Mi, hol, mikor

2008. február 1., péntek, Mi, hol, mikor?
Színház

* A Csíki Játékszín a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében ma 19 órától mutatja be Kállai István—Nemlaha György Mesék az operettről című, a magyar operett százéves történetét átfogó revüelőadá­sát. Koreográfus-rendező: Csutka István, zenekarvezető: Péter Csaba.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió — Mozgásszínházi Műhely hétfőn 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében bemutatja Esc című előadását. Rendező és díszlettervező: Zakariás Zalán, jelmez: György Eszter, látvány: Kató Zsolt, szereplők: Dávid Attila Péter, Fehérvári Péter, Nagy Eszter, Nagy Attila, Polgár Emília, Szekrényes László. Következő előadások kedden és csütörtökön 19 órától.

Farsang

* A sepsiszentgyörgyi RMDSZ-szervezet ma 20 órától tartja hagyományos farsangi bálját a Park vendéglőben. Fellépnek a Háromszék Táncegyüttes művészei, a Mikes Kelemen Líceum diákjai, zenél a Bumeráng együttes. A bálon sepsiszentgyörgyi képzőművészek alkotásainak aukciójára is sor kerül.

* Téltemetést szervez holnap 13 órától az illyefalvi nőszövetség a millenniumi parkban.

* A zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kar holnap 20 órától farsangi mulatságot szervez az 1-es kultúrotthonban. A bál védnöke: Kis József polgármester.

* A Sepsi Rádió és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala holnap jégkarnevált szervez a golgotai korcsolyapályán. A belépő 4 lej, ez egyben tombolaszelvény is. A jelmezverseny, az ügyességi vetélkedők 10 órától kezdődnek. Különmeghívott: Dancs Annamari. A helyszínen forró tea és forralt bor is kapható.

Özvegységi pótlék kisnyugdíjasoknak

Bartók Gabriella, a Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója és Köllő Piroska, a nyugdíjpénztár szóvivője tart fogadóórát kedden 10 órától Baróton Antal Árpád András parlamenti képviselő erdővidéki irodájában. Ez alkalommal a megyei nyugdíjpénztár képviselői a kisnyugdíjasoktól az 2004/5780-as törvény alapján özvegységi pótlékot igénylő kérést is átveszik. A típuskérvény mellé csatolni kell egy nyilatkozatot, az igénylő nyugdíjszelvényét, születési anyakönyvi kivonatának és személyazonossági igazolványának másolatát, a házasságlevél másolatát, az elhalt nyugdíjas nyugdíjszelvényét, munkakönyvének vagy nyugdíjazási végzésének másolatát és a halotti bizonyítvány másolatát. A pótlékot azok az állami nyugdíjasok igényelhetik, akiknek a nyugdíja 364 lej, a téesznyugdíjasoknál 140 lej alatti, és az elhalt társ is nyugdíjas volt. Kérik az érintetteket, hogy a típuskérést, illetve a nyilatkozatot lehetőleg töltsék ki előre. Nyomtatványokat a bányairoda földszintjén levő képviselői, illetve RMDSZ-irodában igényelhetnek, vagy a megyei nyugdíjpénztár honlapjáról tölthetnek le (www.nd.ro/cjpcovasna). Kérik az érdekelteket, hogy előre jelezzék a fogadóórán való részvételi szándékukat a 0267/377 773-as vagy 0746 089 140-es telefonon.

Kiállítás

Az ETNA Alapítvány és a SYLVAlista Bizottság szervezé­sében az év második közönségtalálkozóját tartják ACTIOn1979 címmel ma 18 órakor a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. Ütő Gusztáv előadása után hetvenkét színes diát vetítenek le az 1980-ban lezajlott művészeti eseményről, Háromszék első happening-megnyilvánulásáról.

Könyvbemutató

A kézdivásárhelyi Céhtörté­neti Múzeum Incze László Termében ma 17 órától Muszka Sándor író a Székely kabaré című könyv bemutatójával egybekötött előadást tart. A szerző humoros történeteket ad elő idén megjelent, az Erdélyi Magyar Írók Ligá­jának díját elnyert könyvéből, a Mi nem lóg, ha áll-ból, valamint Szini Lajos (Laji bá) Küsdeg nyüszkölések és Hosszu Zoltán Dani bá című köteteiből. Az írót és a könyveket Sántha Attila költő mutatja be. A könyvek a helyszínen megvásárolhatók.

Hitvilág

Kézdivásárhelyen vasárnap 15 órától istentisztelet lesz az Unitárius Házban.

