Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Valós dilemma

2008. január 25., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

A közelgő önkormányzati választások miatt egyre élesebbé váló politikai harcok, a még el sem nyert tisztségek elosztása körüli csatározások néha a legelemibb logikát is képesek háttérbe szorítani.

Csak ezzel magyarázható az RMDSZ legújabb dilemmája, hogy előválasztások útján vagy pedig küldöttgyűlésen döntsék el, kik szállnak versenybe az önkormányzati szavazáson. Újabban olyan vélemények is elhangzottak — például Kovács Péter, az ifjúsági hatóság elnökének szájából —, miszerint populista módszer az előválasztás.

Márpedig demokráciában igazán nem lehet vitás, hogy populizmus-e az, ha a polgárok maguk választják meg vezetőiket. Ha ezen kezdünk el dilemmázni, joggal vetődik fel a kérdés, mire volt jó a rendszerváltás. És hogy volt-e egyáltalán igazi rendszerváltás. Kétségkívül, vannak hátrányai és veszélyei annak, ha előválasztások útján kerülnek ki a polgármesteri és más vezetői tisztségekre pályázók. Például, hogy nem egy nagyon szűk csoportot képviselnek. Mint ahogy van igazság abban is, hogy Székelyföldön az RMDSZ-nek nagy valószínűséggel elsősorban a Magyar Polgári Párttal kell megmérkőznie, márpedig párttal csak pártként lehet felvenni a versenyt. De az mégiscsak tagadhatatlan, hogy nagyobb a legitimitása a közösség által hozott döntésnek, mint egy szűkebb, gyakran az érdekek függvényében megalakult testület döntésének.

Az RMDSZ valós dilemmája azonban mégsem ez kellene hogy legyen. Háttérbe szorul ugyanis az a tény, hogy a szövetség érdekképviseleti szervezetként jött létre, nem pedig politikai pártként. A jelek szerint pedig azzal senki nem foglalkozik, miért is kell a pártosodás útján elindulnia. Miért is nem volt képes érdekképviseletként működni? Miért nem alakított ki igazi kommunikációt az erdélyi magyar értelmiséggel, a civil szervezetekkel, az egyházakkal?

Márpedig ezek, s nem pedig a pártosodás lennének az igazán fontos kérdések. Megválaszolásuk előrelendíthetné a szövetséget, Caragiale szavaival élve akár azt is mondhatnánk, ha árulás, hát legyen, de tudjunk róla mi is...

Csakhogy a parlamenti választásokon végzetesnek bizonyulhat, ha az erdélyi magyarok pártként viszonyulnak a szövetséghez. Még mindig jobb a sokaság, mint ha kilenc-tíz ember választ baráti köréből számunkra vezetőket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2008-01-24: Közélet - x:

Az utak járhatóak

Jelentős fennakadást nem okozott a tegnapi havazás térségünk forgalmában, inkább azoknak kellett nehézségekkel szembesülniük, akik még mindig felkészületlenül (nem megfelelő autógumival) indultak el — tudtuk meg a készenléti felügyelőségtől.
2008-01-25: Közélet - Hecser László:

Baróton indulatos harc várható

A Traian Băsescu államfő leváltását célzó referendumon, majd az európai parlamenti választásokkor kiütéses vereséget szenvedő baróti RMDSZ tekintélyét a polgármesteri szék és a helyi képviselői mandátumok többségének megszerzésévél szeretné helyreállítani.