Amit szabad Bukarestnek

2013. november 9., szombat, Nemzet-nemzetiség

Nemrég Dmitrij Rogozsin orosz kormányfőhelyettes a Twitteren a következő bejegyzéssel piszkálta fel Románia elnökét, akinek nevéből szemléletes szójátékot is faragott: „A trajáni faló a Moldovai Köztársaság Romániával való egyesülését két fázisban készítette elő: előbb az Európai Unióba integrálná, majd hozzácsatolná az »anyaországhoz«”.

Traian Băsescu visszakézből riposztozott, mondván, Rogozsin, amint felébred, előbb elereszt egy nyilatkozatot Romániáról, és csak azután issza meg a reggeli teáját.
Természetesen tévedés lenne, ha magyar szemüvegünkön keresztül úgy közelítenénk meg a problémát, mintha a Moldovai Köztársaság, vagy ahogy Romániában jobban szeretik emlegetni: Besszarábia (ez nagyjából stimmel, de a történelmi régió kis része ma Ukrajnához tartozik) Románia vagy a románok Erdélye lenne. Annál is inkább, mert a Moldovai Köztársaság független állam, ráadásként még ott van nekik a Dnyeszter Menti Köztársaság (közkeletűbb nevén: Transznisztria), ami de facto külön állam, amióta orosz segítséggel egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét (amit a világon egyetlen ország sem ismer el).
Ugyanakkor érdekes párhuzamokat is kínál Románia és keleti szomszédja – „ősi román föld” – bő két évtizedes legújabb kori történelme, már ami a nemzetpolitikát illeti. Ha még emlékszünk rá, a magyar állampolgársági törvény módosításakor a magyarországi kormánypárti képviselők sűrűn hivatkoztak „a román mintára”, és nem véletlenül: Bukarest gyakorlatilag a Moldovai Köztársaság polgárai kedvéért lazított az állampolgársági törvényén. Ma már ott tartanak, hogy egy képviselői indítvány azon személynek is megadná az állampolgárságot, aki valamely román közösséghez sorolja magát, és ismeri a román nyelvet. Tehát senkinek sem szükséges igazolnia, hogy egykor ő vagy valamelyik felmenője román állampolgár volt. A beterjesztő szerint valamennyi bukaresti parlamenti párt támogatja a módosítást. Én lefogadnám, hogy sem az EU-ban, sem az Amerikai Helsinki Bizottságban nem okoz majd ez nagy morgást, pedig ilyenképpen tényleg etnikai alapon biztosítanának mondjuk a Timok-völgyi (szerbiai) románoknak állampolgárságot, amivel egyébként elviekben semmi bajom. Az EU-nak talán lenne, de egy „jó tanu­lónak”, „mintaországnak” ennyit még elnéznek.
Ennek ellenére azért is fura ez a nagy európai csend, mert a román–moldovai viszony az unió keleti határáról is szól, és én még nem találkoztam olyan ellenérvvel, amely Románia schengeni övezethez csatlakozását emiatt vétózta volna meg (jelenleg a franciák például a „romaexport” miatt fekszenek keresztbe). Mi több, szeptember végén a román diplomácia be tudta mozdítani az egész EU-t a moldovai bor védelmében. A történet röviden: Oroszország betiltotta a borimportot a Moldovai Köztársaságból, márpedig a szomszédoknak az az egyik legfőbb exportcikkük. Erre Da­cian Cioloş, az Európai Bizottság agrárbiztosa ugrott, és sürgősségileg liberalizálták a moldovai bor európai terjesztését. Vele egy időben a román gazdasági miniszter, Daniel Constantin felkérte a nagy kereskedelmi láncokat, hogy töltsék fel készleteiket „testvéri nedűvel”. Mindezt az egyik legnépszerűbb televíziós újságíró, Moise Guran a maga visszafogott hitelességével megírta és elmondta, moldovai borok fogyasztására buzdította szépszámú követőit.
Könnyű dolga volt. Hiszen a közvélemény-kutatások szerint a románok elsöprő többségben unionisták, és még azok is a két ország egyesülése mellett szavaznának zsigerből, akiknek fogalmuk sincs a Prut folyótól keletre élő véreikről vagy az ottani realitásokról. Nyilván az egyesülésről az EU mellett lenne egy-két szava Uk­rajnának és Oroszországnak is, de ez a románokat nem nagyon érdekli. Ez olyasfajta nemzeti minimum náluk, ami fölött még csak vita sem lehetséges. Márpedig az egyesüléssel nem csupán Transznisztria és a Gagauz Autonóm Terület problémáját örökölnék meg, hanem integ­rálniuk kellene a szépszámú orosz közösséget is. Szóval lenne, min gondolkodni. Főleg, hogyha az őshonos magyarokkal sem tudnak zöld ágra vergődni.

DEMETER SZILÁRD
(Heti Válasz)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2013-11-09: Nemzet-nemzetiség - :

Ideje lenne a felvilágosult hazafiságnak

A Szociáldemokrata Párt „újjáéledő nacionalizmusát” és magyarellenességét bírálta Cristian Preda néppárti európai parlamenti képviselő – közölte az Agerpres hírügynökség.
2013-11-09: Kultúra - Bogdán László:

A szívtűzoltóautó és más mesék (Olvasólámpa)

Király Zoltán új kötete önfeledten, ötletkavalkádok kö­zepette folytatja beszámolóit a valóságról. Hogy mi a való, persze, bizonytalan. A költő életének versbe írt történései? A szeme elé tolakodó látvány? Maga a költő, versei tükrében? Az én, ami, mint mágnes az üveglapra szórt vasreszelé­ket, vonz magához mindent?