Sepsiszentgyörgyön vasárnap 19 órától ifjúsági istentiszteletet tartanak a Gyöngyvirág utcai református templomban, utána gitárest.

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20―8 óráig a Csíki negyedi Endyfarm (0367/407 670) tart nyitva.

Felpezsdül az élet Sugásfürdőn

* Az Erdélyi Kárpát Egyesület és az Ifjúsági Igazgatóság február 2-án 17 km-es sí-, illetve 5 km-es tracking- — azaz síbotos — gyaloglóversenyt szervez Sugásfürdő környékén. A megmérettetés rendezőinek elmondása szerint már ötven személy jelezte részvételi szándékát, nevezni pedig holnap délig lehet (előreláthatólag 12 órakor rajtol a viadal). A benevezési díj 20 lej, a 18 év alatti versenyzők csak írásos szülői beleegyezéssel indulhatnak a vetélkedőn. A terepviszonyok miatt a fókabőr használata kötelező. Érdeklődni a 0745 970 985-ös vagy a 0745 058 179-es telefonon lehet.

* Vasárnap újabb síversenyre (Alpin Sport Kupa) kerül sor Sugásfürdőn. Az esemény szervezője a sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület, a hét végi viadalra a helyszínen lehet majd nevezni a verseny napján 10 óráig.

Sportműsorok a tévében

Péntek: Sport.ro: jégkorong/országos bajnokság, Steaua—Gyergyószentmiklósi Progym — 15.30 óra (élő); Telesport: labdarúgás/Olasz Kupa, Fiorentina—Lazio — 22 óra (felvételről); Sportklub: labdarúgás/Bundesliga 2, M’gladbach—Kaiserslautern — 19 óra (élő); Bundesliga, Hansa—Bayern — 21.30 óra (élő); Eurosport: biatlon/ifjúsági világbajnokság (Ruhpolding, Németország) — 11 és 14.30 óra (élő).

Szombat: Sport.ro: jégkorong/országos bajnokság, Steaua—Gyergyószentmiklósi Progym — 12.30 óra (élő); kézilabda/Spanyolország, La Rioja—BM Ciudad Real — 19.30 óra (élő); Telesport: tenisz/Fed Kupa, Izrael—Oroszország — 11 óra; Sportklub: labdarúgás/Bundesliga, Hamburg—Hannover — 16.30 óra (élő); Hollandia, AZ Alkmaar—PSV — 21 óra (élő); Bundesliga, Hertha—Frankfurt — 24 óra (felvételről); Eurosport: alpesi sí/Világkupa (Val d’Isére, Franciaország), férfi lesiklás — 11.45 óra (élő); Világkupa (St. Moritz, Svájc), női lesiklás — 13.30 óra (élő); műugrás/Európa-kupa (Stockholm, Svédország) 1. nap — 16.45 óra (élő).

Vasárnap: Sport.ro: férfi kézilabda/Nemzeti Liga, Dinamo—Suceava — 11 óra (élő); labdarúgás/barátságos mérkőzés, Kolozsvári CFR—Gyeongnam — 15 óra (élő); Telesport: tenisz/Fed Kupa, Izrael—Oroszország — 11 óra; női kosárlabda/nemzeti bajnokság, Kolozsvár—Arad — 18.30 óra (élő); Sportklub: labdarúgás/Hollandia, Ajax—Feyenoord — 13.30 óra (élő); Bundesliga, Schalke—Stuttgart — 18 óra (élő); Eurosport: alpesi sí/Világkupa (Val d’Isére, Franciaország), férfi összetett lesiklás — 11.30 és 15 óra (élő); Világkupa (St. Moritz, Svájc), női szuper G — 13 óra (élő); labdarúgás/Afrika Kupa, negyeddöntő — 19 és 22.30 óra (élő).

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2008-01-31: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

A Magyar Koalíció Tadicot támogatja
A három pártból alakult vajdasági Magyar Koalíció Boris Tadic jelenlegi államfőt támogatja a szerb elnökválasztás második fordulójában, jóllehet nem kapta meg tőle a programjához igényelt, korábban a segítség feltételeként kikötött támogatást ― derült ki a pártszövetség három vezetőjének tegnapi szabadkai sajtótájékoztatóján.
2008-02-01: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a bitai
özv. DEMETER BÉLÁNÉ
SZÁSZ MARGIT
életének 82. évében elhunyt.
Temetése 2008. február 2-án 14 órakor lesz a komollói temetőben.
A gyászoló család
1158511