MagaslesAz afganisztáni háború

2008. február 16., szombat, Világfigyelő

Az utóbbi időben, két NATO-csúcson is, Vilniusban és Münchenben szóba került az afganisztáni helyzet. Most először nevezték egyértelműen háborúnak, az eddig rögeszmésen ,,békecsinálásnak" hívott katonai akciókat.

Az amerikai hadügyminiszter élesen ostorozta a tagállamok hadügyminisztereit, mondván, hogy nem egyformán veszik ki a részüket a katonai szerepvállalásból, eddig is az Egyesült Államok mellett Anglia, Kanada és Hollandia vett részt nagyobb erőkkel az afganisztáni háborúban, különösen az északon folyó véres harcokban, más országok mintha vonakodnának eleget tenni kötelezettségeiknek — utalt főként Németországra az amerikai hadügyér. Kétségtelen, a több éve zajló, a terrorizmus lefejezésére és végső elpusztítására indított afgán szerepvállalásból több országnak már elege van. Ráadásul Pakisztánban is egyre romlik a helyzet, az országban találhatók az Al-Kaida és más terrorista szervezetek bázisai. Az Egyesült Államok ezért újabb, 3400 tengerészgyalogost vezényel Afganisztánba, hiszen a helyzet egyre reménytelenebb, a terroristaakciók egyre sokasodnak, és a polgárháború egyre elmélyül, az ellenállás a NATO-val szemben nő. Ezért is kellene újabb csapatokat az afgán területre vezényelni — állította az amerikai hadügyminiszter, s hazája most is elöl jár a jó példával, noha eddig is a katonai feladatok oroszlánrészét vállalták. Ugyanerre — újabb német csapatok Afganisztánba vezénylésére — viszont Berlin nem hajlandó, az örök vita — küldjenek-e egyáltalán német katonákat a határokon kívül —, újra fellángolt. Németországban, mint más NATO-országokban is, mindez belpolitikai és pártpolitikai kérdés, és ahogyan Angela Merkel német kancellár kifejtette: az afgán szerepvállalás fokozása erodálhatja a kormányzó pártokat. Látni lehet, hogy más tagállamokban is ugyanez a helyzet, mintha teljesen reménytelennek látnák az afgán helyzetet, a kierőszakolt demokratizálás esélyeit, hiszen az ellenállás, a tálibok és bizonyos, a békecsinálókat betolakodóknak, megszállóknak, elnyomóknak tekintő törzsek harci kedve napról napra nő. Feltehetjük a kérdést: hogyan lehetne sikeresebb a NATO afganisztáni szerepvállalása? Nemhogy a terrorizmus méregfogát nem sikerült kihúzni, de a belső ellenállás növekedése jelzi, fokozni kellene a NATO jelenlétet a térségben. Erre viszont bizonyos tagállamok nem hajlandók. A NATO egyik legnagyobb kudarca körvonalazódik...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2008-02-16: Világfigyelő - x:

Letették Wass Albert szobrának alapkövét

Több száz résztvevő előtt helyezték el Wass Albert író szobrának alapkövét tegnap a debreceni Nagyerdőben. A Medgyessy sétányra tervezett, életnagyságú alkotás elkészítéséhez és felállításához szükséges pénzt a debreceni Polgári Casino Egyesület adományokból gyűjtötte össze.
2008-02-16: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Továbbra is ellenzi, de kénytelen aláírni
Sólyom László köztársasági elnök továbbra is fenntartja azon ellenvetések többségét, amelyeket a társadalombiztosítási törvény elfogadásának módja és a jogszabály tartalma alapján a politikai vétó indokaként kifejtett, de hétfőig köteles aláírni és kihirdetni az egészségbiztosítási pénztárakról február 11-én elfogadott törvényt.