TejtermelésNőtt a feldolgozott mennyiség

2007. június 21., csütörtök, Közélet

Gépi fejés a legelőn - Incze Péter felvétele

Nem csökkent, ellenkezőleg, kismértékben nőtt a Háromszéken működő tejüzemekben feldolgozott nyersanyag mennyisége. S bár a minőség is javult, a termelők és a feldolgozók tartanak a jövőtől, hiszen a nyerstej-piac átalakulása elengedhetetlennek látszik.

Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság adatai szerint az év első öt hónapjában mintegy százezer literrel több nyers tejet dolgoztak fel a háromszéki üzemek, mint egy évvel korábban. A nyolc engedélyezett feldolgozóhoz érkező tej mintegy 26,6 millió literre rúg, míg tavaly májusig 26,5 millió liter nyers tejet dolgoztak fel — közölte dr. Bandeanu István, a hivatal szakreferense.

Ez nem jelenti azt, hogy a háromszéki gazdák többet termelnének, illetve adnának le, sőt, minden bizonnyal kevesebbet, hiszen újabban még külföldről is szállítanak nyers tejet (a Covalact például kö­zel 200 000 litert havonta Magyarországról), s a ,,nagyok" a szomszédos megyékből (Hargita, Brassó), de távolabbról is vásárolnak alapanyagot. Ugyanakkor néhány kisebb tejcsarnok bezárásáról is érkezett hír. Ioan Bălan, a Covalact tulajdonos-igazgatója kérdésünkre elmondta, a megyében működő mintegy nyolcvan saját begyűjtőközpontból négyet zártak be, de az ok gazdasági jellegű, hiszen jobbára kisebb, immár nem rentábilis csarnokokról van szó.

A minőségi követelmények tekintetében érezhető az igyekezet — állította több feldolgozó. Ezt mutatják a hivatal által készített felmérések is, hiszen a leadott mennyiség elsöprő többsége immár egymillió összcsíraszám alatt jut el a feldolgozókhoz. Ez azonban még mindig tízszerese annak, amit három év múlva el kell érni. Bakó Zoltán, az illyefalvi Meotis Kft. tulajdonosa úgy látja, több gazda már most el tudná érni az extra minőséget, ám az a tény, hogy egy helyre gyűjtik össze, az összcsíraszámot rendkívüli módon megemeli. Valamilyen közös megoldást kell találni, mert ha nem, a termelők piac nélkül, a feldolgozók, főleg a kisebbek, nyersanyag nélkül maradnak — véli Bakó. A Covalact igazgatója is úgy látja, a termelők igyekeznek megfelelni a minőségi követelményeknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2007-06-21: Közélet - Iochom István:

Megyeszerte százhatvanhét beruházás

Hét elején a berecki községháza dísztermében tartották meg a kézdiszéki polgármesterek e havi találkozóját, melyen kilenc község polgármestere volt jelen, valamint meghívottként Demeter János, a megyei tanács elnöke, Vajda Lajos és Baka Mátyás, a megyei tanács alelnökei, Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-ügynökség igazgatója és Nagy Ernő magánvállalkozó, a kézdivásárhelyi személyszállító cég tulajdonosa.
2007-06-21: Közélet - Hecser László:

Támogatás baróti romáknak

A Román Szociális Fejlesztési Alap közösségek, önkormányzatok és civil szervezetek által elérhető infrastrukturális beruházást, jövedelemtermelő tevékenység beindítását és szociális szolgáltatás fenntartását támogató új pályázatait ismertette Baróton, Bodoson és Felsőrákoson. Miklósváron, Köpecen és Bibarcfalván az igények konkrét megfogalmazására a napokban kerül sor.