Punkopera Kusturica-filmből

2008. január 26., szombat, Magazin

Emir Kusturica operát készített A cigányok ideje című filmjéből, s május 15. és 30. között tizenkétszer adják elő a belgrádi Száva központban — jelentette be a rendező Kustendorfban (nevéből és a német falu szóból), az általa alapított magánfilmfesztiválon.

A közép-szerbiai Mokra Gora-hegységben levő Drvengrad faluban a világhírű bosnyák filmrendező elmondta újságíróknak, hogy az opera elkészítésének ötletét saját alkotása, az 1988-ban forgatott A cigányok ideje című film adta. Az operának sikeres premierje volt tavaly má­jusban Párizsban, ahol idén márciusban néhányszor ismét előadják. A következő helyszín Athén lesz, majd Belgrád és más városok. A Kustendorfi Fesztiválon A cigá­nyok ideje című Kusturica-operá­ból részleteket vetítettek videó­ról. Kiderült, hogy grandiózus díszletek között százhúsz színész, énekes és statiszta s több mint ötven muzsikus van a színen, valamint százhúsz technikus segíti az előadást. A fantasztikus díszleteket a pá­rizsi Bastille Operából hozzák, s Kusturica úgy véli, hogy illeszkedni fognak a belgrádi Száva központ színpadához.

A cigányok ideje opera zenéjét Dejan Sparavalo, Nelet Karajlic és Stribor Kusturica, a filmrendező fia szerezte. Sparavalo korábban Kusturica több filmjéhez írt zenét, Karajlic a Hladno Pivo (Hideg sör) volt jugoszláv punk-rock együttes, majd a szarajevói kultikus banda, a Zabranjeno pusenje (Tilos a dohányzás) zenésze volt, Stribor Kusturica pedig a szarajevói együttesben dobolt, s az ő zenei ötlete a Macskajaj című film dobolós lüktetése, az umca-umca-umcacca.

Az 54 éves Emir Kusturica Szarajevóban született, Jugoszlávia szétesése után Franciaországban és az Egyesült Államokban filmezett. A délszláv háború után Belgrádban telepedett le, és jugoszlávnak tekinti magát. Nálunk is közismert, gyakran szerepel különböző televíziók műsorán többek között Az élet egy csoda, a Macskajaj, az Underground — amely 1995-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Aranypálmát — és A papa szolgálati útra ment című filmje.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2008-01-26: Magazin - x:

Rocksztár elvtárs

Már hosszabb ideje foglalkoztatta a gondolat, és most végre eljött az ideje, hogy Tom Hanks megvalósítsa tervét. A halhatatlan Forrest Gump megszemélyesítője Comrade Rock-star (Rocksztár elvtárs) címmel filmet forgat Dean Reed amerikai rockénekes, filmsztár, kommunista békeharcos életéről.
2008-01-26: Magazin - x:

Kacsahír

Éneklő, táncoló és számolni is tudó kacsa a szupersztár egy kínai piacon. A szárnyas, persze, nem fogja elvenni a világ sztártenorjainak kenyerét, mivel nagyívű áriák helyett csak hápog némi dallamszerűséget, viszont egész jól tartja az ütemet.