Biblioterápia – gyógyítás könyvek által

2014. január 18., szombat, Kovakő - diákmelléklet

„Fiatalabb” koromban nem igazán szerettem olvasni, sőt... Aztán kamaszkoromban egy érzelmi válság hatására (ami ebben a korszakomban elég gyakori volt) kezembe vettem Peter Freund egyik Laura-kötetét. Úgy éreztem, hogy elolvasásával közelebb kerültem önmagam megismeréséhez és félelmeim legyőzéséhez.

Véleményem szerint közülünk sokan érezhetik ezt így egy-egy elolvasott kötet után. Van, aki a könyvekből erőt merít a mindennapok küzdelméhez, s van, akinek az egyes regényekben megfogalmazott gondolatok erős impulzust adnak élete, értékrendje újraértelmezésére, végül pedig ennek segítségével könnyebben dönthet, akár nehezebb kérdésekben is.
A biblioterápiának nem létezik letisztult meghatározása, viszont az irodalomterapeuták ezt a könyvek által nyújtott katartikus élményt használják fel különböző specifikus tevékenységekkel össze­kötve a kezelésre szorulók gyógyítására. Itt megjegyzendő, hogy ez a gyógyítás nem csupán testi, hanem lelki betegségekre is értendő. Sok­féleképpen osztályozhatjuk a biblioterápiát. Meg­külön­böz­tetünk reaktív biblioterápiát – ez esetben valaki kezébe adjuk az olvasandó anyagot, s teljes mértékben rábízzuk: pozitív, avagy negatív reakciót vált-e ki belőle –, illetve interaktív biblioterápiát, mely esetében nem a könyv olvasása, hanem az erről folytatott beszélgetések, különböző tevékenységek állnak a középpontban. Ilyenkor szükség van egy vezetőre.
Ugyanakkor talán a leghasználhatóbb és legjobb az 1985-ben Lack által felállított tipológia, miszerint létezik fejlesztő és klinikai biblioterápia. A fejlesztő biblioterápia esetében az irodalom megszemélye­sítéséről beszélünk, s ezt azzal a céllal tesszük, hogy életünkbe a már megfogalmazott gondolatokat beépítve könnyebben megoldjuk az előttünk álló feladatokat, problémákat. A klinikai biblioterápiát ezzel ellentétben egyfajta beavatkozásnak is tekinthetjük, s ezzel kapcsolatban beszélhetünk a specifikus tevékenységekről is. A klinikai biblioterápiát átlagban szorongásos, illetőleg más súlyos érzelmi, viselkedési problémákkal küszködőkön alkalmazzák.
Magyarországon ezt a fajta gyógyítást a Magyar Irodalom­terápiás Társaság és ennek tagjai képviselik. Ők azt vallják, hogy a biblioterápia rengeteg társadalmi rétegben felhasználható: gyerekek, kamaszok, felnőttek, idősek, magáncégek alkalmazottai, sőt, akár elítéltek körében is, ugyanakkor mellőzni kell akut pszichotikus állapotban, a krízishelyzetben és a súlyos depresszió­ban levőknél.
A társaság célja a további kutatások, a célcsoportok esélyegyenlőségének és életfogytig tartó tanulásának biztosítása, ugyanakkor rendezvények, különböző programok szervezésével minél több emberrel megismertetni az irodalomterápiás módszereket.
A társaság tagjai öregotthonokba és kórházakba is ellátogatnak. 2011. április 11-én, a költészet napján útjára indítottak egy kísérleti kezdeményezést is A költészet csendje a váróban címmel. Lényege, hogy különböző versösszeállításokat függesztenek ki háziorvosok rendelőinek várótermében, hogy ezáltal is nyugodtan, elmélkedve üthessük el az időt kivizsgálásunkig. A program rendkívül sikeresnek mondható, azóta is folytatódik évszakról évszakra. Talán kis városunkban sem ártana.

BENCZE MELINDA

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2014-01-18: Kovakő - diákmelléklet - :

Kinek mesélnek az udvarterek?

Minden emlék származtatható, bár sokszor nem tudjuk, honnan is. Nehéz meghatározni, hogy miként váltunk azzá az emberré, akiknek a mai napon, ebben a pillanatban mondhatjuk magunkat. Kézdivásár­hely számos ilyen sorsfordító történést őriz az elhagyatott udvarte­reken a már mindennaposnak tűnő parki sétákon át.
2014-01-18: Kovakő - diákmelléklet - :

Epilógus?

Adott egy lány. A társadalom véleménye szerint egy közönséges lány. Nem csúnya és nem is szép. Nem magas és nem is alacsony. Nem kövér, de nem is sovány. Haja színe is csak barna. Nem aranyló és nem is fénylő. Reggel, amikor felkelt, kiöntötte kis feketekávéját, két kanál cukrot tett bele, körkörös mozdulatokkal felkavarta.