Egyéves a lemhényi Manna Otthon

2013. november 19., kedd, Faluvilág

A napokban lesz egy éve annak, hogy a lemhényi Manna Keresztyén Egyesület jóvoltából felavatták Alsólemhényben a Manna Otthont.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Raff Róbert református szórványlelkész, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: az egyesületet hivatalosan idén tavasszal jegyeztették be, de tevékenységét már egy évvel ezelőtt elkezdte a Manna Otthon átadásával (felvételünk), ahol nehéz sorsú gyermekek napközi otthonát működtetik. Tavaly húsz iskolás-, illetve óvodáskorú gyermekkel indultak, az idejárók meleg ebédet kapnak, és segítenek nekik a másnapi házi feladatok megoldásában. Jelenleg harminckét gyermek látogatja a napközit. Ezenkívül naponta áhítatot tartanak, a tevékenység keresztyén, ökumenikus jellegű, a gyermekek énekeket tanulnak, és nem feltétel, hogy református vallásúak legyenek, az idejárók kilencven százaléka római katolikus.
A napköziben három csoport működik, az óvodásokkal, az I–IV. és az V–VIII. osztályosokkal külön foglalkoznak. Az önkormányzat tanácsi határozattal tavaly rendelkezésükre bocsátotta az iskola melletti egykori szolgálati lakást, ahol egy tantermet és illemhelyet alakítottak ki.
Jövőre folytatják az épület felújítását, ahol a tervek szerint újabb tantermet rendeznek majd be. A Manna Otthonban Raff Andrea szociális munkás, egy szakácsnő, egy tanítónő és két önkéntes foglalkozik a gyermekekkel. Az otthon fenntartója két amerikai baptista gyülekezet, amelyek havonta biztosítják a működtetéshez szükséges kétezer dollárt. A tervek szerint az egyesület két tevékenysége különválna: lenne az akkreditált, államilag is támogatott napközi otthon, a Manna Otthon pedig idővel szociális vendégházzá alakulna át.
Azt is megtudtuk, hogy Felsőlemhényben decembertől az egykori óvoda épületében a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány indít be hasonló napközi otthont Gergely Erika irányítása alatt, húsz rászoruló gyermekkel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2013-11-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Angol erdészek Erdővidéken

Az Angol Királyi Erdészeti Társaság vezető szakemberei látogattak el Erdővidék számukra meglepően gazdag és szép erdős vidékére, s szinte hihetetlen, hogy több mindenre rácsodálkoztak, sőt: az eredményekről és a módszerekről elismerően nyilatkoztak. Erről a szigorúan szakmai jellegű látogatásról beszélgettünk Egyed Csabával, a Baróti Magánerdészet igazgatójával, az erdőfelújításokért felelős Kádár Tibor Sándor erdészmérnökkel és a vendégeket meghívó-vezető gróf Kálnoky Tiborral.
 
2013-11-19: Gazdakör - Incze Péter:

Változott a földvásárlási törvénytervezet

Egy régebbi gazdaoldalunkon ismertettük a román szakminisztérium álláspontját és rendelettervezetét a jövő év január elsejétől életbe lépő kültelki termőföldvásárlásról. Az uniós csatlakozási szerződés értelmében Romániának 2014. január 1-jétől kötelezően fel kell szabadítania a termőföldvásárlás piacát, így bármely, uniós állampolgársággal rendelkező személy szabadon vásárolhat termőföldet.