Tonnányi húst vontak ki forgalomból

2014. április 24., csütörtök, Közélet

Közel ötvenezer lej pénzbírságot szabtak ki a hatóságok a hónap eleje óta zajló, átfogó élelmiszer-biztonsági ellenőrzések során. Több mint ezer kilogramm élelmiszert, jobbára húst és húskészítményeket vontak ki forgalomból, a szakemberek által leggyakrabban tapasztalt rendellenesség a lejárt szavatosságú élelmiszerek forgalmazása és tárolása az eladóterekben, valamint a tájékoztató címkék hiánya.
 

A háromszéki élelmiszer-biztonsági hivatal és a rendőrség közös akciója a húsvéti ünnepet megelőző időszakban csúcsosodott ki, összesen mintegy 250 kereskedőt és boltokat, továbbá ötven élőállat- és élelmiszer-szállítmányt is vizsgáltak. A hiányosságok, mulasztások okán tizenkilenc esetben pénzbírságot szabtak ki, összesen 34 800 lej értékben, tizenkét kereskedelmi egységet pedig figyelmeztettek. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos tájékoztatott, egy húsfeldolgozónál közel 530 kilogramm lejárt szavatosságú, igazoló iratok nélküli termékre bukkantak – a kereskedőt ötezer lejre büntették, a társaság élelmiszer-biztonsági engedélyét pedig felfüggesztették. Hasonló intézkedést rendeltek el további tizenhárom bolt esetében, ezek működését időszakosan, a hiányosságok kiküszöböléséig felfüggesztették.
Az élőállat-szállítmányoknál kirívó rendellenességgel nem szembesültek az élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai, egy Bákó megyei rendszámú járműben azonban 102 sertést találtak. A járművezető nem tudott okmányokat bemutatni eredetükről, így az állatokat a vizsgálat idejére elkobozták, a szállítót pedig 7200 lejre bírságolták.
A húsvéti ellenőrzések folytatásaként a következő időszakban vendéglátókat, szállodákat, panziókat, illetve cukrász és pékáru készítésére, forgalmazására szakosodott vállalkozásokat, italkereskedéseket vizsgálnak az illetékes hatóságok – közölte a megyei főállatorvos.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4566
szavazógép
2014-04-24: Közélet - Bokor Gábor:

Munkálkodnak a pákéi reformátusok

Jó ütemben halad a pákéi református templom felújítása: a cserepezés befejezés előtt áll, majd az esőcsatornák felszerelése következik.
2014-04-24: Közélet - :

Vadászterületért perelnek

Négy évvel ezelőtt elvesztett vadászterületeit szeretné visszaszerezni a kovásznai vadászok csoportja.