Tárlat KovásznánCălugăru Anna színálmai

2014. március 29., szombat, Közélet

Színálmait állította ki harmadik kovásznai tárlatán Călugăru Anna. „Festmé­nyeimmel ébren álmodozom” – mondta beszélgetésünkkor. Nézem a képeket, nézem a mintegy 50–60 festményt, s megpróbálok elindulni az „álmok útján”.

  • Szétoszlás
    Szétoszlás

Mert ha két fő motívuma van ennek a festői nyelvezetnek, akkor a szín mellett a másik: az Út! (Itt jártam). Ám az az út sem mindenütt út, csak „más”. Mert alapjában minden kép két motívumra épül. Az egyik – nevezzük alapnak a könnyebb érthetőség kedvéért – megvillóztatott, megszikráztatott színkavalkád, mely apró, egymással feleselő, egymással összejátszó, összecsendülő, egymást felerősítő szervetlen színfoltokból épül, s erős nyugtalanságot áraszt, valamiféle kozmikus nyugtalanságot. A másik, e fölött a kozmikus világ fölött vagy benne átszántó, áthullámzó, nyugodtabb (nem nyugodt, csak nyugodtabb!), összefogottabb (néha ugyan­úgy nyugtalan!) motívum, mely apró darabokra szakadhat, gyű­rűzhet, hullámoz­hat, néha önmagába visszatérve körré szer­veződik, máskor csak sávszerű folt, de más jellegével, nagy ecsetvonásaival mindenképpen dialogizál a háttér-alappal, s kiegyensúlyozó, summázó hatást vált ki. Illetve: a kettő, a kétféle egymásmellettisége, egymásra épülése, egymásba játszása váltja ki a művészi izgalmat, a világ nyugtalanságának izgalmát.
Mert Călugăru Anna korunk világáról vall. A világgal áll harcban. A kor lelkét, annak nyugtalanságait vagy nyugtalanító hatásait érzi. És modern, mai „húrokon” játszik. Ez a fajta absztrakt festői nyelv csak a zenével hozható párhuzamba. A szemen át szól a lélekhez. Mert a lélek „rezdíti” ecsetjét, s ecsetjével a lelket rezdíti, a lélekhez szól. Ezt fejezik ki a születés lelkiállapotát körülírni szándékozó címei is: Vágy, Nyugtalanság, Öröm, Más út…
Ha az egész kiállításra tekintünk rá, keresgélést is érzünk. Vívódást is érzünk. Vívódik a formával, keresi a szín szerepét, a felületalakítás mikéntjét. Néha fakturális hatásokkal próbálkozik, vastagon rakja fel a színeket, a festéket, máskor a szabályost keresi, vízszintes sáv-foltokba rendezi absztrakcióit, megint máskor gyűrűzteti szándékolt bizonytalanságait, melyek azonban mindig bizonyos fajta lázongó életérzést fejeznek ki, s mindig a korról vallanak.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2014-03-29: Közélet - Iochom István:

Viharos székely sorsról (Földi István-könyvbemutató a szülővárosban)

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében csütörtökön számos érdeklődő és Földi István fia, Földi Imre és unokája, Sántha Péter jelenlétében dr. Szőcs Géza ny. egyetemi tanár, közíró bemutatta Földi István Székelynek születtem című posztumusz könyvét, mely a Földi család magánkiadásában jelent meg.
 
2014-03-29: Közélet - :

Kecskeméten az Osonó

Múlt heti miskolci, szolnoki, pécsi és trieszti fellépései után a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely ma Kecskeméten a Szín-Tár Színművészeti Egyetemek Találko­zóján mutatja be a Fazakas Misi rendezte, Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkcióját.