Ki vagyok?Őstehetség

2008. január 31., csütörtök, Család

Kérdés, mely feleletet vár: ha az igényes polgári-középosztálybeli családi nevelés az útja a születéssel hozott genetikai örökség életre hívásának, akkor miként lehetséges, hogy a társadalom legsötétebb, legmélyebb bugyraiból feltűnő, kiváló képességű személyiségek is nyertek általános elismerést — minden családi támogatás nélkül?

Őket, az önerőből magasra törő és sikerre jutó embereket nevezzük őstehetségeknek. Akkor hát mit sem ér a kora gyermekkori szülői erőfeszítés csemetéink érdekében? Az utóbbi írásom (Családpedagógiai kísérletek) eme hiedelem cáfolata. Ezek a gyermekek (szülői) tálcán kapták a legjobb ,,szellemi falatokat" — és éltek vele! Sokszorosa erőfeszítéseiknek azoké, akik nem így jutnak a csúcsokig. Lássunk egy ilyen példát is.

A magyar irodalomnak a népi ág erőteljes vonulata volt a múlt században. Jeles költők, írók, szociológusok teremtek a nagy magyar pusztán! Ennek a hangsúlyosan paraszti, sőt, szegényparaszti, béres-, pásztorsorsnak a megverselője, írója volt Sinka István (1897—1969).

Sinka István önéletrajzában — Fekete bojtár vallomásai — igen érzékletesen írja le azt a csupán négy elemit végzett, apátlan kivetettséget, amely korán megismertette vele az éhséget, a gazda kíméletlen, hajszoló sürgetését, a pásztorkodást télen, nyáron, távol az idilli pásztorromantikától. Kis bárányáért kapta cserébe egy vándor asztalosinastól Petőfi verseit. Ezek a sajátos sinkai szó- és versmintahasználatnak a kezdeti forrásai, tovább gazdagodva a balladás népköltészet stílusjegyeivel. Korán házasodott. Sohasem fogyó gondjai: gyermekeinek eltartása, asszonyának korai elvesztése, majd újabb házasságai és ismétlődő elutasítások, irodalmi berkekből jövő fölényes kioktatások tetézték bajait. Néhány barátja, írótársa állt mellé következetesen, segített választott pályáján tovább lépni. Veress Péter, Szabó Pál, Móricz Zsigmond, Erdei Ferenc, Püski Sándor és mások is mellé és sorsát vállaló eszméi mellé sorakoztak fel. Németh László írja róla: „...arra büszke, hogy ő jött a leglentebbről. Nem is szabadulhat a mélységeitől. (…) Itt él köztünk, de Pesttől nem kapott semmit, csak a műveit itt-ott elszennyező haragot, sérelmet."

Az őstehetségnek van egy veleszületett titka: szolgálni ezt az örökséget, mindent elszenvedve azért, hogy úgy sziporkázzon a fénye, mint a mélyből bányászott gyémántnak. Elhivatottságnak is nevezzük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2008-01-31: Család - Bernád Ilona:

Népi immunerősítő módszerek (Gyógyítónk a természet)

,,A forró vizes ivókúrára esküdött nagyapám, kilencven évet élt, mondta, hogy az a legjobb. Reggel felkelt ― s hát mindig a kályha szélén volt egy nagy lábas meleg víz ―, és akkor ügyesen megvegyítette.
2008-01-31: Család - Kelemen László:

Zebrapinty (Díszállatok a lakásban)

A zebrapinty kissé háttérbe szorult a hullámos papagáj és a kanári mellett. Talán apró termete és csendes természete miatt. Pedig tudom, hogy sokan kedvelik és tartanak zebrapintyet.