Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Itt az adó, nincs is adó...

2008. február 1., péntek, Máról holnapra

Nagy égzengéssel és fölhajtással vitáznak kies honunkban arról, hogy kelljen-e fizetni a Nyugatról behozott, használt — lehurbolt vagy kevésbé lehurbolt — autók után regisztrációs, bejegyzési adót, illetéket.

Az uniós hivatalnokok szeretnék betiltani ezt a gyakorlatot, a román hatóságok viszont ragaszkodnának fenntartásához, mondván, nem szeretnének Romániából ,,roncstelepet" csinálni. A csuda tudja, kinek is van igaza, ám egy dolog azért nyilvánvaló: az országban nem sokkal több autó furikázik, mint amennyit a mostani infrastruktúra (úthálózat és parkolói tér) elbírna. Ezért a sok dugó, ezért a rengeteg közúti baleset, ezért nem lehet járdákon közlekedni szerte kies e hazában. De ahogyan a művelt latin mondja: navigare necesse est, vivere non est necesse. Tehát: közlekedni (hajózni) muszáj, élni nem feltétlenül.

A mindenható unió meg is intett minket a használt autók honi forgalomba való beírásáért kirótt illeték miatt, s mi — balkáni szokás szerint — oda is figyeltünk, s errefel a behozatalt sújtó harács helyett az összes járműre kivetettük a ,,környezetvédelmi adót". Így még több a költségvetési bevétel, s az európai megfelelés látszata is megvan.

Esküdt ellensége lévén az autók túlburjánzásának, mégis tanácstalanul álldogálok: milyen logika szerint adóztatnak és sarcolnak mifelénk? Miért kell most még többet fizetnie egy vadonatúj kocsi tulajának, mint egy lehurbolt kisebb boldog-boldogtalan gazdájának csak azért, mert az elsőnek — úgymond — nagyobb a hengerűrtartalma? Nem értek ehhez. De azt tudom, hogy a környezetet egyéb intézkedésekkel kellene védeni, még akkor is, ha nagy büszkeségünkre a tárca vezetője éppen magyar nemzetiségű, s őt a legsikeresebb és legkorrektebb miniszternek nevezték az elmúlt év értékelésekor. Például az erdőket, a folyóvizeket kellene védenie elszántabban, arra kötelezni a fabárókat, hogy egyetlen fa kidöntéséért tízet ültessenek, a folyó- és állóvizek szennyezőit-mocskolóit börtönbüntetéssel sújtsák. Nem jelképes pénzbírsággal.

Ettől mi távol állunk még, pedig Korodi Attila jobban tudja, mint én, hogy Románia is az ökológiai katasztrófa felé halad, de csak azért sem tiltják be az összes ciánalapú arany- és ezüstbányát, nem állítják le Kiskapust, a szörnyű módon szennyező hőerőműveket, nem sokat tesznek a folyóvizek szabályozásáért, a földcsuszamlások megakadályozásáért... Hja, a pénz beszél, a kutya ugat.

Ami pedig az autókat illeti: Sepsiszentgyörgyön például tett ezt-azt a polgármesteri hivatal a dolgok rendezéséért, parkolókat építtetett, de a járdákról mégsem tűntek el a járgányok. A fölös számban lévők, melyek hónapokig ott rostokolnak a szegény gyalogosok útjában. Az autó az úr, az ember kicsit számít...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 940
szavazógép
2008-02-01: Közélet - Bodor János:

Újabb adomány Kommandónak

A Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány, a Duna Televízió és a PCO Lovagrend 5 026 800 forint értékű vadonatúj ruhaneműt adományozott Kommandó lakosságának.
2008-02-01: Közélet - x:

Az EP megszavazta Tőkés delegációs tagságát

Az Európai Parlament (EP) tegnap megszavazta Tőkés László EP-képviselő interparlamentáris delegációs tagságát. A testület a délkelet-európai országokkal való kapcsolattartásért felel.