Márton Áron püspök életéről

2013. november 14., csütörtök, Közélet

Mintegy kétszáz érdeklődő jelenlétében kedd este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti kistermében mutatták be Az idők mérlegén. Tanulmányok Márton Áron püspökről című, a kolozsvári Verbum Kiadó és a budapesti Szent István Társulat közös gondozásában idén nyáron megjelent könyvet.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A kiadványt Lázár Csilla és Lövétei Lázár László szerkesztő ismertette. A Bodó Mártával közösen szerkesztett könyv a legújabb forrásokat mutatja be Erdély nagy püspökéről, a kutatás legfrissebb adatait tárja az olvasók elé. A találkozó házigazdája Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes és dr. Kovács Gergely, a Pá­pai Kultúra Tanácsának irodavezetője, a céhes város szülöttje, Márton Áron püspök boldoggá avatási eljárásának posztulátora (kérel­mezője) volt. Az eseményen Gál György Attila, a Verbum Kiadó gondnoka és Kézdi­szék római katolikus papsága is részt vett.
Lázár Csilla elmondta: Az idő mérlegén két kötetben jelent meg, az első Márton Áron püspök válogatott írásait, beszédeit tartalmazza. A püspöknek hosszú élete során számos írása és beszéde született, ezek egy része fiatal korában nyom­tatásban is megjelenhetett, de 1948 után politikai okok miatt nem lehetett katolikus sajtót fenntartani Erdélyben, ezért az 1948 utáni írásokat a kortársak körlevélként ismerték. A nagy püspök hagyatékának kiadása jelenleg zajlik a Gyulafehérvári Egy­ház­me­gyei Központban Marton József professzor vezetésével.
A második kötet a 2012 augusztusában Csíkszent­do­mokoson megrendezett Már­ton Áron történészi konferencia előadásait tartalmazza, olyan jeles történészek, teo­lógusok, szociológusok írá­sainak a gyűjteménye, akik évek óta foglalkoznak a huszadik századi Erdély, ezen belül a katolikus egyház történetével, kiemelten Márton Áron társadalmi szerepével. A találkozón Kovács Gergely kifejtette, majdnem mindenki ugyanazt kérdezi tőle: mikor lesz Márton Áron boldoggá avatása? „Boldog lennék, ha erre a kérdésre pontosabb választ adhatnék, mint hogy előbb-utóbb” – mondotta, majd a boldoggá avatás folyamatát ismertette.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2013-11-14: Belföld - :

Hírsaláta

GYERMEKEKRE SINCS PÉNZ. Minimális összeggel, de növekedhet jövőre a gyerekeknek járó állami támogatás, ha a parlament is megszavazza a szenátus munkaügyi bizottsága által kedd délután elfogadott törvénymódosító javaslatot.
2013-11-14: Közélet - Farcádi Botond:

Címerek földje, Háromszék

Különleges virtuális utazáson vehettek részt mindazok, akik kedd este ellátogattak a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe, és meghallgatták Szekeres Attila István heraldikus előadását: lapunk munkatársa erdővidéki, sepsiszéki, felső-háromszéki műemlék épületek, közintézmények, kúriák, kastélyok falán található, valamint múzeumokban és levéltárban fellelhető címereket mutatott be.