Hírlugas

2013. december 3., kedd, Gazdakör

Emberi sajt
Christina Agapakis amerikai tudós és Sissel Tolaas norvég illatszakértő egy dublini kiállításon tizenegy sajtot mutatott be, amelyhez a tejet a saját baktériumállományukkal oltották be. A baktériumokat orrból, fülből és köldökből vették, amiben az esemény kurátora is segítségükre volt.

A végeredmény teljesen közönséges friss, fehér sajt, amelynek az oltókultúra jellegéből adódóan bizony emberszaga lett. A projekt nem élelmezési célú, az alkotóknak az emberi testen élő élő­lényeket óhajtják bemutatni, rávilágítva az emberi szervezet összetett élővilágára. A fiatalok szerint túlságosan sterilizált világban élünk, ahol a több­ség nem tudja, hogy az egyes oltókultúrák tejsavbaktériumai és a testünkön élő, testszagot okozó baktériumok milyen közel állnak egy­máshoz. (agrarhirek.hu)


Nő a költségvetés
A parlament pénzügyi-költségvetési bizottsága pénteken elfogadta a mezőgazdasági minisztérium 19 milliárd lejes költségvetését. Ez 7 százalékkal nagyobb az ideinél, annak ellenére, hogy a parlamentben egyetlen költségvetés-kiegészítési javaslatot sem fogadtak el. A visszautasított javaslatok között szerepelt többek között a gazdák kártérítésére szánt 26 millió lejes kiegészítés. Az agrártárcának is „káreseti” üzemmódban kell működnie a szolgáltatások és javak beszerzése terén – értékelte Daniel Constantin miniszter.


Felmondják a szerződéseket
Az ügyvédek lesznek a legnagyobb nyertesei a január elsejétől életbe lépő földpiaci liberalizá­ciónak. Az Agrointel.ro szerint tömeges pereskedésekre lehet számítani, többek között az érvényben lévő földbérlési szerződések visszamondása okán. A liberalizáció során azok fogják felmondani szer­ződéseiket, akik előnytelen körülmények között írtak alá.


Aszfaltút a mezőben
November közepén aszfaltozott mezei utat avattak Giurgiu megyében. A 7,8 kilométer hosszúságú, öt méter széles aszfaltcsík 1000 hektár mezőgazdasági terü­letet szolgál ki. A Floreşti–Stoeneşti községbeli befektetés 900 ezer euróba került áfa nélkül, a finanszírozást egészében uniós alapokból nyerték el pályázat útján.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 189
szavazógép
2013-12-03: Gazdakör - :

Gyakorlat Németországban

Újabb külföldi mezőgazdasági gyakorlat lehetőségét biztosítja az illyefalvi LAM Alapítvány. Ezúttal a Bajor Parasztszövetséggel együttműködve agroturisztikai panziókban és mezőgazdasági farmokon kínálják a németországi tanulási és munkalehetőséget – tudtuk meg id. Orbán Miklóstól, az alapítvány munkatársától.
 
2013-12-03: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

Háborút nem, de országot vesztettünk (December elsejére emlékezve)

A háborút az osztrák–magyar hadsereg nem a négy évig tartó csaták idején, nem a frontokon, hanem a háború vé­gén veszti el. Nem a magyar katona hősiességén múlt az ezeréves földrajzi, történelmi, gazdasági, kulturális, politikai egység szét­hullása, ebek harmincadjára jutása.