerződést megkössék. A versenytárgyalás nyertesei Bereckből érkeznek, ahol a rétyihez hasonló megállapodást írtak alá.
2008-01-24: Közélet - Szekeres Attila:

Építőtelep az egész falu (Év elején a falugazdák)

Interjú Sánta Gyulával, Kökös község polgármesterével
Aki a kökösi községházába belép, építőtelep kellős közepén találja magát. A székház tetőterét beépítették, az irodák felköltöztek, most a földszinten folynak a munkálatok. Itt kapnak helyet a közönségszolgálati irodák, s a polgármester is itt tartja majd a fogadóórát.