Megvásárolják az oltszemi Mikó-kastélyt

2014. április 25., péntek, Közélet

Kovászna Megye Tanácsa Sepsi­bodok község önkormányzatával közösen megvásárolja az oltszemi Mikó-kastélyt.

  • A hidvégi gróf Mikó Miklós által 1827-ben épített kastély. A szerző archív felvétele
    A hidvégi gróf Mikó Miklós által 1827-ben épített kastély. A szerző archív felvétele

Erről döntött a megyei közgyűlés tegnapi soros ülésén. Tavaly novemberben a megyei és helyi önkormányzat társult a cél érdekében, majd felmérették az ingatlant. A kastély, a hozzá tartozó épületek és 8,7 hektár terület értékét 779 000 euróban állapította meg a szakértő. A megyeháza és a sepsibodoki polgármesteri hivatal közös tárgyalóbizottsága április 11-én 250 000 eurós vételárban állapodott meg a tulajdonok – Cornelia Oberfichtner, Angelika Pildner von Steinburg, Christl Ingeborg Konrad és Georg Emil Schmutzler – megbízottjával, Klaus Friedrich Fabritiusszal. Az ingatlant fele-fele arányban vásárolja meg a megye és Sepsibodok község. A határozattervezetet egyöntetű szavazattal fogadták el.
Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke elmondta, a telekről Sepsi­szent­györgyhöz közelebb vagy akár a megyeközpontba költöztetik a speciális iskolát. A tulajdonba vétel után hozzáfoghatnak az igen lepusztult állapotban levő műemlék épület restaurálásának, beleértve a termekben levő egyedi falfestményeket is. Ezt uniós pályázat segítségével kívánják megoldani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2014-04-25: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Bíróság előtt az SZNT panasza
A bukaresti táblabíróság elé került tegnap a Székely Nem­zeti Tanács (SZNT) elnökének a román miniszterelnök és államfő ellen emelt diszkriminációs panasza.
2014-04-25: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Folytatják az aszfaltozást (Sepsiszentgyörgy)

Tíz-tizenöt olyan utca leaszfaltozását tervezi idén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amelyet eddig még nem vagy csak részben fedett pormentes burkolat – jelentette be Antal Árpád polgármester.