Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírlugas

2013. december 3., kedd, Gazdakör

Emberi sajt
Christina Agapakis amerikai tudós és Sissel Tolaas norvég illatszakértő egy dublini kiállításon tizenegy sajtot mutatott be, amelyhez a tejet a saját baktériumállományukkal oltották be. A baktériumokat orrból, fülből és köldökből vették, amiben az esemény kurátora is segítségükre volt.

A végeredmény teljesen közönséges friss, fehér sajt, amelynek az oltókultúra jellegéből adódóan bizony emberszaga lett. A projekt nem élelmezési célú, az alkotóknak az emberi testen élő élő­lényeket óhajtják bemutatni, rávilágítva az emberi szervezet összetett élővilágára. A fiatalok szerint túlságosan sterilizált világban élünk, ahol a több­ség nem tudja, hogy az egyes oltókultúrák tejsavbaktériumai és a testünkön élő, testszagot okozó baktériumok milyen közel állnak egy­máshoz. (agrarhirek.hu)


Nő a költségvetés
A parlament pénzügyi-költségvetési bizottsága pénteken elfogadta a mezőgazdasági minisztérium 19 milliárd lejes költségvetését. Ez 7 százalékkal nagyobb az ideinél, annak ellenére, hogy a parlamentben egyetlen költségvetés-kiegészítési javaslatot sem fogadtak el. A visszautasított javaslatok között szerepelt többek között a gazdák kártérítésére szánt 26 millió lejes kiegészítés. Az agrártárcának is „káreseti” üzemmódban kell működnie a szolgáltatások és javak beszerzése terén – értékelte Daniel Constantin miniszter.


Felmondják a szerződéseket
Az ügyvédek lesznek a legnagyobb nyertesei a január elsejétől életbe lépő földpiaci liberalizá­ciónak. Az Agrointel.ro szerint tömeges pereskedésekre lehet számítani, többek között az érvényben lévő földbérlési szerződések visszamondása okán. A liberalizáció során azok fogják felmondani szer­ződéseiket, akik előnytelen körülmények között írtak alá.


Aszfaltút a mezőben
November közepén aszfaltozott mezei utat avattak Giurgiu megyében. A 7,8 kilométer hosszúságú, öt méter széles aszfaltcsík 1000 hektár mezőgazdasági terü­letet szolgál ki. A Floreşti–Stoeneşti községbeli befektetés 900 ezer euróba került áfa nélkül, a finanszírozást egészében uniós alapokból nyerték el pályázat útján.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2013-12-03: Gazdakör - :

Gyakorlat Németországban

Újabb külföldi mezőgazdasági gyakorlat lehetőségét biztosítja az illyefalvi LAM Alapítvány. Ezúttal a Bajor Parasztszövetséggel együttműködve agroturisztikai panziókban és mezőgazdasági farmokon kínálják a németországi tanulási és munkalehetőséget – tudtuk meg id. Orbán Miklóstól, az alapítvány munkatársától.
 
2013-12-03: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

Háborút nem, de országot vesztettünk (December elsejére emlékezve)

A háborút az osztrák–magyar hadsereg nem a négy évig tartó csaták idején, nem a frontokon, hanem a háború vé­gén veszti el. Nem a magyar katona hősiességén múlt az ezeréves földrajzi, történelmi, gazdasági, kulturális, politikai egység szét­hullása, ebek harmincadjára jutása.