Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2014. június 4., szerda, Mi, hol, mikor?

A Nemzeti Összetartozás Napja
* Sepsiszentgyörgyön ma 16 órától a Turul téren, a Kőrösi Csoma Sándor utca és a Templom utca kereszteződésénél megtartják a Nemzeti Összetartozás Napját. Rossz idő esetén az ünnepi műsort a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartják. S A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete kezdeményezésére ma 17.30 órakor megemlékezést tartanak a trianoni döntésről az Erzsébet parkban, a volt országzászló helyén.

* Kézdivásárhelyen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete ma 17.32 órától megemlékező felvonulást tart a Dózsa György és a Szabadság utca kereszteződésénél. Innen indul a felvonulás a Hősök terére, ahol rövid megemlékezésre kerül sor.
* Baróton ma 17.32 órától a Diákdombon tartják a megemlékezést, mely harangszóval veszi kezdetét. Beszédet mond Lázár-Kiss Barna András polgármester, Nagy István, az MPP baróti elnöke és Benedek Erika, az EMNP háromszéki elnö­ke, valamint Demeter László történész. Áldást mond Tóth József plébános. Közreműködik Pető Melinda, Beke Tímea, a MarsHall Együttes, valamint a Csala Kürtje fúvószenekar. Ezt követően megkoszorúzzák a Székely Hadosztály emléktábláját. 18.30 órakor a Gyulai Líviusz Városi Könyvtár Pál Antal olvasótermében Élő tudás – Élő igazság címmel Keserű Sándor történelemtanár tart előadást a Trianoni békediktátumról.
* Kovásznán ma 17 órától a vajnafalvi református templom kertjében felállított Trianon-emlékműnél lesz a megemlékezés.
* Bibarcfalván ma 18 órától igehirdetés a református templomban, fellép az egyházközség férfikórusa, Benedek Erzsébet szaval, majd a gyűlésteremben bemutatják Nagybaconi Molnár Ferenc Erdővidék szabadságharcosa és A remény hősei című kötetét.

XXI. Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál
Ma 12 órától az új stúdióban Mihai Ignat: Halál a hazáért (Moarte pentru patrie) – Mirela Bucur rendezése, Andrei Mureşanu Színház (Sepsiszentgyörgy); 17.30 órától Andrea Gavriliu: Zic Zac – I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem (Bukarest); 18.40 órától a szabadban Ştefan Peca: Használhatatlan földrajz (Geografia inutil) – Pedro Bennaton rendezése, Erro Csoport (Floria­nópolis, Brazília); 21.30 órától az előtérben díjkiosztás.

Színház
* A Tamási Áron Színház kamaratermében ma 19 órakor Tadeusz Słobodzianek Ilja próféta című darabját játsszák. Az előadás színpadra állításában Bocsárdi László rendező közvetlen munkatársa Bartha József díszlet- és jelmeztervező, valamint Könczei Árpád zeneszerző.
* A kovásznai Pokolsár Egyesület színtársulata pénteken 20 órától a kézdivásárhelyi vigadó művelődési házban bemutatja Sütő András: Vidám sirató egy bolyongó porszemért című kétfelvonásos vígjátékát. Rendező: Gazda József.


Zene
* A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 19 órától a Georgius és a Csíki Kamarazenekar közös hangversenyt tart. Kar­mester: Erdélyi Dániel (Ma­gyarország). Műsoron: A. Mendelssohn: 7. Vonós­szimfónia; L. Janacek: Szvit vonósokra; P. Warlock: Capriol Suite. Belépő: 10 lej felnőtteknek, 5 lej diákoknak és gyermekeknek.
* A zabolai Mikes-kastély és a Musica Broca közös szervezésében megtartják az első Transylvania kamarazene-fesztivált. Ayako Tanaka (hegedű), Tomoko Akasaka (brácsa), Eric-Maria Couturier (cselló) és Juliana Steinbach (zongora) kamarazene-hangversenyt tart csütörtökön 13 órakor a zabolai kastélyparkban (a régi lovarda), 14–16 óráig ugyanott zenei szeminárium, 20 órától a gelencei Szent Imre műemlék templomban lépnek fel a művészek. Június 6-án, pénteken 13 órakor a zabolai református templomban muzsikálnak, 14–15 óráig ugyanott zenei foglalkozásokat tartanak gyermekeknek, 20 órakor a kastélyparkban adnak rendkívüli hangversenyt.

Könyvbemutató

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban ma 18 órától Kolozsvári András mutatja be a Mentor Ki_adónál 2013-ban és 2014-ben megjelent két verses­kötetét: Szabad szavak és a Fekete óda (Versek 1978–79-ből). A szerzőt eddig főleg publicistaként ismerhette meg a közönség B. Kovács András néven.

Ingyenes diszlexiaszűrés
A Fer alapítvány idén is támogatja az V. osztályba iratkozó tanulók szűrését a specifikus tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) felismerése érdekében. Várják minden olyan szülő jelentkezését, akinek gyermeke lassan, hibásan olvas, szövegértése nem megfelelő, írása nagyon hibás, olvashatatlan, vagy a matematikai készségek terén mutat nagy elmaradást. Jelentkezni a 0744 572 940-es telefonszámon lehet.

