Mi, hol, mikor

2008. február 13., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata ma 18 órától a kézdivásárhelyi diákbérleteseknek játssza a nagyteremben a John Steinbeck regényei alapján készült, George és Lennie című drámai játékot Barabás Olga rendezésében.

Könyvbemutató

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében ma 18 órakor bemutatják dr. Szőcs Géza A lélek hangja című kötetét. Sylvester Lajos beszélget a szerzővel, aki 14 órától a Székely Mikó Kollégiumban is bemutatja kötetét.

Képernyő

Új riportműsort indít Lévai Balázs vezetésével a Magyar Televízió. A havonta jelentkező, ötvenperces Lévai Kislexikon első, ma esti adásában a Vajdaság elmúlt néhány évtizedes történetét tárja fel a műsorvezető Rúzsa Magdival, Rátgéber Lászlóval és Bojan Pajticcsal. A riportműsorban havonta más-más témát dolgoznak fel: szóról szóra térképezik fel a világot, amelyben élünk. A műsor 21.10 órakor kezdődik.

Pályázat

Fa ága rügyével címmel tartják meg a IV. Kárpát-medencei magyar népmesemondók, népzenészek és népi mesterségek őrzőinek találkozóját. A rendezvényt a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, a Magyar Ökoszociális Fó­rum Európai Kommunikációs Intézete szervezi. Jelentkezési határidő: 2008. március 31. Népmesemondók, népi hangszereken játszó zenészek jelentkezhetnek. A találkozó legjobb mesemondóit, zenészeit és kézműveseit jutalmazzák. A résztvevők utazási költségeihez segítséget nyújtanak, étkezést, szállást biztosítanak. Jelentkezni minden kategóriában mesternek (fa ágának) és tanítványainak (rügyeknek) csak együttesen lehet, önálló bemutatkozást nem fogadnak el. Jelentkezési lap és további információ: Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, 2100 Gödöllő, Dózsa György út 8. Honlap: http://www.gvkik.hu, Fülöp Attiláné (telefon: 0036 28 515 280), Istók Anna (telefon: 0036 28 515 539).

Kosárlabda

Őrületes véghajrával és egyszeri hosszabbítás után nyerte meg a sepsiszentgyörgyi U21-es torna zárómérkőzését a Kós Károly ISK. A Váncsa-legények 85—80-nal (16—21, 15—16, 18—19, 17—14, 15—10) páholták el Ploieşti-et. A vendégek kezdték jobban a meccset, és simán nyerték a találkozó első két negyedét. A nagyszünet után egyre jobban játszottak a szentgyörgyi fiúk, lassan, de biztosan ledolgozták ellenfelük előnyét, és újra a győzelemért harcoltak. A sorsdöntő negyedben felváltva vezettek a csapatok. Az utolsó másodpercben — 70—70-es állásnál — Samuilă kezében volt a mérkőzés, de játékosunk kihagyott egy egyszerű ziccert, és hosszabbítással folytatódott az összecsapás. Az utolsó öt percben keményen harcoltak a háromszéki kosarasok, és legvégül ötpontos különbséggel hozták a meccset. Gratulálunk a győzelemhez, és szép volt, fiúk! A csapatok: Kós Károly ISK: Baczó, Bartók, Bernád 8 (1x3), Szép 15 (2x3), Molnár, Berde 3, Samuilă 33, Tontsch, Moaşa, Forreiter 10, Fekete 16; Ploieşti: Văleanu, Bobeica, Neacşu, Tace, Constantin 22 (2x3), Biasuti, Rădulescu, Dumitrescu 3, Savui, Lefter 20, Arăro 18 (1x3), Dragomir 17 (4x3). A nap másik mérkőzésén Brassó 103—94-gyel győzött Marosvásárhely ellen.

Argentínában és Chilében a Dakar

Argentínában és Chilében rendezik meg 2009-ben a Dakar-ralit, melynek rajtja és befutója is Buenos Airesben lesz. A hírt Etienne Lavigne, a verseny főszervezője jelentette be Párizsban, hozzátéve, hogy a viadal össztávja 9000 km, míg a mért szakaszok hossza 6000 km lesz, a pontos útvonalat pedig kedden hozzák nyilvánosságra. A január 3. és 18. közötti versenyen kilenc vagy tíz gyorsaságit Argentínában, négyet pedig Chilében bonyolítanak le. A viadalon részt vevő járműveket novemberben hajón szállítják át Argentínába. Lavigne elmondta, hogy a nevezések elbírálásánál előnyben lesznek azok, akik az idei, elmaradt viadalra is jelentkeztek. A 2008-as verseny halasztásáról egy nappal a rajt előtt, január 4-én döntöttek; a viadal 1979 óta íródó történetében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2008-02-12: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Elhunyt Tom Lantos
Tegnap Marylandben meghalt Tom Lantos magyar származású amerikai politikus, kongresszusi képviselő, az amerikai politikai élet egyik legbefolyásosabb alakja. Amerikába érkezve közgazdasági diplomát, majd a Berkeley Egyetemen doktori címet szerzett.
2008-02-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsiszentkirályi születésű illyefalvi
BAROK JÓZSEF
életének 65. évében hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2008. február 14-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a családi háztól az illyefalvi katolikus temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
1158531