Korábban beköszönt a tavaszFiatalodó háromszéki gyümölcsfatermesztés - Beszélgetés ADORJÁNI BALÁZS pomológussal

2014. március 18., kedd, Faluvilág

Több olvasónk érdeklődik a helyi gyümölcsfa-termesztés felől, szívesen olvasna összefoglalót erről a témakörről. Tavaly beszámoltunk az Erdővidéken induló és máris szép eredményeket felmutató mozgalomról, amely révén számos őshonos gyümölcsfajtánk tért vissza a magyarországi Porszombatról az oltóvesszőt adományozó gyümölcsös tulajdonosához Egyed Csaba Baróton élő mérnök következetes munkájának köszönhetően. A napokban a Pinus siculus (székely fenyő) Kft. társtulajdonosát kerestük fel sepsiszentkirályi csemetebemutatóján.
 

 • A pomológus a szakma megszállottja                 Albert Levente felvétele
  A pomológus a szakma megszállottja Albert Levente felvétele

– Korábbi beszélgetésünk óta merőben más, gazdagabb lett az önök vállalkozása, változatosabb a kínálat, s az őshonos gyümölcsfajták mellett olyanokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők, amelyek bár teljesen ismeretlenek nálunk, minőségüket-értéküket a termesztő és értékesítő fiatal kertészek szavatolják. Kérem, mutatkozzanak be ismét.
– Negyedik éve indult a vállalkozás, de most már a gyümölcsfatermesztés a főfoglalkozásunk. Máthé János kollégánk mellett a tavaly óta Tóth Eszter fiatal kertészmérnökkel egészült ki csapatunk.
– Mit kínál az idén korábban beköszöntött tavaszon ez a termelőegység, amely tudtunkkal a gyümölcsfajták széles választéka mellett kisebb mértékben cserjéket, fűszernövényeket és virágféléket is termeszt?
– Természetesen, választani lehet a leg­különbözőbb régi gyümölcsfacsemetékből. Érdekes, hogy a legjobban keresik a Budai Domokost és a batulféleségeket. Kínáljuk a jonatánt, a Nemes Sóvárit, a Török Bálintot, a Tartós Gusztávot, a régi citromalmát, az itt kevésbé ismert Wagner-díjast. El szeretném mondani, hogy nem kell idegenkednünk az újabb alma- és körtefajtáktól sem, mert azok között is akadnak kiváló tulajdonságúak. Az a véleményem, hogy a két gyümölcsgeneráció között meg kell tartani az egyensúlyt, az arányt, nem kell idegenkedni az újtól, a pomológiában is honos még a régi konzervativizmus, de meg kell győződni az újdonságok valós értékéről, mert nem hiába nemesítenek ma is a szakértők. Példaképpen kell említenem a majdnem ismeretlen Red Topáz almát. Tavaly márciusban részt vettünk egy almakóstoló versenyen, ahol ez a fajta jött ki elsőnek. Ebből kb. 30–40 darabot hoztunk Magyarországról, ha az elfogy, nagy szó lesz. Ok­tóber közepén érik. Első­sorban asztali almának javasolható. Gyümölcse tárolás után áprilisig fogyasztható. Varasodás-ellenálló és lisztharmatra sem fogékony. Németországban a fiatal fák baktériumos elhalással szembeni ellenállóságát is jónak értékelték. Minimális permetezéssel termeszthető. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Húsa sárga, kemény és finom szövetű, bő levű.
– Mit jelent az, hogy termelőegység a vállalkozás?
– Mi itt most már neveljük a gyümölcsfákat, ami előrelépés számunkra. Helyben, Sepsiszentgyörgyön béreltünk telket, s mivel egyre nagyobb gond a víz, egy közeli faluban, az Olt mellett indulunk az ősszel, hogy állandó jelleggel meg tudjuk oldani az öntözést, másképpen nem számíthatunk eredményre. Az ősztől növeljük a régi fajták kínálatát: lesz Cigányalma, London Pepin, bőralma, csíkos nyári alma, Sándor cár, tányéralma, gyógyi zsíros, kis­asszony­alma. De meg kell említenem még a körteféléket (Klapp kedveltje, Fétel Apát, Bosc kobak stb.), a szilvákat, a barackfajtájat, a cseresznyéket, sőt, még a naspolyát is.
Adorjáni Balázs, kérésünkre, külön kitért a szilvafajtákra. Elmondta, hogy Három­szé­ken legtöbben a perpence szilvafajta után érdeklődnek, ami nem más, mint a besztercei szilva. Elismeri ennek kiváló tulajdonságait, de sajnos, igen gyenge az ellenállása és nagy ellensége a szilvahimlő, ami elterjedt itt a környéken, és arról panaszkodnak, hogy erősen hull a szilva. Ezt nem a száraz­ ság okozza, hanem egy vírusos betegség, ami ellen szinte nem lehet védekezni. A szilva el­len­álló képességét 10-es skálán mérve csak 2-es­en helyezkedik el! A szakember azt ta­nácsolja, hogy ezeket lassan ki kell cserélni új fajokkal. Nagyon jó német fajták vannak, amelyek irányában muszáj nyitni. Ilyen a Haganta- és a Stanley-szilva.
– Mi az, ami még új a ta­valyelőtti helyzethez képest? Fejlesztenek továbbra is?
– Újdonság számba vehető a fekete ribizli dugványozása, mert megnövekedett a kereslet iránta, és ismert kiváló gyógyhatása is. Van 600 anyatövünk, mind-mind elismert fajták, amelyek alkalmazkodtak a helyi klímához, és termésük már két éve feldolgozásra került szörp és bor formájában. Van szeder, málna, josta, a fűszernövények közül vagy háromféle zsálya, rozmaring, levendula, menták, metélőhagyma, tárkony, izsóp.
Mivel korán mutatja magát a tavaszi időjárás, már megkezdődött a csemeteültetés. Azt is megtudtuk, előnyösebb a csemetekertben vásárolni, mert ott a gyümölcsfák elvermelve várják a kiültetést, nem szabad gyökérrel a napon, a levegőn, hiszen a hajszálgyökerek pár óra alatt elszáradnak. S nem utolsósorban előny, hogy helyben jó tanácsokat is kaphat a vásárló metszésre, gondozásra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4382
szavazógép
2014-03-18: Gazdakör - :

Gyümölcsfák ültetése

Eljött a gyümölcsfák ültetésének ideje. Csemetét piacról, kertészetekből vásárolhatunk, és fontos figyelmet fordítanunk az ültetés folyamatára is, hiszen ez a termőnövény egész életére kihat. Éppen ezért a fa helyét gondosan készítsük elő, hiszen ez kihatással lesz a fa kezdeti, majd a későbbi növekedésére és fejlődésére, valamint a gyümölcstermésre. Az ültetésre szánt területet úgy kell előkészíteni, hogy a fa gyökereit kényelmesen szét tudja terjeszteni, hiszen ez a kulcsa a gyümölcstermő növény további életének.
 
2014-03-18: Sport - Áros Károly:

Erdővidéken otthonra lelt a karate (Karate)

Kellemes meglepetés fogadott Baróton a városi tanács üzletkötőtermében tartott csütörtök esti karateedzésen, ahol gyerekektől középkorú felnőttekig vettek részt érdeklődők, köztük két tiszteletes úr, akik ezúttal is bizonyították, elfogadják, magukévá teszik az ókorban megfogalmazott „mens sana in corpore sano”, magyarul „ép testben, ép lélek” örök igazságát.