Mi, hol, mikor?

2013. október 9., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Sepsiszentgyörgyön a Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Béla Termében csü­törtökön 18 órától bemutatják dr. Nagy Lajos Fény és árny – körorvosi élményeim című kötetét.

Az igen sokrétű, hely- és kortörténeti dokumentumnak is beillő műről (melyből részleteket lapunkban is olvashattak), a szerzővel Farkas Réka beszélget. A könyv a helyszínen megvásárolható, a találkozó végén a szerző dedikál.

Csodák palotája
A Csodák palotájának kiállítási anyaga szombatig Sep­siszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tekinthető meg naponta 10–15 és 16–19 óráig (jegy-­előjegyeztetés és csoportok bejelentkezése a 0757 047 720-as telefonon, a jegy ára 10 lej, diákoknak 5 lej).
A kísérlet-bemutatók programja (a rendkívüli érdek­lő­désre való tekintettel Sepsiszentgyörgyön két új időpontot is beiktattak): szerdán Sepsiszentgyörgyön 18 órától a bábstúdióban és Baróton 13 órától a művelődési házban (jegyigénylés és csoportok bejelentkezése a 0740 780 353-as telefonon), csütörtökön 11 és 13 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban (0267 362 002), 18 órától Sepsiszentgyörgyön a bábstúdióban, pénteken Sepsiszent­györgyön a bábstúdióban 11 és 13 órától (0757 047 717) és Kovásznán a Művelődési Köz­pontban 17 órától (0762 674 516), szombaton Sepsiszentgyör­gyön a bábstúdióban 11 és 18 órától (0757 047 717).
Részletek a www.kultkov.ro honlapon és a Kovászna Megyei Művelődési Központ facebook-oldalán.

Színház
A Kézdivásárhelyi Városi Színház ma 19 órától a Toldi-bérleteseknek játssza Déry Tibor–Presser Gábor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicaljét Kolcsár József rendezésében. Bérletek a Vigadó Művelő­dési Ház szervezőirodájában vásárolhatók munkanapokon 8–16 óráig. A bérletes elő­adásokra jegyet is lehet váltani, felnőtteknek 15 lejes, míg nyugdíjasoknak és diá­koknak 10 lejes áron. Telefon: 0267 360 179.

Szellemiség Napok
Sepsiszentgyörgyön, a Míves Házban a rendezvény előadásai naponta 19 órakor kezdődnek. A mai téma: Miként fordítsuk oda a másik arcunkat is? – Az emberi lény mélységes, valódi jósága. A csütörtöki téma: Az életünk hatékony megszervezésének újszerű módja, a pszicho-asztrológia szerint. Az előadásokat egy-egy telepatikus állapotpéldázás és filmvetítés kíséri. A belépés ingyenes.

Iskolaünnep
A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum a 2013–2014-es tanévben ünnepli az oktatás fennállásának 435., a középiskolai képzés elindításának 55. évfordulóját. Ebből az alkalomból az intézmény igazgatósága és munkaközössége tisztelettel meghívja az iskola egykori diákjait, nyugdíjas pedagógusait, munkatársait, támogatóit, valamint az érdeklődőket a pénteken 13 órakor kezdődő ünnepi megemlékezésre. A rendezvény keretében az idén 50. érettségi találkozójukat ünneplő véndiákok kopjafát állítanak elhunyt tanáraik és diáktársaik emlékére.

Mozgásművészet
Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 1. szám alatt, a Live-Art Kulturális Ala­pít­vány Táncstúdiójában a 2013–2014-es új évad tanfolyamaira október 15-ig várják az érdeklődőket. Je­lentkezni sze­mélyesen lehet munkanapokon 10–12 és 18–19 óráig vagy a www.dancestudio.shp.hu hon­la­pon. A kö­vetkező tanfolya­mok indulnak: társasági táncok (kerin­gő, tangó, szam­ba, salsa, rumba, csa-csa-csa, jive stb.) diákoknak és felnőtteknek, lakodalmi táncok (a fiatal pár, az öröm­szülők, hozzátartozók felké­szítése a legfontosabb társastáncokból), pri­vát tréning (személyre szabott alakformálás). Új moz­gás­formák: Ágó kardióbalett – hölgyeknek, body-art spe­ciális alakformáló mozgás­rendszer nőknek, ovitánc (tán­­cos moz­gásforma óvodásoknak, kis­iskolásoknak), meditációs torna (minden kor­osztály­nak). Szakmai képzés model­leknek és manökeneknek 9 éves korosztálytól. Érdek­lődni a 0722 233 774-es vagy a 0724 361 875-ös telefonon lehet.

Heti sürgősség
Szeptember 30. és október 6. között a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban tizenegy lány és tizenegy fiú született. A kórházban összesen 529 sze­mély jelentkezett a sürgős­ségen: szív- és érrendszeri pa­naszokkal kilencen, agy-érrendszeri pa­naszokkal tizennyolcan, a traumát szenvedet­tek száma tizenegy, sürgőssé­gi sebé­szeti beavatkozásra szorultak tizenhatan, belgyó­gyá­szati sürgősségi kezelésre huszonketten, gyermekgyógyászati sürgősségi beavatkozásra volt szüksége száztíz gyermeknek. Az említett 168 órában egy személy jelentkezett kullancscsípéssel.

