Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Békési levelekIntelem

2014. április 4., péntek, Nyílttér

Mostanság „sláger” lett Wass Albert Üzenet haza című verse. Hallhattuk jó, rossz, magával ragadó, sodró, megríkató vagy teljesen újszerű előadásmódban. A napokban Ferenc pápa is üzent „haza”.

Haza Rómába, mondhatni, a kerítésen túlra. De ez az üzenet egyetemes, és mindenhol otthon van, ahol a politika mint fogalom életmagra kapott és önállósult, lett légyen szó Budapestről vagy Bukarestről. Szavait Rómának címezte, de úgy, hogy mindenki hallja, s akinek inge, az vegye is magára, mielőtt megfázik.
De mit is üzent Ferenc pápa a politikusoknak azon a szentmisén beszélve, amelyen csaknem ötszáz olasz parlamenti képviselő vett részt? Elmondta, hogy Jézus idejében volt egy vezető réteg, amely eltávolodott a néptől, nem volt képes másra, csak hogy saját ideológiáját kövesse és korrupcióba süllyedjen. Pártérdekek, belső harcok: ezekre fordították energiájukat azok, akik Jézus idejében hatalmon voltak – mondta homíliájában. Bizony, ez vonatkozhat valóban a mai Bukarestre, az ottani „emeletes” (alsó, felső szint…) házban regnálókra, de a 2010 előtti budapesti „kormányzókra” is. Meg – ahogy már előbb említettem – minden csóréfelsőtestű politizálóra, helyesebben abból élőre egyaránt.
A Vatikáni Rádió megkérdezett néhány olasz politikust, miként hatottak rá a pápa szavai. Laura Boldrini, az olasz parlament képviselőházának elnöke a szentmisét követően így foglalta össze a pápa beszédének hatását: „Fontos üzenete van: ne peregjenek le rólunk az emberek, a nehéz helyzetben élők szükségletei. A pápa mai szavai nagy hatással bírnak. Azt mondta a vezető rétegnek, képesnek kell lennie arra, hogy válaszoljon azoknak az embereknek a bajaira, szükségleteire, akik már nem tudják megoldani gondjaikat. Olyan üzenet ez, amely a maga egyszerűségében különleges erővel rendelkezik. Nem a jólétben mutatkozik meg az ember értéke: az ember értékét nem a jövedelemigazolása alapján ítéljük meg, hanem annak függvényében, hogy milyen belső értékekkel rendelkezik.” Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint a pápa szavait le kell fordítani a politika nyelvezetére. „Szent szavakat mondott, amelyek alapvető parancsokat idéznek fel: kötelesek vagyunk meghallgatni másokat, és nyitott legyen a szívünk, ez minden más dolog előfeltétele” – mondta. Hozzátette: a politika akkor jó, ha nem a politikát irányítók egyéni szükségleteit helyezi előtérbe, hanem a szenvedő emberek, a nép kollektív szükségleteit, vagyis a közjóért cselekszik. Graziano Delrio regionális ügyekért felelős miniszter így nyilatkozott: „Azt hiszem, nagyon erőteljes buzdítással fordult hozzánk a pápa azzal kapcsolatban, hogy ne távolodjunk el a néptől, hanem maradjunk közel hozzá, ne zárkózzunk magunkba. Érezzük ennek fontosságát, és azt hiszem, mélyen el kell gondolkodnunk rajta.”
Igen. Mélyen el kell gondolkodni rajta. És bizony nemcsak nekünk, kis- és közembereknek, hanem az aktívan politikából élőknek is. Még inkább nekik, mondhatjuk bátran. Ezért rettenetesen fontos részt venni a választáson, és arra szavazni, arra a jelöltre és csapatára, aki és amely a leginkább felöltözött, azaz nem szorul idegen ingekre. Fogadjuk el Ferenc pápa intelmeit mi is, miként Szent Imre édesapjáét, és voksoljunk a magyar és keresztény értékeinket leginkább képviselőkre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2014-04-04: Nyílttér - Józsa Zsuzsanna:

Keresztelő az árkosi ferences nővéreknél

Öt kisgyermeket keresztelt meg nemrég Böjte Csaba ferences szerzetes az árkosi Irgalmasság Anyja Kismamaotthonban. Az otthont 2004-ben, külföldi segítséggel hozta létre a Pro Vita Hominis Életvédő Társaság, amelynek vezetője dr. Kovács Zita gyermekorvos.
2014-04-04: Nyílttér - Kuti János:

Oktassuk ki Európát! (Kármentő)

Állandó választási lázban égünk. Még le sem zajlottak a magyar választások, már az európai parlamenti választásokra készítgetnek fel. Román honfitársaink irigyelhetik tőlünk, mert most már rajtunk is múlhat, ki vezeti majd Magyarországot.