Magyarok az újkori olimpiai játékokonSportnaptár

2008. február 11., hétfő, Sport
6.

Február 11. Százhét évvel ezelőtt született Nagyváradon Ströck István, a Nagyváradi Törekvés labdarúgója, aki tagja volt az 1924-es párizsi olimpián szerepelt román válogatottnak. * Ma ünnepli hatvanhetedik születésnapját Kemecsey Imre kajakos, az 1960-as római olimpia ezüstérmese (kajak 4x500 m), a tokiói olimpia negyedik helyezettje (kajak négyes 1000 m).

Február 12. Ma lenne kilencvenéves az Ipolyságban (ma Sahy) született Berzsenyi Barnabás vívó (1993-ban hunyt el Németországban), aki két olimpián képviselte Magyarország színeit párbajtőrvívásban. Helsinkiben a csapatversenyen ötödik helyen zárt a magyar csapat, Melbourne-ben viszont ezüstérmet nyert. * Harmincnyolc évvel ezelőtt hunyt el Budapesten a gyergyótölgyesi születésű Török Zoltán evezős, két olimpia résztvevője. 1924-ben és 1928-ban is a kormányos négyesben evezett, mindkétszer helyezetlenül zárt. * Negyvenkilenc évvel ezelőtt született Berettyóújfaluban Bujdosó Imre olimpiai bajnok (1988, kard, csapat) és ezüstérmes (1992, kard, csapat) kardvívó.

Ma lenne kilencvenéves az Ipolyságban (ma Sahy) született vívó (1993-ban hunyt el Németországban), aki két olimpián képviselte Magyarország színeit párbajtőrvívásban. Helsinkiben a csapatversenyen ötödik helyen zárt a magyar csapat, Melbourne-ben viszont ezüstérmet nyert. * Harmincnyolc évvel ezelőtt hunyt el Budapesten a gyergyótölgyesi születésű evezős, két olimpia résztvevője. 1924-ben és 1928-ban is a kormányos négyesben evezett, mindkétszer helyezetlenül zárt. * Negyvenkilenc évvel ezelőtt született Berettyóújfalubanolimpiai bajnok (1988, kard, csapat) és ezüstérmes (1992, kard, csapat) kardvívó.

Február 13. Marosvásárhelyen született ezelőtt harminchét évvel Antal Emese gyorskorcsolyázó, aki az 1994-es lillehammeri téli olimpián Ausztria színeiben szerepelt. Érmet nem szerzett. * Ma hatvankét éve született a németországi Chamban Vargha Csongor kajakos, a müncheni olimpia 6. helyezettje (kajak négyes 1000 m) * Hatvankét évvel ezelőtt született Cinkotán a súlyemelő Szűcs Lajos, a müncheni olimpia ezüstérmese.

Marosvásárhelyen született ezelőtt harminchét évvel Antal Emese gyorskorcsolyázó, aki az 1994-es lillehammeri téli olimpián Ausztria színeiben szerepelt. Érmet nem szerzett. * Ma hatvankét éve született a németországi Chamban kajakos, a müncheni olimpia 6. helyezettje (kajak négyes 1000 m) * Hatvankét évvel ezelőtt született Cinkotán a súlyemelő , a müncheni olimpia ezüstérmese.

Február 14. Ma ünnepelné hetvenhatodik születésnapját Helsinki kalapácsvető olimpiai bajnoka, a csehszlovákiai Szencen született Csermák József, aki 1956-ban is dobókörbe állt a melbourne-i játékokon, ahol az ötödik helyen végzett. * Ma negyvennégy éve született Mezőbándon a Marosvásárhelyi Sportiskola, majd a Dunaferr kézilabdázója, Mátéfi Eszter, aki az atlantai olimpián bronzérmet vehetett át mint a magyar válogatott játékosa. * Debrecenben született ma hetvenegy éve a tokiói olimpia ezüstérmes gerelydobója, Rudasné Antal Márta, aki a mexikói játékokon is rajthoz állt, s ott a negyedik helyen zárt.

