Hírsaláta

2014. február 3., hétfő, Belföld

HATÁLYBA LÉPETT AZ ÚJ BTK. Szombattal hatályba lépett az új büntető törvénykönyv (Btk.) és az új büntetőjogi perrendtartás annak ellenére, hogy az igazság­ügyi szervek – főleg a korrupcióellenes harcban érintett nyomozó hatóságok – számos bírálatot fogalmaztak meg a törvénycsomag kapcsán.

A becslések szerint 6000 elítélt nyeri vissza szabadságát, s az elévülési idő csökkentése miatt számos, jelenleg nyomozati szakaszban levő korrupciós ügyet ejteni fognak. Az új Btk. veszélyezteti a sajtószabadságot, ugyanis ismét bűncselekménnyé nyilvánítja a becsületsértést és a rágalmazást, ráadásul az újságírókat bün­tetőjogilag felelősségre vonják, ha nem tudják bizonyítani az általuk feltárt visszaéléseket. A miniszterelnök a bírálatok ellenére úgy véli, a rendszer felkészült az új Btk. hatályba lépésére, a négy évvel ezelőtt elfogadott törvény­csomagot pedig korszerűnek tartja. A legfelsőbb bíróság és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács által javasolt módosításokról a parlament dönt majd. (Krónika)
A TÖBBSÉG ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁST AKAR. A romániaiak 50,8 százaléka véli úgy, hogy szükséges az alaptörvény módosítása, 35 százaléka szerint pedig nem fontos az alkotmánymódosítás az Inscop közvélemény-kutató intézet szerint. A megkérdezettek többsége egyetért azzal, hogy alaptörvénybe foglalják: ne iratkozhassanak a parlamenti képviselők más pártba, mint amelyik színeiben mandátumot nyertek. A lakosság kétharmada szerint pedig az új alaptörvényben 4 évre kellene csökkenteni az államfő mandátumát. A megkérdezettek valamivel több, mint fele egykamarás parlamentet szeretne, 30 százaléka szerint azonban meg kell őrizni a kétkamarás parlamentet. A felmérésből az is kiderül, csupán a lakosság 36 százaléka támogatja, hogy vezessék be az alkotmányba a régió fogalmát, 46 százaléka ellenzi ezt. (Erdély FM)
DAN TĂNASĂ CSÍKBAN IS. Csíkfalvát szemelte ki tavaly nyáron a magyarellenességéről ismert Dan Tănasă, és feljelentést tett a Maros megyei prefektúrán. Ennek nyomán a kormánybiztos előbb csak magyarázatot kért, utána már felszólítást küldött a községvezetőnek: minden nemhivatalos jelképet, feliratot távolítsanak el az intézményről. Ez meg is történt. A polgármester elmondta: karácsony előtt ismeretlen személyek egy sötétkék autóval járták végig a Nyárádmentét, és minden önkormányzati székházat lefényképeztek. Ezt több polgármester is látta, s bár a rendszámot nem jegyezték fel, tudni vélik, hogy a megyei prefektúra autójáról van szó. Dan Tănasă kérésére tavaly a prefektúra Makfalván is „intézkedett”, s elérte, hogy levegyék a református egyház területén kihelyezett piros-fehér-zöld zászlót, bár az csak magyar jelkép, és nem Magyarország zászlaja volt. A faluközpontban azóta is lobogó nélkül áll a zászlórúd. (Székelyhon)
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2014-02-03: Közélet - Farcádi Botond:

A hétvége hírei

Băsescu nem engedi emberét
Traian Băsescu államfő elutasította a Legfelsőbb Védelmi Tanács tegnapi ülésén a Különleges Távközlési Szolgálat ve­zetőjének leváltását, akinek a menesztését Victor Ponta mi­niszterelnök kezdeményezte a január 20-i légi baleset miatt.
2014-02-03: Közélet - Fekete Réka:

Akiknek fontos a helyesírás

A folyamatosan változó nyelv, valamint a nyelvhasználat negatív vonásai kihatnak a helyesírásra, de a kézírás megszűnőben lévő gyakorlata miatt is romlik a helyesírás – véli Erdély Judit, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum Kazinczy-díjas magyar szakos tanára. A megyeközpontban hétvégén tartott Implom József országos helyesírási verseny résztvevői vi­szont azt bizonyították, számukra fontosak anyanyelvünk írásszabályai.