Mi, hol, mikor

2008. január 31., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Farsangi bálok

* A zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kar szombaton 20 órától farsangi mulatságot szervez az 1-es kultúrotthonban. A bál védnöke: Kis József polgármester. Kitűnő zene, jó hangulat. A belépő ára felnőtteknek 5, gyermekeknek 2,50 lej.

* A sepsiszentgyörgyi RMDSZ-szervezet pénteki farsangi báljára a belépő személyenként 75 lej, jelentkezni a 0267/314 463-as, 0267/316 365-ös és 0747 776 430-as telefonon lehet.

* A Sepsi Rádió és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala szombaton jégkarnevált szervez a golgotai korcsolyapályán. A belépő változatlanul 4 lej, ez egyben tombolaszelvény is. A jelmezverseny, az ügyességi vetélkedők 10 órakor kezdődnek. Különmeghívott: Dancs Annamari. A helyszínen forró tea és forralt bor is kapható.

Színház

* A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában bemutatja Kabaré Expressz című 2008-as szilveszteri zenés előadását.

* A Csíki Játékszín a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében holnap 19 órától mutatja be Kállai István—Nemlaha György Mesék az operettről című, a magyar operett százéves történetét átfogó revüelőadását. Koreográfus-rendező: Csutka István, zenekarvezető: Péter Csaba.

Kiállítás

Az ETNA Alapítvány és a SYLVAlista Bizottság szervezésében az év második kö­zönségtalálkozóját tartják ACTIOn1979 címmel holnap 18 órakor a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. Ütő Gusztáv előadása után hetvenkét színes diát vetítenek le az 1980-ban lezajlott művészeti cselekményről, melynek helyszíne a Kálnok és Kőröspatak közötti kápolnarom volt, és öt szentgyörgyi fiatal művész vett részt kreatívan a műemlékvédő gondolatkör megvalósításában. Háromszék első happening-megnyilvánulásaként vonult be régiónk művészettörténetébe, és idén az ETNA-füzetek sorozatban szeretnének megjelentetni erről a hagyományteremtő művészeti eseményről egy átfogó tanulmányt, illetve az ACTIOn1979 teljes képanyagát — tájékoztatott Ütő Gusztáv.

Sepsiszentgyörgy kalendáriuma

A H-Press lapterjesztő standjain kapható a frissen megjelent Sepsiszentgyörgy kalendáriuma, a tavalyi év eseménykrónikája. A kötetben néhány kiemelt eseménynek nagyobb teret szentelnek, továbbá a Székely Nemzeti Múzeum, a Tamási Áron Színház és a Gyuzsalyas Játszóház tevékenységéről, a városcímer történetéről kap bővebb tájékoztatást az olvasó.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy kereskedelmi ügynök (középfokú végzettség — kf.), textíliafehérítő (líceum), textíliakeményítő (líceum), kartonozó, gépkocsivezető, jogtanácsos, szabó, közgazdász (kf.), egyetemes marós (szakképesített — szk.), készletkezelő (kf.), állattenyésztő mérnök, gépipari mérnök, gyermekfelvigyázó (érettségi), fürdőszoba-szerelő (szk.), konyhai szakmunkás (szakácstanfolyam), pincér (szk.), őr, kapus (kf.), egyetemes javítómunkás, titkárnő (kf.), egészségügyi nővér (technikum), gépkocsivezető (minden kategóriájú járműre), targoncakezelő (kf.), egyetemes esztergályos (szk.), karosszérialakatos (szk.), autófestő (szk.), két-két biztosítási ügynök (líceum), szakács, pénzügyi tanácsadó (felsőfokú végzettség — ff.), varrónő (szk.), szakosított nevelő (kf.), autóvillamossági szerelő (szk.), takarítónő, előadó (ff.), taxisofőr (szk.), hegesztő, villamos hegesztő (szk.), bádogos, kőműves, szobafestő, három-három színész (ff.), báros (szk.), kereskedelmi dolgozó (kf.), faipari lakkozó (szk.), öt-öt géplakatos, általános egészségügyi asszisztens (technikum), ruha-összeállító konfekciós, rendelésre dolgozó konfekciós, villanyszerelő, hét konfekciós (szk.), nyolc elárusító (szk.), tíz szakképzetlen munkás facsiszolásra, tizenegy egyetemes asztalos (szk.), tizenkét kovács, tizenöt szakképzetlen konfekciós munkás, huszonhárom ács, nyolcvanhárom szakképzetlen munkás.

Február 5-én, 11-én, 18-án és 22-én válogatást tartanak spanyolországi mezőgazdasági munkára. A válogatáson csak olyan személyek vehetnek részt, akik bejelentkeztek a külföldön munkát keresők adatbázisába.

