Hírsaláta

2013. október 9., szerda, Belföld

BABA NOVAC-BOTRÁNY A KINCSES VÁROSBAN. Kolozsváron a Szabók bástyája előtt álló szobor feliratából: „Baba Novac, Vitéz Mihály hadvezére, akit szörnyű kínok között öltek meg a magyarok 1601. február 5-én”, valaki eltávolította a magyar szót. A felirat Gheorghe Funar polgármestersége idején került az 1975-ben állított szobor talapzatára.

 Baba Novacot az erdélyi országgyűlés ítélte árulásért halálra. A hadvezért máglyán égették meg Kolozsvár főterén, majd holttestét a Szabók bástyája előtt karóba húzták. A Diszkriminációellenes Tanácstól már annak idején kérték, hogy állapítsa meg a felirat diszkriminatív voltát. A tanács azonban nem találta megbélyegző jellegűnek azt. Most a Kolozs Megyei Rendőrség nyomozást rendelt el, hogy kiderítse, ki távolította el a fel­irat egy részét – közölte a Citynews hírportál.
BACCHUS HÍVEIT A MINISZTERELNÖK IS VÉDI. Nem lesz zéró tolerancia az új közlekedési tör­vényben, derült ki Victor Ponta kormányfő nyilatkozatából, a gépkocsivezetők egy pohár sör vagy bor elfo­gyasztása után volánhoz ülhetnek. Ponta az európai gyakorlatot hozta fel példának, és amennyiben hatályba lép az új közlekedési törvény, a 0,2 ezrelék kifújt alkoholszint még pénzbírságot sem hoz. A miniszterelnök szerint ez egy pohár sört vagy bort jelent. A tervezetben a 0,2–0,5 ezrelék közötti alkoholszinttel már pénzbírságot és a jogosítvány bevonását kockáztatják, 0,5 ezrelék felett pedig büntetőjogi eljárást. (Cotidianul)
LÁNGOLÓ SZERELEM LENNNE? A Szociál-Liberális Szövetség folytatja útját – jelentette ki Victor Ponta szociáldemokrata elnök. Hozzátette: ő soha nem bírálta nyilvánosan kollégáit, és ezt a jövőben sem fogja megtenni. A miniszterelnök a Crin Antonescu bírálatait firtató újságírói kérdésre válaszolt. A liberális pártelnök az SZLSZ ülését megelőzően azt mondta, az SZLSZ olyan, mint a lángoló szerelem, mindennap elölről kezdődik minden. (Ziare.com)
MINISZTER ASSZONY SZERINT SEM KELL EZ A VERESPATAKI TERV. Megszavazhatatlan, legalábbis a gazdasági hatékonyság és a román államnak biztosított előnyök szempontjából a verespataki beruházásra vonatkozó törvény jelenlegi formájában – jelentette ki Maria Grapini, a kis- és közepes vállalatok, üzleti környezet és turisztika minisztere az ügyet kivizsgáló parlamenti különbizottság előtt. (Ziarul fianciar)
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2013-10-09: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Magyar tiltakozás Marosvásárhelyen
Kétnyelvű táblákat osztogató marosvásárhelyi polgár megbírságolása miatt magyarul szólaltak fel a városi önkormányzat tegnapi ülésén az RMDSZ képviselői. Peti András alpolgármester elmondta, valamennyi RMDSZ-es képviselő előbb magyarul fejtette ki álláspontját az ülésen, aztán – tolmács hiányában – románul is összefog­lalta az elmondottakat. Hozzátette, gesztusukkal az ellen kívántak tiltakozni, hogy a helyi rendőrség múlt csütörtökön megbírságolt egy marosvásárhelyi nőt, aki kétnyelvű feliratokat osztogatott a város egyik zöldségpiacán.
2013-10-09: Közélet - Demeter Virág Katalin:

A Románok Fóruma is perel (Sepsiszentgyörgy zászlaja)

Tegnap ismét halasztottak a bras­sói táblabíróságon a sepsiszentgyörgyi városzászló perében, u­gyanis a Ko­vászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma belépett a perbe a prefektúra oldalán – közölte érdeklődésünkre Antal Árpád polgármester.