Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rétyi fűrészüzemTavasszal kezdenék az építkezést

2014. február 6., csütörtök, Közélet

A megfelelő időjárásra várnak ahhoz, hogy a Holz­industrie Schweighofer (HS) csoport rétyi beruházásának munkálatai élesben is elindulhassanak, az elképzelés szerint a kivitelezésbe helyi cégeket is bevonnának – vázolta a Háromszék érdeklődésére Olosz Gergely.

A tisztségéből lemondott szenátor – aki a beruházó fő támogatója is – jelenleg ügyvédként dolgozik az osztrák cégcsoportnak. Közben az építkezési engedély visszavonását kérő civilek még nem kaptak választ a megyei önkormányzattól.
A HS háromszéki fűrész­üzemének megépítése kap­csán Olosz elmondta: a szán­dék az, hogy a munkálatokat helyi építőipari cégek végezzék, társuljanak is akár, jelentős volumenű munkáról lévén szó. Ennek érdekében egyeztetéseket is kezdeményeznek. Rámu­ta­tott: a cégcsoport számításai szerint több mint ezer ember dolgozik majd, amíg a beruházás megépül. Szeretnék, ha az első termelési csarnokot az év végén felavathatnák – fűzte hozzá.
Élénk az érdeklődés a fűrészüzem által bejelentett humánerőforrás-igény kapcsán, Olosz Gergely szerint napok kérdése, és elindítják a munkaerő-felmérést. Hang­sú­lyozta: a befektető számára fontos, hogy megfelelő megélhetést szavatoló jövedelmet biztosítson alkalmazottainak, ezért is kicsi a munkásvándorlás a cégcsoporton belül. A kezdeti fizetés sem a minimálbér szintjéről indul, tavaly 13 havi juttatást kaptak a HS alkalmazottai – vázolta.
A HS rétyi telephelye számára előző év december 24-én kiállított, majd a civilek által megóvott építkezési engedély kapcsán Olosz Gergely elmondta, nem volt alkalma találkozni az érintett szervezetekkel, nem keresték meg őt. Ha tényleg az erdőt védik, kétségeik vannak az engedélyezésről, miért nem kapcsolódtak be a szakmai vitákba, például a környezetvédelmi hivatalnál? – vetette fel. Megjegyezte ugyanakkor, az építkezési engedélyért kifizetett illetékből Réty község és a megyei önkormányzat több mint 2,6 millió lejt nyert, s hangsúlyozta azt is, a megye különböző szociális intézményeinek tavaly közel 170 ezer eurónyi támogatást juttatott a faipari beruházó. Lapunk érdeklődésére Olosz elmondta azt is, az osztrák cégcsoport 1900 hektár erdő tulajdonosa Kommandó környékén.
Az Indigó csoport amúgy tegnap még nem kapott választ az említett óvásra, melyben azt kérik a megyei önkormányzattól, hogy vonja vissza a rétyi fűrészüzem számára kiállított építkezési engedélyt – tudtuk meg Toró Attilától, a társulás képviselőjétől. Bíró Dónát főépítész közölte, az előző heti vezetői gyűlésen megvitatták az ügyet, a törvény szabta határidőn belül reagálnak a civilek beadványára. Mint korábban jeleztük, a megyeházán január 22-én iktatott dokumentumot közel 180 háromszéki civil írta alá, hozzájuk csatlakozva hasonló beadványt fogalmazott meg a fogarasi Neuer Weg Egyesület is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2014-02-06: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Vulkánokról „gyereknyelven”
Az Évmilliók üzenete című geológiai kiállítás záróeseményeként szombaton 10 órától a kőzetek, kövületek, ásványok világára kíváncsi, kísérletező kedvű gyermekeket, fiatalokat vár a sepsiszentgyorgyi Székely Nem­zeti Múze­um.
2014-02-06: Közélet - Hecser László:

Kevés jut beruházásra (Elfogadták Barót költségvetését)

A tavalyihoz hasonló költségvetéssel vág neki az idei évnek Barót tanácsa. A testület tegnapi ülésén a Lázár-Kiss Barna András által előterjesztett javaslatot csak egy helyen módosították – azt is az ő javaslatára –, az RMDSZ-en kívül az EMNP frakciója is támogatta, ám a vita mégsem maradt el. A Magyar Polgári Párt képviselői több kifogásolnivalót is találtak benne, és szégyennek nevezték a beruházási lista szegénységét.