Jancsó Miklósra is emlékeznek

2014. február 8., szombat, Magazin

Wes Anderson amerikai rendező Grand Hotel Budapest című alkotásával csütörtökön nyílt meg és február 16-ig tart a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen idén húsz alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Aranymedvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüstmedvékért. A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján megemlékeznek a közelmúltban el­hunyt filmes nagyságokról, így Jancsó Miklós rendezőről is.

A nemzetközi zsűri elnöke ezúttal James Schamus. Az amerikai producer és forgatókönyvíró elsősorban Ang Lee filmjei révén ismert: ő volt a producere a tajvani-amerikai rendező Brokeback Mountain  (Túl a barátságon) című Oscar-díjas drámájának, valamint Az esküvői bankett című filmnek is, amely 1993-ban elnyerte az Aranymedvét. A nyolctagú testületben helyet foglal Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész, valamint Barbara Broccoli, a James Bond-filmek amerikai producere is.
Idén többek között német, osztrák, francia, norvég, brit, kínai, japán, argentin, brazil és perui munkák vetélkednek a díjakért. A versenyfilmes szekcióba 23 produkciót válogattak be a szervezők Die­ter Kosslick fesztiváligazgató vezetésével, ebből azonban három  versenyen kívül szerepel a programban. A Ber­linale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A kategóriás filmfesztiválok sorában. A seregszemle különböző szekcióiba ezúttal is hozzávetőleg négyszáz  filmet válogattak be.
A német főváros filmünnepére meghívást kapott Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmje, Bucsi Réka Sym­phony no. 42, Ferge Roland El című diplomafilmje, valamint a fesztivál koprodukciós fórumára Fliegauf Bence Isaura háza és Mécs Mónika-Ro­honyi Gábor Gingko címmel készülő filmterve.
A berlini seregszemle a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, évről évre mintegy 300 ezer látogatót vonz. Az utolsó nap csak a közönségé, a díjakat hagyományosan az utolsó előtti – egy szombati – napon adják át, ezúttal feb­ruár 15-én. A fő helyszín a Berlinale Palast a Potsdamer Platzon, a filmeket azonban a város több pontján is vetítik.

A múlt héten elhunyt három filmes nagyság előtt tiszteleg a Berlinale: Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas amerikai színészre, szintén Oscar-díjas osztrák kollegájára, Maximilian Schellre, valamint Jancsó Miklós rendezőre egy-egy filmjével emlékeznek. A január 31-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas magyar művész munkásságából a berlini filmfesztiválon bemutatott utolsó alkotását idézik fel. Ez a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódja, amelyet a fesztivál portálján tettek közzé.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2014-02-08: Múltidéző - Kádár Gyula:

Többnyelvű magyar őstörténet (5.)

A kavarok
„Török nyelven beszélnek ma Kis-Ázsia lakosai, az azer­bajdzsánok és a türkmének, az üzbégek, a kazahok, a kirgizek, a jakutok, a tatárok, a csuvasok, valamint Közép-Ázsia és Irán számos kisebb népe”– írja Burchard Brentjes.
2014-02-08: Magazin - :

Megnyílt a magyar Rockmúzeum

Csütörtökön megnyílt a Rockmúzeum, a MagyaRock Hírességek Csar­noka az angyalföldi RaM Colosseumban. Az állandó kiállításon a hatvanas évek elejétől mutatják be a magyar rockzene történetét korabeli plakátok, fotók, hangszerek, zenészrelikviák segítségével.