Sérülteken spórol az állam

2013. december 31., kedd, Közélet

Januártól veszélybe kerül térségünk egyetlen, fogyatékkal élő felnőtteket foglalkoztató központja, a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház működése, mert az állam több mint felére csökkentette az eddig is alacsonyan megszabott támogatást. Az érintettek és hozzátartozóik, a létesítmény alkalmazottai, támogatók és szimpatizánsok vasárnap közös imával hívták fel a figyelmet a szolgáltatás ellehetetlenítésére irányuló megszorításra.
 

  • Összejövetel az Írisz Házban
    Összejövetel az Írisz Házban

A sepsiszentgyörgyi Dia­kónia Keresztyén Alapítvány négy éve nyitotta meg az Írisz Házat, de a sérült fiatalok foglalkoztatását már 2006-ban megkezdte Makkai Péter református lelkész, kezdetben hatan, később nyolcan tevékenykedtek naponta az Olt utcai közösségben. Az Írisz Ház létrehozásával bővült a csoport és a tevékenységi kör, idén már harminc fiatal élvezhette a központ szolgáltatásait, a 2014-es esztendőt pedig harmincöten kezdik. Mak­kai tiszteletes lapunk érdeklődésére elmondta, a munka- és családügyi minisztérium a múlt héten értesítette, hogy januártól havi 170 lejről 70 lejre csökkenti az egy ellátott utáni normatív támogatást, míg a hasonló tevékenységet folytató állami intézményekben 845 lejről 1000 lejre növekszik a szubvenció, holott a Diakónia is rendelkezik a működéshez szükséges akkreditációval. Az Írisz Ház vezetője szerint érthetetlen, hogy az alapítvány több mint tízszer kevesebb állami támogatást kap, mint a hasonló feladatot ellátó intézmények, és sérelmezi, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek iskolán kívüli foglalkoztatására (a Rotary Klubbal közösen működtetett programról van szó) semmit nem juttat az állam a Dia­kóniának, miközben jogszabály szerint az ebben az esetben megha­tározott fejkvóta 150 lej havonta.
Az Írisz Ház költségvetését eddig 60–70 százalékban fedezte az állami és a megyei önkormányzati támogatás, illetve az osztrák Erste Bank folyamatos adománya, valamint a foglalkoztatottak havi 60 lejes befizetése, a többit saját védett műhelyeikben termelték ki a fogyatékkel élő fiatalok. Ha a központ be­vétele csökken, előfordulhat, hogy éppen arról kell lemondaniuk, amivel az Írisz Ház többet nyújt az állami intézményeknél – zeneoktatás, úszás, mozgásterápia, tánc –, de még a központ működése is veszélybe kerülhet, ami egyenesen bűn, mert azoktól vonná meg a közösségi léthez való jogot, akik a leginkább rászorulnak erre.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2013-12-31: Közélet - Mózes László:

Az elveszett levél (Szilveszteri vígjáték Sepsiszentgyörgyön)

Különleges szilveszteri előadással várja nézőit a Tamási Áron Színház társulata: Ion luca Caragiale Az elveszett levél című közkedvelt komédiáját Zakariás Zalán rendezésében láthatják az érdeklődők ma este a színház nagytermében. Milyen bemutató lehetne aktuálisabb a 2014-es választási év küszöbén, mint Az elveszett levél, mely 1884-es ősbemutatója óta sikert sikerre halmozott, rendezők és színházak hírnevét öregbítette szerte a világon? – teszi fel a kérdést a bemutató kapcsán közleményében a színház irodalmi titkársága.
 
2013-12-31: Máról holnapra - Szekeres Attila:

A család éve

Szokássá vált tematikus éveket meghirdetni. Az Európai Unió Család­szerveze­tei­nek Szövetsége a 2014-es évet a család évének szenteli.
A kínai horoszkóp szerint 2014 a ló éve, amely bőséget, haladást és fejlődést hoz életünkbe. Bárcsak úgy állnának a csillagok!