Hírsaláta

2014. január 24., péntek, Belföld

SZÁZEZREN SZAVALTÁK A HIMNUSZT. Öt kontinens több mint százezer magyarja szavalta egyszerre a Himnuszt a magyar kultúra napján. Az Együtt szaval a nemzet akcióhoz csaknem 900 iskola csatlakozott. A versmondókat az interneten kapcsolták össze.

A program központi helyszínén, Budajenőn 250 kisdiák szavalt Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész irányítása mellett. Az interneten élőben közvetítették az eseményt, így öt kontinensen több ezren kezdték el ugyanabban a pillanatban szavalni a verset. Nem csak iskolákban szavalták a Himnuszt. A Híradó felhívására Csíkszeredától New Yorkig a világ számos pontján élő magyarok szintén a Himnusszal ünnepelték a magyar kultúra napját.
TILTAKOZÁS AZ ANTENA 3 CSÚSZTATÁSAI ELLEN. Több mint ötszáz romániai újságíró, szerkesztő, publicista írta eddig alá azt a tiltakozást, amely elsősor­ban az Antena 3 televíziócsatornán tapasztalható szakmai csúsztatások és a médiában dolgozók hírnevét rontó attitűd ellen szól. A tiltakozás a Revista 22 honlapján jelent meg, az aláírók között olyan markáns nevek is olvashatók, mint Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Dan Mazilu, Brânduşa Armanca. A lista nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, aki a sajtóban dolgozik, és ragaszkodik a politikai érdek fölött álló, szakmai etikai normák betartásához. A Digi 24 tévében Emil Hurezeanu bírálta a szenzációhajhász kereskedelmi televíziókat, ahol kikent-kifent tévés hölgyemények inkvizítorok módján vallatják az illetékeseket. Hurezeanu szerint Romániában a sajtó és főleg a tévéállomások nem a valóság tükrözői, hanem úgy tesznek, mintha ők irányítanák a társadalmat, mintha ők értenének mindenhez a legjobban.
PÉNZMOSÁS MIATT NYOMOZNAK. Bűnszervezet létrehozása és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz a jászvásári Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság George Becali politikus-üzletember ellen, aki korábbi bűncselekmények miatt jelenleg is börtönbüntetését tölti. Az Adevărul napilap beszámolója szerint Becali fantomcégeken keresztül bűncselekményekből származó pénzeket „fehérített”, az okozott kár mértéke több millió euróra rúg. A pénzmosáshoz az általa birtokolt Bukaresti Steaua labdarúgóklubot is felhasználta, amelynek számlájára bűncselekményből származó pénzek kerülhettek, többek között a hírhedt Cămătaru (azaz Uzsorás) klán is nála mosta a pénzét. Becalira, aki egy törvénytelen telekügylet, valamint vesztegetési kísérlet miatt három és fél éves börtönbüntetését tölti, akár 15 éves szabadságvesztést is kiróhatnak, ha bűnösnek találják.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1509
szavazógép
2014-01-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A Tamási Áron Színház mára beharangozott, Homo­kozó című elő­adása a kamaraterem karbantartási munkálatai miatt elmarad, a jegyek vissza­vált­hatóak.
2014-01-24: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Rendkívüli parlamenti ülés Ukrajnában
Rendkívüli parlamenti ülés megtartását kezdeményezte tegnap Viktor Janukovics ukrán elnök, ami egyes remények szerint az enyhülés és egy esetleges kompromisszum jele az államfő részéről. Mikola Azarov miniszterelnök ugyanakkor kevésbé mutatkozott kompromisszumkésznek: a tüntetéseket államcsínykísérletnek, a törvényes hatalom megdöntésére irányuló kísérletnek nevezte, és elutasította azon ellenzéki követelést, hogy tartsanak előrehozott választásokat.