Belföldi hírek

2014. május 9., péntek, Belföld

Javuló kulturális támogatás
A Korunk, a Helikon, a Látó, a Székelyföld és a Várad kulturális-irodalmi folyóiratok részesülnek minisztériumi támogatásban, az erre vonatkozó kormányhatározatot a napokban fogadták el – jelentette be Kelemen Hunor kulturális miniszter.

„A kormány tartalékalapjából 1 100 000 lejt kapott a tárca az országos kulturális, irodalmi és képzőművészeti folyóiratok támogatására. Ezt a támogatási formát 2010-ben kezdtük el, ami aztán 2013-ban abbamaradt, és az idei költségvetésben sem irányoztak elő erre pénzt, ezért folyamodtunk a tartalékalaphoz. Szintén innen kérünk támogatást a Kolozsvári Nemzetközi Film­fesztiválra (TIFF) és a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválra, mert nem hagyhatjuk, hogy két ilyen jelentős kulturális rendezvény minisztériumi támogatás nélkül maradjon” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzátette, az Országos Kulturális Alap igazgatóját leváltották, az állást ideiglenesen Leonard Horvath, a Kolozs Megyei Kulturális Igazgatóság korábbi vezetője tölti be. Az igazgatócsere az első lépés afelé, hogy a Kulturális Alapnál tapasztalt támogatási aránytalanságok kiegyenlítődjenek.


Csúcson a lej
Tovább erősödött tegnap a lej az euróval szemben, a bankközi piacon az eurót 4,42 lejen is jegyezték, így a lej árfolyamát az elmúlt hat hónapban a legmagasabb szinten jegyezték az európai fizetőeszközzel szemben. Mugur Isărescu, a központi bank kormányzója azzal magyarázta a lej erősödését, hogy az elmúlt időszakban nőtt a román kincstárjegy iránti kereslet, és ezért több tőke érkezett Romániába, másrészt az orosz és az ukrán piacról is jött tőke „ideiglenesen”, az ukrán válság enyhüléséig.


Bepereli Pontát
Bepereli Mircea Mihăieş író Victor Ponta miniszterelnököt, aki öreg fasisztának és neonácinak nevezte a Román Kulturális Intézet (RKI) volt alelnökét, így indokolva azt, hogy nem ellenjegyezte az RKI volt vezetőinek állami kitüntetését, amelyeket Traian Băsescu államelnök szándékozott adományozni. Ponta tegnap úgy nyilatkozott: azzal, hogy megtagadta a kitüntetések ellenjegyzését, elérte a kívánt eredményt: rávilágított, a kitüntetések az államnak, és nem valamely politikai vezetőnek hozott szolgálatokért járnak, Ponta szerint ugyanis Băsescu a hozzá hű embereket akarta kitüntetni.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2014-05-09: Közélet - :

Romániában gond van a jogállamisággal

,,Az Európai Unió akkor fog felfigyelni a Mikó-ügyre, ha nem egyházi, kisebbségi kérdésként, hanem jogállami problémaként mutatjuk be. Azt kell belátnia Európának, hogy Romániában gond van a jogállamisággal” – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba és Markó Attila RMDSZ-es képviselő az Erdélyi jogérvényesítés Brüsszelben című, a Lutheránus Püspökség kolozsvári Reményik Sándor Galériájában szervezett Európai beszélgetőestek közéleti fórumán.
 
2014-05-09: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Mégsem halasztják el a népszavazást
A Donyecki és Luhanszki megye Moszkva-barát szakadárjai nem halasztják el a vasárnapra tervezett függetlenségi népszavazást, holott kifejezetten erre kérte őket Vlagyimir Putyin orosz elnök.