Kezdeményezés kegyes halálért

2013. október 10., csütörtök, Család

A magyar lakosság 55 százaléka támogatja az eutanáziát – derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG lap megrendelésére készítettek. Ezen a csoporton belül is többségben vannak, akik az aktív eutanáziával is egyetértenek, vagyis a népesség 30 százaléka azt sem ellenzi, ha az orvos adja be a menthetetlen betegnek a halálos injekciót.
 

A Medián egy 2003-as felmérés kérdéseit ismételte meg júliusban. A mostani eredmények szerint tíz év alatt 34-ről 38 százalékra nőtt azok aránya, akik elutasítják az eutanáziát. Ezzel párhuzamosan a támogatók aránya 62 százalékról 55 százalékra csökkent. Ugyancsak csökkent az aktív eutanáziát is elfogadók aránya, 40-ről 30 százalékra.
A legerősebb összefüggést a vallásossággal mutatja az eutanázia megítélése. Amíg azoknak, akik „az egyház tanítása szerint” vallják magukat vallásosnak, csupán 39 százaléka támogatja az eutanáziát, addig a nem vallásosaknak 57 százaléka.
Életkor szerint leginkább a 60 évnél idősebbek utasítják el, és a 30–39, illetve az 50–59 évesek között a legnagyobb a támogatottsága az eutanáziának. Ez a Medián szerint összefüggésben áll azzal, hogy a leg­idősebbek között találjuk a legtöbb vallásos embert. Ugyanakkor az is kiderül a kutatásból, hogy minél képzettebb valaki, annál inkább nem ellenzi az eutanáziát. Amíg a legfeljebb szakmunkásképzőt végzettek kö­rében 52 százalékos, a diplomások esetében 66 százalékos a támogatása.
A felmérés aktualitását adja, hogy az Országos Választási Bizottság július elején hitelesítette azt a magánszemélyek által jegyzett népi kezdeményezést, amely lényegében az aktív eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. Az aláírásgyűjtésre jóváhagyott kérdés így szól: Egyetért-e ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőttkorúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?
Ugyanakkor a passzív eutanázia – az MTI által az ügy kapcsán megkérdezett Dósa Ágnes szakjogász szerint – lényegében engedélyezett Magyarországon. Ugyanis az egészségügyről szóló 1997. évi törvény biztosítja a beteg számára az ellátás visszautasításának jogát. A jogszabály kimondja, hogy az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására – szigorú eljárási szabályok betartása mellett – abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos kórban szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet.
A népi kezdeményezés kapcsán állást fog­lalt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is, visszautasítva az aktív eutanáziát és tiltakozva a kezdeményezés ellen. Éger István, a MOK elnöke hangsúlyozta, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétség. A magyar parlamentben e kérdésről lezajlott vita során felidézték II. János Pál pápa szavait, miszerint „az eutanázia Isten törvényének súlyos megsértése, mert egy ember szándékos megölése erkölcsileg elfogadhatatlan”. A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ha ez összegyűl, a parlamentnek napi­rendjére kell vennie a kérdést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2013-10-10: Közélet - :

Beteg a családban

„Édesanyám ágyban fekvő beteg volt, tíz évet gondoztuk, pelenkáztuk, de sajnos, már elveszítettük. A férjem szenvedélybeteg: alkohol és szerencsejáték.” * „Édesanyám kilencvenegy éves, hatvanhárom éve van velünk. Gyermekeimet felnevelte, nagyon tipp-topp volt, de most mindent felejt, sokszor azt sem tudja, hol van.”
2013-10-10: Család - Puskás Attila:

A fagyal (A mérges természet)

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare L.) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik. Nálunk valóban annyira „közönséges”, hogy naponta elmegyünk többször is mellette, mivel a legkedveltebb sövénynövényünk.