Pályázat
A Háromszéki Közösségi Alapítvány pályázatot hirdet iskoláknak egynapos iskolakirándulás szervezésére október–novemberben. A Nem térkép e táj! elnevezésű prog­ram alapja 25 000 lej, pályázatonként 500–1500 lej támogatás igényelhető szervezési költségekre. Az űrlap az alapítvány honlapjáról letölthető, a pályázatok leadási határideje: október 18., péntek. Részletek a www.hka.ro honlapon.

Kékfény
Hulladékkal jótékony­kodott.
Szombaton a szolgálatos bölöni rendőrök fel­figyeltek G. A. ágostonfalvi (Brassó megye) lakosra, aki segélyként különféle hentesárut osztott a bölönpataki lakosoknak. Az ellenőrzés során kiderült, hogy az áru szavatossági ideje lejárt. A közel 185 kilónyi hentesárut elkobozták, meg fogják semmisíteni, a férfit pedig az állat-egészségügyi igaz­gatóság dolgozói megbírságolták élelmiszerek nem szabályos kezeléséért.
Lopások. Péntek este be­recki lakos panaszolta, hogy eltűnt két lova a kertből, ahol legelni hagyta őket. Egy nap múlva a lovakat egy falu melletti legelőn találták meg. * Vasárnap reggel értesítette egy férfi a baróti rendőröket, hogy a vá­rosban működő egyik fémfelvásárlónál pléhmedencét látott, ami az övé. Mint kiderült, a fémtárgyat alig háromnegyed órával azelőtt R. D. köpeci lakos adta el a felvásárlónak. * Vasárnap sepsiszentgyörgyi járőröző rendőrök felfigyeltek L. A. és L. V. helybeli lakosokra, akik szekéren kb. 150 kg-nyi takarmányt szállítottak. Amikor kérdőre vonták őket, bevallották, hogy egy illyefalvi parcelláról tulajdonították el.
Iratok nélkül. Hétfőn a zágoni rendőrök az erdé­szekkel közös megelőző akciójuk során megállították F. S. L. nagyborosnyói lakost, aki haszonjárművén 2,50 mé­ter tűzifát szállított kísérőirat nélkül. A gépkocsivezetőt 2000 lejre bírságolták, a fát elkobozták és átadták a zágoni magánerdészetnek.

Közlekedés
Hétfőn kora délután Ba­róton történt baleset: V. B. var­gyasi lakos kocsijával vi­gyázatlanul tolatni kezdett a Kossuth Lajos úton, és fellökött egy nőt, aki éppen a zebrán kelt át. A nő elesett, és beverte a fejét. A gépko­csi­vezető kórházba szállította, ahol megvizsgálták, de nem tartották szükségesnek a be­utalását. A gépkocsivezetőt megszondázták, a készülék 0,16 mg/l alkoholt jelzett a leheletében.
(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden
Kézműves-foglalkozás.
A sepsiszentgyörgyi Míves Házban a Guzsalyas Ala­pít­vány szervezésében ma 17.30 órától nemezkészítő tanfolyam fiataloknak, felnőtteknek.
Szüreti bál. Vasárnap 18 órától szüreti bál lesz a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben a Szupernagyi szervezésében. Részvételi díj: 15 lej. Érdeklődni a 0740 518 798-as telefonon lehet.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja: 8 órától aerobik, 9 órától nyugdíjas torna, 18 órától aerobik diákoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától tánc­aerobik felnőtteknek. Tele­fon: 0722 243 234.
Cserebere hobbiklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házba ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.) a hobbiklubba.
Jogi szolgálat. Szerkesz­tő­ségünkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fo­gadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Ügyeletes gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. December 1. úti Adonis (0267 324 903), Kézdivásárhelyen a Szent Anna (0267 360 015) patika teljesít éjszakai szolgálatot. Csak a sürgősségi recepteket adják ki!
Katasztrófavédelmi gya­korlat. Sepsiszentgyörgyön ma és csütörtökön városszer­te megszólalnak a szirénák a katasztrófavédelmi riasztók műszaki vizsgálata része­ként. Pánikra semmi ok, hi­szen csupán a rendszer üzem­képességét tesztelik.
Áramszünet. Ma 10–12 óráig Torján a 4-es, 11–13 óráig Ozsdolán a 3-as transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2013-10-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„A csillagok ragyogása volt két szemében, / Nap tündöklésénél szebb volt mosolya! / Elindult egy lélek, tovább szállt, / Távolra tőlünk, mely nagyon fáj!”
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
BAJZÁT BRIGITTA
életének 24. évében 2013. október 7-én tragikus hirtelenséggel örökre itthagyott bennünket.
Temetése 2013. október 10-én, csütörtökön 15 órakor lesz az árkosi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt két órával.
Emléke örökké szívünkben él.
Szerettei
4270277
2013-10-10: Riport - B. Kovács András:

Vándorszékely hazatalál – Egy ragaszkodás története (5.)

Ma már számosabbak a lehetőségek és mások az esélyek, de évszázadokon keresztül az egyházi pálya volt jóformán az egyetlen járható út a kiemelkedésre a székely gazdálkodói társadalomból. Boldizsár Béla e hagyományt követve került kántoriskolába a múlt század hetvenes éveiben, ott eltöltött négy évéről mesél az alábbiakban.