Hitvilág
* Zarándoklat indul a csíksomlyói pünkösdi búcsúra csütörtökön a 14.30 órai szentmise után a kézivásárhelyi kantai Szentháromság- templom elől (szállás Ká­szon­új­faluban). Pénteken 8 órakor tovább indulnak (szállás Csík­bánfalván). A szervezők a Kantába várják Ge­lence, Cser­náton, Torja, Szent­katolna és Ozsdola község híveit, Kéz­di­szentl­éleken csatlakoznak Kéz­diszentkereszt, Béla­fal­va, Kur­­ta­patak, Esztelnek, Csomortán, Almás, Lem­hény és Bereck zarándokai. Visszautazás Csík­somlyóról autóbuszokkal.
* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban Balogh Klára jogtanácsos szentföldi élményeiről tart vetített képes előadást holnap 19 órától a Háló-klubban.

Térségfejlesztési konferencia

Cselekvési alternatívák Székelyföldön címmel kétnapos térségfejlesztési konferenciát szervez a Domokos Géza Egyesület. Csütörtökön 17 órakor Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának kis üléstermében köszöntőt mond: Tamás Sándor tanácselnök, megnyitó előadást tart Sárkány Mihály néprajzkutató, szociálantropológus Etnicitás: munkamegosztás és kulturális fixáció címmel. További előadások: Orbán Miklós, az Agrosic társulás igazgatója Székely termék: Tradíció, minőség és egészség, Vajda Lajos, a Green Energy Egyesület és a Biomassza Innovációs Klaszter elnöke: Green Energy Biomassza Klaszter – Megvalósítások, tervek, lehetőségek, Both József, a környezetvédelmi ügynökség osztályvezetője: A Hargita megyei természetvédelmi területek ásványvízforrásai, Benkő Erika, a  Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat irodavezetője, illetve Zsigmond József, az iroda munkatársa: Jogtudatosság és jogvédelem Háromszéken.

Heti mentő
A Kovászna Megyei Mentőszolgálat május 26. és június 1. között 364 hívást kapott, és ugyanannyi esethez mentek ki a mentő csapatok. A hívások 35 százaléka nagyfokú sürgősség (agyvérzés, szívinfarktus, komás állapotok, szülések). Az esetek 65 százaléka kisebb fokú sürgősség, mely nem veszélyezteti rögtön a beteg életét (hasi görcsök, epe- és vesegörcsök, diabétesz, kisebb traumák, túlzott étel-ital fogyasztás). A 364 esetből 223-at a sepsiszentgyörgyi állomás látott el. Az év első öt hónapjában a Kovászna Megyei Mentőszolgálat 7511 hívásnak tett eleget.

Röviden
Jogi szolgálat. Szerkesztőségünk­ben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Sokszínű Caritas. A Sepsiszent­györgy, Kós Károly utca 11. szám alatti székházban ma 17 órától a rendezvénysorozat témája a hospice szemlélet­mód. Előadó Hompoth Teréz, aki 13 éve elkötelezett tagja a Caritas csapatának.
Gulliver-napokat tartanak mától péntekig a sepsiszentgyörgyi óvodában naponta 9.30 órától.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 18.30–19.30 óráig társaságitánc-tanfolyam, 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek kezdő szinten. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik, 9 órától nyugdíjas- torna, 18 órától aerobik diákoknak, 19 órától táncaerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
Hobbi cserebereklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Mű­velődési Ház Hobbi cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt.
Guzsalyas. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 18 órától fazekastanfolyam felnőtteknek, fiataloknak.
Néptánc. A Kónya Ádám Műve­lődési Házban minden szerdán 16 órától néptáncoktatás kisiskolásoknak a Rügyecske csoporttal, 17 órától román népi táncokat tanulhatnak az Izvoraşul ifjúsági néptánccsoporttal. Oktató: Rápolti István.
Diszlexiások találkozója. A Pro-Disz-Lex Egyesület csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium 54-es termében találkozót tart a tagoknak, és szívesen látnak érdeklődőket is.
Elzárják a vizet Kovásznán ma 8–18 óráig a Cuza Vodă, Ősz, Tudor Vla­dimirescu, Bácsok, Tavasz, Fonoda, Cserépgyár, Horia-Cloşca-Crişan, Gaz­dáné Olosz Ella, Víz és Petőfi Sándor utcában; Sepsiszentgyörgyön holnap 8–20 óráig a Dózsa György, Bolyai János, Virág, Erdő, Csorgó, Olt, Gyárfás Jenő, Grigore Bălan utca 16-os, 28-as, 27-es tömbházban; a Híd utcában az Olt utca és a Debren-híd közötti szakaszon.
Áramszünet lesz holnap 8–9 óráig Kézdiszentléleken, 9–12 óráig Kézdi­szentkereszten, Bélafalván, 12–15 óráig Nyujtódon.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 167
szavazógép
2014-06-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
idős BANDI ANDRÁS
életének 81. évében 2014. június 3-án elhunyt.
Temetése 2014. június 5-én 14 órakor lesz a kézdiszentkereszti ravatalozóháztól.
A gyászoló család
7442
2014-06-04: Világfigyelő - :

Magyarországi megemlékezések a Nemzeti Összetartozás Napján

Negyedik alkalommal emlékeznek meg ma a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Az érdeklődőket Magyarország több pontján számos program várja. A közigazgatási tárca tájékoztatója szerint a nemzeti rendezvény programjainak meghatározó gondolata ezúttal is a kultúra határon átívelő egysége, illetve az anyaországi és a külhoni magyarság kapcsolatainak erősítése.