Drakula utóéletei

2007. június 21., csütörtök, Közélet
A törcsvári várkastélyt a román kormány — a művelődési és kultuszminisztérium szorgalmazására — visszaszolgáltatta ,,jogos" tulajdonosának, valami Habsburg-leszármazottnak, aki egyik felmenője, egy román királyné örököseként tarthatott jogot az egykori határvédelmi sasfészek megszerzésére.

Most már Hohenzollern- vagy Habsburg-vagyonná válik-e Törcsvár? Ne firtassuk, ezek az európai dinasztiák úgy összevissza házasodtak, hogy genealógus legyen a talpán, aki kiigazodik az összefonódások szövevényében.

A kérdés inkább az volna, hogy ama román királyné (aki német vala különben!) hogyan juthatott a vár birtokába. Állítólag adományképpen, s az adományozó nem volt más, mint Brassó (Kronstadt) tanácsa, mely nagylelkű gesztusát közvetlenül az első világháború után ejtette meg, ,,hálából a királyné országegyesítő érdemeiért". Lehet, hogy így volt, bár szeretném lelki szemeimmel megláthatni a kronstadti bürger tanácstagok ragyogó fizimiskáját, ahogyan a város tulajdonát képező várkastélyt tálcán adják a ,,regina nostrának", s mellékelik a kilós kulcsokat. Nos, úgy volt, ahogyan volt, engem inkább az zavar, hogy a kastélyt következetesen Drakula várának tartják és mondják, pedig az égadta világon semmilyen dokumentum nem igazolja, hogy Ţepeş (Karós) Vlád ott valaha is megfordult volna. Egyébként segesvári születésének igazolhatósága is hadilábon áll, de ez senkit nem tart vissza attól, hogy mind Segesváron, mind Törcsváron valóságos Drakula-ipart építsenek ki, melynek a történelmi igazsághoz és a civilizált turizmushoz még annyi köze sincs, mint ama Makónak ama Jeruzsálemhez. Az egész Drakula-ügyben egy dolog biztos, azaz kettő: Vlad Ţepeş bizony kegyetlen ember vala, keményen karóztatott, s eléggé hitehagyó és hűtlen természetű is volt, ezért Mátyás királyunk ugyancsak bedutyizta Visegrádon. Ez biztos, s hogy a toronybörtönt nem róla nevezték el a Duna-kanyarban, nagy oka van annak, ott már raboskodott egy valódi király is, az Árpád-házi Salamon, s a tornyot róla nevezték vala el. A világító töklámpást ugyancsak.

Drakula kultusza erősen nagy dolog kies hazánkban, s ha jól meggondoljuk, még pénzes iparág is, ezt egyik-másik turisztikai miniszterünk és államtitkárunk próbálta is meglovagolni, de belebuktak, akár a konstancai pálmafásításba.

Lehet, hogy a szerencsés Habsburg-finak mégis sikerül? Ám ehhez tudnia kellene, hogy a törcsvári várkatonák és várjobbágyok székelyek, illetve hétfalusi magyarok valának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1853
szavazógép
2007-06-21: Közélet - x:

Romániában is voltak ötvenhatosok

Az 1956-os magyarországi forradalom egykori romániai szimpatizánsainak, elítéltjeinek és kivégzettjeinek rehabilitálását szorgalmazza Varga Andrea több mint egy évtizede kutató történész, emlékeztetve, hogy június 26-án lesz Teodor Mărgineanu, az ,,ismeretlen hős" kivégzésének ötvenedik évfordulója.
2007-06-21: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

EP-választások tán novemberben
Ez az első olyan alkalom, amikor a romániai pártok az európai alkotmányról tárgyalnak, és érdekeltek vagyunk abban, hogy ez minden tagországnak megfeleljen, ugyanakkor működőképes is legyen — jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök a tegnapi megbeszélésekről kijövet.