Hírsaláta

2007. június 20., szerda, Belföld

TIZENNÉGY NAP HALADÉK. Két héttel elhalaszthatják a Romániára vonatkozó igazságügyi jelentés bemutatását. Az Európai Bizottság szóvivője, Mark Grey szerint az időpontról e hét végén döntenek. A bizottság eredetileg június 27-re hirdette a jelentés bemutatását. Jose Manuel Durao Barroso elnök elmondta: egyelőre nem véglegesítették a dokumentumot. (Kolozsvári Rádió)

HAZAGURÍTOTT EURÓK. A Román Nemzeti Bank kimutatásai szerint egyre több pénzt küldenek haza a külföldön dolgozó román vendégmunkások: 2006-ban több mint 5,3 milliárd euró áramlott ezen az úton az országba, 39,8 százalékkal több, mint 2005-ben, amikor, mintegy 3,8 milliárd eurót utaltak haza a román állampolgárok. Az Alkalmazott Gazdasági Kutatócsoport szerint az elmúlt egy évben csökkent a szezonmunkások száma, míg a végleges kitelepedésen gondolkozó román állampolgároké folyamatosan nő. A külügyi tárca összesítése szerint jelenleg 1,2 millió román állampolgár dolgozik hivatalosan külföldön. (Adevărul)

HASZNÁL A JÓL IDŐZÍTETT POFON? A Nagyromá­nia Párt képviselője, a Tisztelt Ház tanügyi bizottságának elnöke, Olguţa Vasilescu, aki különben igen csinos ifjú hölgy és romántanár, kifejtette, hogy az iskolákban a fegyelmet úgy lehet visszaállítani, ha a gyermekeket időnként elpüfölik. Bizonyára pedagógiai elveiben nem befolyásolja, hogy valamikor karatézott. Vagy mégis? (Gândul)

NEM FONTOS BOCNAK A MÁTYÁS-SZOBOR. Ígéretei ellenére sem hirdette ki a kolozsvári városháza a Mátyás-szoborcsoport restaurálási dokumentációjának elkészítésére vonatkozó pályázatot. (Maszol)

PROTEKCIÓKERESŐ POLITIKAI ÜLDÖZÖTT. A politikai üldöztetés újabb magyar áldozatát szólaltatja meg az Új Magyar Szó. Kovács Attila Brassó megyei képviselő felhívta a Transilvania Egyetem rektorát, hogy járjon közben felesége, Kovács (Borbély) Eszter egyik magiszteri vizsgájának sikere érdekében. A telefonbeszélgetést lehallgatták, mert korábbi egyetemen belüli korrupciós ügyek miatt a dékán telefonját figyelték, s a képviselő protekciókeresése nyilvánosságra került. Ha nem telefonál, ha nem jár közben felesége érdekében, Kovács képviselő úr ma nem lenne politikai üldözött. Ilyen egyszerű.

KEZDŐDIK. Vád alá helyezték Ion Iliescut, Románia volt államfőjét az 1990. június 13-i bányászjárás kapcsán — jelenti a NewsIn hírügynökség. Mind Ion Iliescut, mind Mihai Chiţacot, akkori belügyminisztert gyilkosságban való részvétellel gyanúsítják. A hivatalos adatok szerint június 13-án négy, az áldozatokat tömörítő szervezetek szerint több mint ötven ember vesztette életét.

HATÁRTALAN BIZALOM. Borbély László vidékfejlesztési miniszter tölti be Nagy Zsolt posztját a kommunikációs tárcánál. Tăriceanu javaslatát Băsescu államfő is fenntartások nélkül aláírta. Nagy Zsoltot június 11-én függesztette fel hivatalából az államfő folyamatban lévő büntetőjogi per miatt. A vád: szervezett bűnözés támogatása és hazaárulás. (Hotnews)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2868
szavazógép
2007-06-20: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Tüntettek a nyugdíjasok
Több száz nyugdíjas vonult az utcára tegnap: a fővároson kívül bő másfél tucatnyi településen (pl. Brassóban, Temesváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Zilahon) voltak kisebb tüntetések; néhol a meleg miatt maradtak el. A tiltakozók követelték a nyugdíjemelést legalább a romániai átlagfizetés 45 százalékára, azaz 450 lejre.
2007-06-20: Világfigyelő - x:

Magyarországon kis alkotmányos válság van

Ezt mondta Orbán Viktor a Független Hírügynökségnek adott interjújában.