Belföldi hírek

2014. február 1., szombat, Belföld

Ponta szerint minden rendben
Butaságnak nevezte Victor Ponta miniszterelnök azt a kijelentést, miszerint az új büntető törvénykönyv (Btk.) a bűnözőket védi. Bejelentette, nem módosítják sürgősségi rendelettel a Btk.-t, valamint a büntetőeljárási törvénykönyvet, amelyekről Traian Băsescu államfő és a korrupcióellenes ügyészség állította, hogy a bűnözőket védik.

Băsescu tegnap ismét felszólította Pontát, hogy még hatálybalépésük előtt módosítsa sürgősségi rendelettel a két jogszabályt, de a kormány csak szerdán tárgyalja ezt a kérdést. Ponta elmondta, valóban vita volt szakértők között arról a cikkelyről, amely csak a bűnvádi eljárási szakaszban teszi lehetővé, hogy egy gyanúsított telefonját lehallgassák, de szerinte a büntetőeljárásnak van egy másik cikkelye, amely lehetővé teszi, hogy ismeretlen tettes ellen, vagyis maga a bűncselekmény ellen indítson nyomozást a vádhatóság, így szerinte ez megoldja a Băsescu által felvetett problémát.


Négy év múlva euró?
Románia célkitűzése, hogy 2018–2019-ben csatlakozzon az euróövezethez – jelentette ki Traian Băsescu tegnap Berlinben. Az államelnök szerint idén biztosan teljesül mind az öt maastrichti kritérium, amelyeket kötelező teljesíteni az euróövezethez való csatlakozáshoz.


Duzzad a Băsescu-párt
Több parlamenti képviselő is bejelentette tegnap, hogy kilép a Demokrata Liberális Pártból, és beiratkozik a Băsescu-pártként aposztrofált, újonnan alakult Népi Moz­galom Pártjába (NMP). Eugen Tomac, az NMP elnöke a párt országos bizottságának tegnapi ülésén bejelentette, már tizenöt képviselője van az NMP-nek (egy parlamenti frakció létrehozásához tíz képviselőre van szükség az alsóházban, illetve hét szenátorra a felsőházban).


A fagy áldozatai
A január 26–31. közötti időszakban tizenhárom személy halt meg a fagy miatt, többségük idős férfi vagy hajléktalan személy – nyilatkozta Raed Arafat belügyi államtitkár. Arafat szerint az elhalálozott személyek között volt olyan is, aki alkoholt fogyasztott, mielőtt megfagyott volna. A meteorológusok figyelmeztettek, hogy a hét utolsó napjain fagyos idő lesz. A csütörtökről péntekre virradó éjszaka a Vaslui megyei Negreşti városban mérték idén az eddigi legalacsonyabb, mínusz 22 Celsius-fokos hőmérsékletet.


Újabb influenzaesetek
További öt influenzaesetet regisztráltak országos szinten az elmúlt két hétben – mutatnak rá a Járványos Betegségeket Ellenőrző Országos Központ központosított adatai. Az influenzás személyek egyike sem kapott korábban influenza elleni védőoltást. Az idei téli idényben összesen 19 influenzaesetet regisztráltak, a legtöbbet – ötöt – Szeben megyében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 293
szavazógép
2014-02-01: Közélet - :

Kiállnak Tőkés mellett

Levélben tiltakozott csütörtökön Tőkés László kitüntetésének visszavonása ellen Traian Băsescunál Frank R. Wolf republikánus és James P. McGovern demokrata képviselő, az amerikai kongresszus Tom Lantos Emberi Jogi Bizottságának két társelnöke.
2014-02-01: Belföld - :

Hírsaláta

AZ ÜTEMTERV SZERINT. Április elsején lép életbe az egészségügyi alapcsomag. Eugen Nicolăescu tárcavezető a nemzetközi pénzintézetek képviselőivel zajlott e heti tárgyalásának egyik fontos pontját a  bevezetés előtt álló egészségügyi alapcsomag képezte. A külföldi partnerek elégedetten nyugtázták, hogy a korábban kidolgozott ütemterv szerint halad az alapcsomag – olvasható az Egészségügyi Minisztérium közleményében.