Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Olvassunk!

2014. április 4., péntek, Nyílttér

A jó hír szellők szárnyán jött. Kikelet havának utolsó napjaiban a betűket szeretők népes tömege egy új könyvesbolt megnyitásáról értesült.

Futás a sepsiszentgyörgyi Csíki utca 5. szám alatti, kívülről is szépen megújult épületbe, legalább egy villámlátogatásra, ha már lekéstük az ilyen „üzlet” születésével, keresztelőjével járó első izgalmas perceket... Még ez évben, nemrégen búcsúztattuk az Olt utcai Ex librist, s fájt, hogy a kicsi, de szándékában nemes céllal indult könyvesboltocska ily kevés időt szolgálhatott a megrögzött, könyvgyűjtő olvasóknak. De íme, időben jelentkezett a hézagpótló Tortoma Kiadó Erdővidék Múzeuma alapítójának, Demeter László történésznek köszönhetően...
Elemista koromtól megszerettem a könyvet, az olvasást, talán mert ezt láttam, tanultam értelmiségi szüleimtől, nagyobb testvéreimtől. De tanítóim, középiskolai tanáraim is megtanítottak az olvasás, a megfelelő könyv kiválasztásának művészetére. Attól kezdve, hogy fiatal inasként kenyérkereső lettem, majd minden elszámoláskor megspóroltam egy könyv árát is. Szinte észrevétlenül gyarapodott magántékám; kerestem-kutattam a kedvenc témájú köteteket Erdély és Magyarország nagyvárosaiban, ahol megfordultam több mint öt évtized alatt. Budapest antikváriumai, metróállomásainak standjai megannyi lehetőséget kínáltak, hogy pótolni lehessen a szétlőtt diktátor házaspár fényképeivel-műveivel telített hazai könyvesboltjaink szegényes árukészletét... Nagy szerencsénk volt a Kriterion Kiadó ötletes merészségével: nem maradtunk olvasatlan páriák az erőltetett romániai munkaversenykorszakban.
Mániákus olvasóként tanultam Ciceró­tól, hogy a szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül. Erasmus vallotta, hogy amikor pénze lesz majd, először könyvet vásárol, s csak azután ruhát. Olvasni jó!
Ferenczy L. Tibor

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2014-04-04: Nyílttér - Váry O. Péter:

Fuss, ha kedves az életed (Glossza)

Olyannak képzelem, akár az autópályát. Mármint azt a kijelölt ösvényt, ahol sétáló, avagy éppen szaladó, kocogó ember az erdőben nyugodtan ellehet. Merthogy a kétoldali védőkerítés nélkül mostanság nem életbiztosítás az erdei kiruccanás.
2014-04-04: Nyílttér - Józsa Zsuzsanna:

Keresztelő az árkosi ferences nővéreknél

Öt kisgyermeket keresztelt meg nemrég Böjte Csaba ferences szerzetes az árkosi Irgalmasság Anyja Kismamaotthonban. Az otthont 2004-ben, külföldi segítséggel hozta létre a Pro Vita Hominis Életvédő Társaság, amelynek vezetője dr. Kovács Zita gyermekorvos.