A várhegyi vár

2013. november 30., szombat, Múltidéző

Székelybánja vára, amely egy generáción keresztül az elnyomást jelképezte a székelyek szemében, Háromszék közepén emelkedett. Építése az 1562. évi székely felkeléshez és az azt követő segesvári országgyűlés határozataihoz köthető, feladata inkább a belső rend fenntartása és a székelyek megtörése, mint a külső ellenség visszaverése volt. A vár kora várépítészeti csúcstermékének számított, de alig negyed évszázaddal felépítése után dicstelen véget ért. A háromszéki székelyek Mihály vajda beleegyezésével lerombolták, olyannyira, hogy ma már csak félig betemetődött árkai figyelhetőek meg, falainak nyomai nem láthatóak.

  • János Zsigmond egy korabeli metszeten
    János Zsigmond egy korabeli metszeten
  • A várhegyi vár a 16. század második felében. Szeles József grafikája
    A várhegyi vár a 16. század második felében. Szeles József grafikája
  • Várhegy és a vár alaprajza
    Várhegy és a vár alaprajza

Háromszék szívében, Lécfalvá­tól 1,5 kilométerre délnyugatra fekszik Várhegy település, melynek keleti szélén áll a mintegy 15–20 méterrel a környező árterület fölé emelkedő Várhegy-domb. A kedvező településfeltételeket biztosító, az őskor folyamán folyamatosan lakott plató délkeleti sarkában találhatóak Várhegy-vára maradványai. A középkor folyamán lerombolt, és az 17–18. században teljesen széthordott erődítményt Orbán Balázs már csak a terep domborulatai alapján tudta dokumentálni, míg pontos adatait Székely Zoltán 1949. évi régészeti kutatása rögzítette.
A 60×60 méter alapterületű, rombusz alaprajzú vár előzmények nélkül épült meg. Az erődítmény négy sarkán egy-egy 8×8 méteres alapterületű, ívelt vonalvezetésű ó-olasz bástya emelkedett. Alakja a 16. század második felében divatos, sarkain ágyútornyokkal ren­delkező vártípust képviseli, amely letisztult formájában a szamosújvári, fogarasi vagy nagyváradi várak erődítményeiben csúcsosodott ki. A mészhabarccsal kötött, megmunkálatlan kövekből rakott falak vastagsága mind a várfalak, mind pedig a bástyák esetében egységesen 1,20 méter volt. Külső védelmét a falak vonalát követő, legszélesebb részén 22 méteres, mai, feltöltődött állapotában is 4–5 méter mély árok biztosította. A bejárat a délkeleti oldalon, közvetlenül a déli bástya mellett nyílt. Elhe­lyezkedése révén  nem rendelkezett kaputoronnyal, de feltételezhetően felvonóhíddal és csapó­ráccsal („orgona”) látták el. Ma a vár kutatóárkok és egyéb gödrök által szabdalt belterében nem figyelhetőek meg épületnyomok, de Orbán Balázs két épületről számolt be, amelyekből azonban a régészeti kutatás során csak egyiket sikerült feltárni. Természetesen a várudvaron álltak más épületek is (raktárak, istálló), valamint kút vagy víztározó, de ezek helyét nem sikerült beazonosítani.
Az erődítmény csak a Várhegy vára nevet viselte, az oklevelek minden esetben Warhegj kastély-nak vagy arx Warhegj-nek nevezték. A köztudatban elterjedt Szé­kelybánja nevet soha nem használták megnevezéseként, e gúnynév a székelyudvarhelyi Székely­támadt vár (amelyet az oklevelek ezen a néven említenek) háromszéki, a valóságot tükröző párjaként terjedhetett el.
A vár aktív, használatban levő erődítményként alig három évtizeden keresztül létezett, de e rövid periódus ellenére története viszonylag jól ismert.
A romantikus történetírás megpróbálta ugyan a várat több évszázaddal megöregíteni, de a hivatkozásként felhasznált 1353. évi oklevélről a forráskritika kimutatta, hogy az 19. század eleji hamisítvány.
Annak ellenére, hogy területe már mintegy 7000 évvel ezelőtt lakott volt, őskori telepesei megelégedtek a meredek martok által nyújtott biztonsággal, nem építve erődítményeket a plató területére. A 20. század elején a régészeti kutatás a vár előzményét formai okokra hivatkozva egy itt emelkedő római castrumban vélte felfedezni, de Székely Zoltán kutatásai bebizonyították, hogy ennek az elméletnek nincs valós alapja, a római erődítmény a Feketeügy túlpartján, Nagyborosnyó területén állt. A vár belsejében a régészeti kutatás során cölöpsorok nyomai kerültek a felszínre, amelyeket egy korábban itt álló faszerkezetű erődítmény maradványainak véltek. Nem zárható ki azonban, hogy ezek a cölöpsorok is az erődítmény építésének időszakához köthetőek, és építkezést megelőző, a vár befejezéséig használt erődített tábor nyomait jelzik.
Az erődítmény építését az 1562. évi székely felkelés leverése után János Zsigmond választott magyar király (1540–1570), Erdély első fejedelme (1565–1571) rendelte el azzal a céllal, hogy kordában tartsa a székelyeket, és betartassa a segesvári országgyűlés határozatait. Az újonnan felépülő vár helyének kiválasztásában szerepet játszott az a tény, hogy a Lécfalva melletti tanúdomb Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszék határainak találkozása közelében feküdt, de nem elhanyagolható ez ügyben az sem, hogy az alig 8 kilométerre fekvő nagyborosnyói római castrum rom­jai jó minőségű, könnyen kitermelhető kőanyagot biztosíthattak az építkezés számára.
A munkálatok az 1562. év második felében kezdődtek el Patócsi Gáspár, Háromszék első főkirálybírája idején, és 1568 végére be is fejeződtek, ugyanis a következő év januárjában a sepsiszentgyörgyi Daczó Pált már a vár kapitányaként említik. A várkapitányok egyúttal a főkirálybírák szerepét is betöltötték, személyüket egyaránt választották mind Háromszék előkelői közül (Daczó Pál – 1569; Daczó György és Kálnoki Bálint – 1572), mind a fejedelem udvarának tagjaiból (Cseffey János – 1578–1581; Perneszi István – 1583–1586; Ravazdi György – 1589–1591; Sennyei Pongrác – 1598–1600). Ez utóbbiak várkapitányságuk ideje alatt természetesen legtöbbet a fejedelem környezetében tartózkodtak, feladataik nagy részét helyetteseik látták el. A vár fenntartása érdekében alárendelték a székelyek 1562-ben elkobzott birtokait, valamint kötelezték a vidék lakosságát, hogy a várban teljesítsen szolgálatot.
Annak ellenére, hogy a vár a 16. század hetedik évtizedének végére elkészült, felszerelése lassan haladt, így például a nehezebb lőfegyvereket (pl. szakállas puskák) a környező templomvárakból rekvirálták, mint ahogy az kiderül a háromszéki székelyek egy 1571. évi beadványából.
A várhegyi vár, amely puszta meglétével szabadságjogaik eltiprását jelképezte, első perctől szálka volt a székelyek szemében. Az elégedetlenséget kihasználva a Bá­tho­ri Endre ellen készülő Vitéz Mihály Havasalföldi vajda szabadságjogaik visszaadásának ígéretével csábította a maga oldalára a székelyeket. A csíkiak és Három­szék a Várhegy alatti táborba gyülekező lakosai azonban csak azzal a feltétellel voltak hajlandóak csatlakozni, ha a vajda engedélyezi a vár lerombolását. Ez utóbbi levélben adta beleegyezését, aminek következtében a tábor megrohanta és felgyújtotta az erődítményt (a tűzvész nyomait a régészeti kutatás során is megfigyelték). A vár pusztulása viszony­lag gyors és vértelen esemény lehetett, ugyanis a helyőrségét alkotó székely darabontok számára is terhet jelentett a szolgálat, így inkább az ostromlókhoz csatlakoztak, minthogy védték volna. A vár pusz­tulása teljes mértékű lehetett, ugyanis ez után az esemény után csak romos állapotban levő erődítményként említik.
Utóbb történtek ugyan próbálkozások a vár újraépítésére (például az 1600. évi lécfalvi tábori gyűlés határozatai), de erre már nem került sor. Okai elsősorban a bizonytalan belpolitikai helyzetben keresendőek, ugyanis mindenki, aki Erdély trónjára pályázott, szabadságuk visszaadásával próbálta maga mellé állítani a székelyeket, és a vár felépítésének erőltetése révén elvesztette volna támogatásukat. Utóbb, a 17. században a fejedelmek megváltozott székely-politikája sem tette szükségessé az újjáépítést. Ennek következtében a vár területét eladományozták (első ismert tulajdonosa a lemhényi Csomortáni Tamás főkirálybíró volt). Ugyancsak eladományozták a vár birtokait is, amelyek a háromszéki előkelők és lófők tulajdonába mentek át.
1617-ben Bethlen Gábor a várat oltszemi Mikó György háromszéki főkapitánynak adta, akinek leánya hidvégi Nemes János főkapitány felesége lett, és ezáltal Várhegy a Nemes család tulajdonába ment át. A pusztán álló, megégett vár végleges pusztulása is az új birtokosokhoz köthető, ugyanis a Nemes család a lebontott falaiból kinyert kövekből emeltette mára teljesen elpusztult várhegyi udvarházát.
A 18. században a vár utolsó tulajdonosai a báró Szentkereszty család idejében a vár köveit egy szeszgyár és gazdasági épületek építésére használták fel, végleg eltüntetve a föld színéről még álló falait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1117
szavazógép
2013-11-30: Életutak - :

Székely András Bertalan: Venczel József, az erdélyi magyarságkutató

Annak ellenére, hogy a két világháború közötti erdélyi magyar szociológia, társadalom- és művelődéspolitika talán legkiemelkedőbb egyéniségeként tarthatjuk számon, hogy jó néhány – sajnos, többnyire posztumusz – kötetében az életmű legjavát immár kézbe vehetjük, mindmáig nem ismert kellőképp Venczel József munkássága sem szülőföldjén, sem az anyaországban.
2013-11-30: Magazin - :

A székelyek pecsétjéről Kijevben

A nap és a holdsarló a székely közösség pecsétjében címmel tartott előadást Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus a november 22–24. között Kijevben megrendezett IV. Nemzetközi Pecséttani Konferencián.