Belföldi hírek

2013. december 7., szombat, Belföld

Avatás füttykoncerttel
Két jelképre van szükségünk, hogy az egyenes úton maradjunk ezekben az időkben, amikor annyi dolog van, ami megosztja a románokat: az egyházra és a hadseregre – jelentette ki Victor Ponta kormányfő tegnap Ko­lozsváron az Ortodox Teológián tartott beszédében, miután az egyetem új kampuszát felavatta.

Fontos volt, hogy a kormány támogassa ezt a beruházást, mert Ko­lozsvár Erdély egyik spirituális központja, és „az itt élő ortodoxok nem lehetnek a legszegényebbek, nem lehetnek azok, akiknek nincs, ahol felnevelniük a következő generációkat”. Bármely kormány kötelessége bármely olyan munkálatot támogatni, amely a tanulókat, a diá­kokat és a román ortodox egyházat segíti – tette hozzá. Köszönetképpen a kormányfő megkapta a Kolozs megyei ortodox érsekség legmagasabb kitüntetését, az Er­délyi Csillagot. Megérkezésekor azonban kifütyülték: a verespataki arany és a palagáz kitermelését ellenző csoport az egyetem előtt tüntetve várta. A környezetvédők Ponta lemondását követelték, és többek között Ma­gyar­országgal is példálóztak, ahol folyamatosan csökkennek a rezsiköltségek. A kormányfő támogatói, a kíséretében levő SZDP-tagok válaszul szintén skandálni kezdtek, maga Ponta azonban nem reagált: elvágta a szalagot, majd visszament az épületbe.


Az erdélyi számítógépre emlékeztek
A harminc évvel ezelőtt többnyire erdélyi magyar szakemberek által kifejlesztett első romániai személyi szá­mítógép megalkotására emlékeztek konferencia keretében Kolozsváron. A PRAE 1000 személyi számítógépet 1983 novemberében a kolozsvári Számítástechnikai Intézetben fejlesztette ki a Patrubány Miklós mérnök vezette kutatócsoport, egy évvel megelőzve a hasonló fej­lesztésen dolgozó konkurens bukaresti csoportot. Az aktatáska méretű gép televízióval és kazettás magnóval összekötve működött, a tévé képernyője monitorként, a kazettás magnó memóriaegységként szolgált. A számítógép nevét Szentkuthy Miklós azonos című regénye inspirálta. A latin prae szó nyitányt jelent. „Tisztában voltunk vele, hogy földcsuszamlásszerű változás fog bekövetkezni azzal, hogy kihozzuk a fehér köpenyes emberek világából a számítógépeket, és behozzuk az emberek ott­honába” – magyarázta Patrubány, aki jelenleg a Magyarok Világ­szövetségének elnöke. Akkori elképzelésüket az idő iga­zolta – tette hozzá. Kása Zoltán, a Sapientia Erdélyi Ma­gyar Tudományegyetem szenátusának elnöke szerint „a PRAE 1000 rendkívül gyors számítógépnek bizonyult, de a politika úgy döntött, hogy nem kezdik el a sorozatgyártását”. Ma már egy egyszerű mobiltelefon is sokkal többet tud, mint az akkori személyi számítógép.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2013-12-07: Közélet - Iochom István:

A karhatalom kettős mércéje

A Kézdiszéki Székely Tanács (KSZT) e héten tartott ülésén két kérdés szerepelt napirenden: a december 14–15-én Kézdivásárhelyen megrendezendő Focival az autonómiáért – Kárpát-medencei labdarúgótorna szervezése, valamint a december 1-jei sepsiszentgyörgyi román nemzeti ünnep visszásságai.
 
2013-12-07: Belföld - :

Hírsaláta

NAPONTA ÉRZI MAROSVÁSÁRHELY, HOGY ROSSZUL VÁLASZTOTT. Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester szerint, aki „önálló magyar iskolába jár, fogyatékos lesz”. A városvezető e vérlázító nyilatkozata után amiatt panaszkodott, hogy Marosvásárhelyen a visszaszolgáltatások során a történelmi magyar egyházak nagyon sok ingatlanhoz jutottak, amelyeknek egy részében patinás iskolák működnek, s ezekért a polgármesteri hivatalnak bérleti díjat kell fizetnie, pedig a tulajdonos egyházak nem tartják karban az épületeket.