Hírsaláta

2013. november 6., szerda, Belföld

NAGYNAK ÉS CODRUŢ ŞEREŞNEK BÖRTÖN­BÜNTETÉST KÉRNEK. Letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság egyik ügyésze Codruţ Sereş és Nagy Zsolt volt miniszter és a többi vádlott ügyében.

A legfelsőbb törvény­széken hétfőn kaptak utolsó szót az ügyészek és a védőügyvédek. Codruţ Şereş és Nagy Zsolt gazdasági, illetve távközlési minisztert további négy társukkal együtt 2009. március 30-án állították bíróság elé államhatárokon átnyúló bűnszövetkezet megalakításáért több állami vállalat privatizálása ügyében. Azóta sem született jogerős ítélet, a most kimondott ítélet ellen az öttagú testületnél lehet még fellebbezni.
VÁR ZÁKONYI BOTOND, AZ ÚJ MAGYAR NAGY­KÖVET. Már csak Traian Băsescu államfőn múlik, hogy elfoglalhassa posztját a román fővárosban a leendő bukaresti magyar nagykövet, Zákonyi Botond. A román külügy ugyanis már megadta a diplomatának az úgynevezett agrémentet. Ezt Titus Corlăţean külügyminiszter nyilatkozta a România liberă napilapnak adott interjúban. A külügyminiszter arra utalt, hogy az új nagykövet csak akkor foglalhatja el állomáshelyét a román fővárosban, ha már átadta megbízólevelét az államfőnek. Az eddigi gyakorlat szerint Traian Băsescu a külügy pozitív válasza esetén nem gördített akadályokat a külföldi diplomaták útjába, egy fontos kivétellel: a holland nagykövetet több mint fél évig „előszobáztatta”, miután Hága 2011 végén megvétózta Ro­mánia schengeni csatlakozását.
MĂRMUREANU JÓSLATA. Nagyon mély epicentrumú, 7-esnél erősebb földrengést jósolnak a szakemberek Vranceában. Gheorghe Mărmureanu professzor, a Föld­fi­zi­kai Intézet tiszteletbeli igazgatója a Pro TV-ben azt mondta, a kéregmozgás várhatóan Moldva déli részét és kisebb mértékben Bukarestet fogja érinteni. Hozzátette: Vran­ceában az 1940-es és az 1802-es földrengéshez hasonlóra kell most is számítani, azok epicentruma 150 km mélyen volt, és erősségük 7,7, illetve 7,9 a Richter-skála szerint.
NYUGALOMRA INT RAED ARAFAT. Minden régió tudna kezelni egy esetleges földrengést – közölte Raed Arafat egészségügyi államtitkár. Hozzátette: érdemes kivizsgálni, hogy nem kelt-e pánikot a lakosság körében a várhatóan erős földrengésről szóló hír. A szakember szerint a hír közzététele előtt mindenképpen azt kellett volna tudatosítani a lakosságban, hogy földrengéses helyzetben mit lehet tenni. (Kolozsvári Rádió)
A NYOLCAS BŰVÖLETÉBEN. Nyolc területi közegészségügyi hatóság létrehozását javasolja az egész­ségügyi minisztérium a most közvitára bocsátott decentralizációs kormányhatározatban. A regionális központokat Iaşi-ban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temes­váron, Craiován, Ploieşti-en és Konstancán, valamint Bukarestben hoznák létre, Marosvásárhely irányítaná a Szeben, Fehér, Brassó, Hargita és Kovászna megyei hivatalokat. A határozattervezethez december elsejéig lehet javaslatokat küldeni. (Realitatea)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2013-11-06: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Képtelen intézkedések
A Demokrata Liberális Párt határozottan elutasítja a Ponta-kormány által bejelentett „képtelen” intézkedéseket, amelyek még inkább megbénítják a gazdaságot – jelentette ki Cătălin Predoiu. Az alakulat első alelnöke szerint a kormány valójában nem tárgyalt a Nemzetközi Valutaalappal, hanem „kétségbeesetten igyekezett megmenteni a megállapodást”.
2013-11-06: Közélet - Hecser László:

Senkinek nem adósa a kórház (Barót)

Akárcsak a közszállítási vállalat vezetője, Benedek Csaba, a baróti kórház menedzsere, Dávid György is cáfolja Nagy István tanácstag legutóbbi ülésen tett kijelentését, mely szerint a városháza alárendeltségébe tartozó egységeknek az utóbbi időben megnőtt az adósságuk. A kórház vezetője szerint minden fizetési határidőt betartanak, senkinek sem tartoznak.