Elhunyt Kovács Ildikó

2008. január 26., szombat, Közélet
Tragikus hirtelenséggel csütörtökön délben elhunyt Kovács Ildikó, a magyar bábművészet ,,nagyasszonya".

A nyolcvanéves művésznőt kolozsvári otthonában érte agyvérzés. Kovács Ildikó 1927. december 5-én született Sepsiszentgyörgyön. 1949-től a kolozsvári bábszínházban kezdett dolgozni, majd 1955—1958. között Marosvásárhelyre ment át. Visszatérve Kolozsvárra pantomimműhelyt indított a bábszínház fiatal művészeivel, amelynek előadásai nagy népszerűségnek örvendtek. 1984-ben nyugdíjazták, majd 1990-ig itthon nem rendezhetett, magyarországi színházak ajánlottak munkát neki, de a rendszerváltás után újrakezdhette kolozsvári munkáját is. Számos hazai és külföldi díjjal jutalmazták alkotásait. ,,Kovács Ildikó az első professzionális bábrendezők egyik jelentős személyisége volt. 57 éves pályafutása alatt rendezői, színésznevelői munkájával és magával ragadó alkotói személyiségével a Kolozsvári Állami Bábszínház és a kecskeméti Ciróka Bábszínház arculatát és társulatának fejlődését is meghatározta" — írják méltatói.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1853
szavazógép
2008-01-26: Közélet - Farkas Réka:

Átadják az Ezüstfenyő-díjakat

Marosvásárhelyen az SZKT ülését megelőzően ma átadják az RMDSZ kitüntetéseit, az Ezüstfenyő-díjakat. Az elismerést azok kapják meg, ,,akik kiemelkedő munkát végeztek a szülőföld visszaszerzése, valamint az RMDSZ programjának megvalósítása érdekében".
2008-01-26: Közélet - Magyari Lajos:

Kényelmetlen látleletek (Jegyzet)

Adrian Năstase egykori miniszterelnök kíméletlen tükröt tartott a minap a frissiben Európába integrálódott Románia (és Bulgária) elé, amikor kifejette, hogy a két ország felvétele nem volt egyéb, mint egy űr betöltésének kényszere, mely az Európai Unió addigi határai és az egykori szovjet spácium között tátongott.