Kék fény

Falopások. Múlt csütörtökön a közrendészet, a kézdivásárhelyi, valamint az ozsdolai, gelencei és szentkatolnai rendőrség közös akciót szervezett az erdészeti bűncselekmények megelőzésére. Ezúttal tetten érték T. Levente (38) ozsdolai lakost, aki nyerges vontatóján 12 köbméter, azaz 40 fenyőrönköt szállított minden dokumentum nélkül. A fát elkobozták, őt megbírságolták. * Január 20-án reklamált egy helybeli lakos a nagybaconi rendőrségen, hogy ismeretlenek az éjszaka leple alatt kertjéből hat öl fát vittek el. A nyomozók kiderítették, hogy a lopással Z. András (22) baróti lakos gyanúsítható, aki furgonjával szállította el a fát, amit nála meg is találtak, és visszaszolgáltatták a tulajdonosnak. Az eset feltárása folyamatban.

Elcsente a mobilt. Múlt szerdán kora délután jelentette egy nyujtódi lakos a kézdivásárhelyi rendőrségen, hogy Sz. Levente (27) helybeli lakos ellopta a mobiltelefonját. A rendőrök kiderítették, hogy a gyanúsított és a károsult együtt ivott utóbbi lakásán, majd a vendég távozáskor visszalépett az udvarról, és a házigazda figyelmetlenségét kihasználva elvette a telefont az asztalról. Eljárás indult.

Besurranók. Múlt csütörtökön jelentette egy uzoni lakos a rendőrségen, hogy éjjel valaki elvitt egy kerítésháló-köteget az udvaráról, mintegy 300 lejes kárt okozva. A rendőrök megállapították, hogy a lopással M. Győző (34), M. Tivadar (29) és M. R. (16) helybeli lakosok gyanúsíthatók, a dróthálót meg is találták náluk. Eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Pályázat

A kolozsvári Babeş―Bolyai Tudományegyetem Filozófia Tanszékcsoportjának magyar tagozata esszépályázatot hirdet 2008-ban érettségiző középiskolásoknak. Két idézetet ajánlanak továbbgondolásra: 1. ,,Minden, amit teszek, rólam szól" ― Rainer W. Fassbinder (1945―1982) német filmrendező jelmondata; 2. ,,Röplapokon, brosúrákban, folyóiratcikkekben és plakátokon kell kifejleszteni azokat a kevéssé feltűnő formákat, melyek a tevékeny közösségeknek jobban megfelelnek a könyv nagyigényű, egyetemes gesztusánál" ― Walter Benjamin (1892―1940) német filozófus Egyirányú utca című művéből. A pályázók írásukban követhetik a szabad, kötetlen esszéműfaj szabályait vagy tankönyvben szereplő esszé­modellek szerkezetét. Felhasználhatják mindkét vagy csak az egyik idézetet. Az A4-es lapon kézzel írt vagy nyomtatott, 3―5 oldal terjedelmű jeligés pályaműveket postai úton a Bolyai Társaság címére kell elküldeni április 25-ig (postai bélyegző dátuma). Postacím: Societatea Bolyai, 400110 Cluj-Napoca, of. poştal 1. C. P. 317. A küldeményhez mellékeljenek egy lezárt borítékot a pályázó nevével (az iskola és az osztály feltüntetésével), valamint értesítési címével (lakcím, telefon, e-mail). Ezeket a borítékokat az eredményhirdetéskor bontják fel. Az elbírálás szempontjai között egyaránt szerepel az íráskészség, valamint az, hogy a pályázó miként érvényesíti a mindennapi életben végzett megfigyeléseit, hogyan tudja felhasználni a rendelkezésére álló filozófiai ismereteket tapasztalatai elemzése, értelmezése során, s mennyire képes egy világos, összefüggő gondolatmenetet felépíteni és érvekkel alátámasztani. Az első három helyezettet díjazzák: I. díj ― 200 lej; II. díj ― 150 lej; III. díj ― 100 lej. Valamennyi dí­jazott oklevelet és könyvjutalmat kap. A szervezők vállalják a legjobb pályamunkák megjelentetését. A legalább 70 pontot elérő pályamunkák szerzői a felvételi versenyen kívüli beiratkozási lehetőséget nyernek a 2008/2009-es tanévre a BBTE-re, a filozófia szak magyar tagozatán meghirdetett, államilag támogatott (tandíjmentes) helyekre. Eredményhirdetés Kolozsvárt a BBTE filozófia tanszékén a május 10-én szervezett filozófusnap alkalmából. A pályázókat írásban is értesítik a pályázat eredményéről. Az előző évek nyertes pályázatai elektronikus formában megtalálhatók a hiphi.ubbcluj.ro/eristikon/ webcímen. Érdeklődni: Madaras Emőke, madaras_emoke@yahoo.com. A pályázat támogatója a Bolyai Társaság.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2008-01-30: Közélet - Farcádi Botond:

Honlap a Háromszéki Diáknapokról

Elkészült a Háromszéki Diáknapok új honlapja: az érdeklődők a www.diaknapok.ro internetes oldalon tudhatnak meg új információkat a május elejére tervezett rendezvényről.
2008-01-31: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama és dédnagymama, a sepsiszentgyörgyi
KOVÁCS BÉLÁNÉ
GÁBOR IRÉNKE
életének 86. évében 2008. január 30-án hosszú szenvedés után elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2008. február 1-jén 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a vártemplomi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
1158509