Ma ünnepelné hetvenhatodik születésnapját Helsinki kalapácsvető olimpiai bajnoka, a csehszlovákiai Szencen születettaki 1956-ban is dobókörbe állt a melbourne-i játékokon, ahol az ötödik helyen végzett. * Ma negyvennégy éve született Mezőbándon a Marosvásárhelyi Sportiskola, majd a Dunaferr kézilabdázója,aki az atlantai olimpián bronzérmet vehetett át mint a magyar válogatott játékosa. * Debrecenben született ma hetvenegy éve a tokiói olimpia ezüstérmes gerelydobója, aki a mexikói játékokon is rajthoz állt, s ott a negyedik helyen zárt.

Február 15. Tizennyolc évvel ezelőtt halt meg a komollói születésű, egykori mikós diák, Dávid József atléta, az 1928-as olimpia résztvevője. Teste a zaláni temetőben alussza örök álmát. Nevét a zaláni iskola őrzi. * Ma hatvanhat éves dr. Hammerl László sportlövő, a tokiói olimpia bajnoka (kisöbű sportpuska, fekvő) és bronzérmese (kisöbű sportpuska összetett), valamint a mexikói olimpia ezüstérmese (kisöbű sportpuska, fekvő).

Tizennyolc évvel ezelőtt halt meg a komollói születésű, egykori mikós diák, atléta, az 1928-as olimpia résztvevője. Teste a zaláni temetőben alussza örök álmát. Nevét a zaláni iskola őrzi. * Ma hatvanhat éves sportlövő, a tokiói olimpia bajnoka (kisöbű sportpuska, fekvő) és bronzérmese (kisöbű sportpuska összetett), valamint a mexikói olimpia ezüstérmese (kisöbű sportpuska, fekvő).

Február 16. Százegy éve született Budapesten Rajcsányi László kardvívó, a berlini, a második londoni és a helsinki olimpia aranyérmese (kard, csapat). * Nyolcvankettedik születésnapját ünnepelné ma Szathmáry Elemér úszó, az 1948-as olimpia ezüstérmese (4x200 m gyors).

Százegy éve született Budapesten kardvívó, a berlini, a második londoni és a helsinki olimpia aranyérmese (kard, csapat). * Nyolcvankettedik születésnapját ünnepelné ma úszó, az 1948-as olimpia ezüstérmese (4x200 m gyors).

Február 17. Hetvenedik születésnapját ünnepli Bakonyi Péter, a három olimpián (1964, 1968, 1972) is részt vett kardvívó, aki a két utóbbi olimpiáján egy-egy bronzérmet nyert csapatban. * Tizennégy éve hunyt el Budapesten Varju Vilmos súlylökő, a tokiói olimpia bronzérmese. * Győrben született ezelőtt harminchat évvel a barcelonai olimpia aranyérmese, Czigány Kinga, a női kajak négyes tagja.

Hetvenedik születésnapját ünnepli , a három olimpián (1964, 1968, 1972) is részt vett kardvívó, aki a két utóbbi olimpiáján egy-egy bronzérmet nyert csapatban. * Tizennégy éve hunyt el Budapesten súlylökő, a tokiói olimpia bronzérmese. * Győrben született ezelőtt harminchat évvel a barcelonai olimpia aranyérmese, a női kajak négyes tagja.

Á. K.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2631
szavazógép
2008-02-11: Sport - x:

Neuner két aranya (Sílövészet)

Német és orosz siker nyitotta az idei — a sportág történetében a 49. — sílövő-világbajnokságot Östersundban. A nők 7,5 km-es számában a német Magdalena Neuner védhette volna meg a címét, de sajnos, ,,ellőtte" magát (négy lövése is mellé szállt), na de bomba formában versenyzett honfitársa, Andrea Henkel, aki megvédte Németország számára a világbajnoki aranyérmet az igen jól szerepelt orosz és ukrán versenyzőkkel szemben.
2008-02-11: Sport - Áros Károly:

A nyári olimpiai játékok

3.
A játékok műsora
Egyetlen forrás sem említi a játékok eseményeinek biztos sorrendjét. Az idő viharaiban megmenekült és ránk maradt bizonyítékokra alapozva csak sejtjük, hogy körülbelül így festett az olimpia menetrendje. Na de ez is változott, az olimpiászok során gazdagodott, hogy pontosan hogyan, azt nyomon követni nem lehet, csak sejteni.