Belföldi hírek

2013. november 12., kedd, Belföld

Egy hét múlva decentralizálás
A kormány november 14-én fogadja el a decentralizációs törvényt, és 19-én lesz a felelősségvállalás, amennyiben a parlament is beleegyezik – jelentette be Victor Ponta kor­mányfő tegnap az SZLSZ ülése után. Ezt követően végig kell még járni a többi alkotmányos eljárást annak érdekében, hogy a decentralizáció január elsejétől hatályba léphessen.

„Mindent decentralizálunk, amit kell és lehet” –  nyilatkozta Crin Antonescu, az SZLSZ társelnöke, aki szerint a párt­szövetség konszenzusra jutott a decentralizációs törvényt illetően, és „minden habozás nélkül megvalósítjuk ezt a nagy, fontos, részben bonyolult projektet”. A funkcionalitás a kritérium, a közigazgatás korszerűsítése, az, hogy a döntéshozatal, annak minden összetevőjével minél közelebb kerüljön az emberekhez; nincs olyan jellegű üzleti tárgyalás a helyi közigazgatási hatóságok és a miniszterek között, hogy „még engedj a magadéból, és engedek én is a magaméból”, és semmi szín alatt nem az számít, hogy mely párt tagja egy bizo­nyos minisztere – magyarázta. Antonescu hangsúlyozta: a decentralizáció tervezete „az utolsó elő­készítési stádiumban van”.

Decemberben lesz költségvetés
A kormány november 14-én küldi el a parlamentbe a 2014-es állami költségvetés törvénytervezetét azzal a javaslattal, hogy a bizottságok december 1-jéig fejezzék be megvitatását, és a törvényhozó testület december elején szavazat alá bocsáthassa – jelentette be Victor Ponta kormányfő. A pénzügyminisztérium honlapján közzétett jövő évi költségvetés-tervezetet 201,9 milliárd lejes bevételre és 216,4 milliárd lejes kiadásra építették fel, ami azt jelenti, hogy a deficit 14,5 milliárd lejes lesz. 2014-ben a kormány több mint 15,3 milliárd lejt, azaz az ideinél több pénzt utal ki a helyi önkormányzatoknak, elsősorban a már megkezdett uniós vagy más tervek befejezésére. A kötelező magánnyugdíj-hozzájárulás szintje a jelenlegi 4 százalékról a fizetések 4,5 százalékára nő 2014-ben.

Sorin Roşca Stănescu kizárva
Crin Antonescu javaslatára titkos szavazással kizárta a pártból az NLP vezetősége Sorin Roşca Stănescu szenátort, mivel a nyilvánosság előtt megvádolta Traian Băsescu államelnököt. A pártvezetők döntését az állandó kül­döttgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

Egy szenátorral kevesebb
Elfogadta tegnap Antonie Solomon PPDD-s szenátor man­dátumának megszűnését a szenátus. Ezzel tudomásul vették a Legfelső Semmitő- és Ítélőszék szeptember 20-ai ítéletét, amellyel csúszópénz elfogadása és csalás miatt három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Antonie Solomont.

Három szállodából kettő eladó
A romániai szállodák több mint 70 százaléka eladó, mivel nem nyereséges – jelentette ki Dragoş Răducan, a hazai turisztikai munkáltatók szövetségének alelnöke tegnap. „A jelenleg eladó hotelek egy részét a gazdasági fellendülés időszakában építették, amikor a pénz olcsó volt, a tulajdonosok azonban időközben rájöttek, hogy az üzlet nem hoz nyereséget, ha nem szakértők vezetik, vagy ha nem választották meg jól a szálloda helyét” – mondta. Főként két-három csillagos szállodákon akarnak túladni tulajdonosaik, de akad köztük néhány,  különböző nemzetközi láncokhoz tartozó ötcsillagos is. Az utóbbi évben a szállodák foglaltsági szintje 30 százalék alá csökkent, és így az üzlet nem nyereséges, mert az adók és illetékek, de a közművesítési szolgáltatások ára is emelkedett. „A beharangozott átalányadó bevezetése kedvez az eddig adófizető szállodáknak, mivel 40–50 százalékkal csökkenti adóterhüket, az eddig adócsalást elkövetett vállalkozások azonban el fognak tűnni a piacról” – véli Răducan, aki szerint „az adóteher növekedése miatt egyre több tulajdonos kockáztatja meg, hogy besorolás nélkül működjék, így az elmúlt évben nagyon megnőtt az ilyen vendéglátóhelyek száma”. Az év elején az 1400 romániai szálloda közül 28 ötcsillagos volt, 233 négycsillagos, 663 három­csillagos, 395 kétcsillagos és 75 egycsillagos, hat egység­nek pedig nem volt besorolása. Ezenkívül – hivatalosan – 178 diákszálló és mintegy 500 panzió működik ország­szerte.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2013-11-12: Közélet - :

Ezernyi zarándok Déva várában

Különböző erdélyi és magyarországi településekről több mint ezer zarándok érkezett Dévára november 9-én, a Magyar Unitárius Egyház és annak ifjúsági szervezete, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) által tizenhatodik alkalommal szervezett Dávid Ferenc-emlékzarándoklatra.
 
2013-11-12: Belföld - :

Hírsaláta

MAGYAR FELJELENTŐ IS AKAD azok között, akik a székely zászló hivatalokra való kitűzését vagy a Községháza feliratot kifogásolták – nyilatkozta Dumitru Marinescu Kovászna megyei prefektus a Maszol.ro portálnak, név szerint is említve a kökösi Nagy Attilát (becenevén Pulit), aki a gidófalvi Községháza feliratot és az uzoni község­házára kitűzött székely zászlót kifogásolta, és panaszleveléhez fényképeket is mellékelt. Marinescu állítja: valamennyi általa indított perben feljelentés alapján járt el, mert tartania kell magát a hivatali esküjéhez.