Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az Origo főszerkesztőjének leváltása miatt tüntettek Budapesten

2014. június 4., szerda, Világfigyelő

Az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltása miatt mintegy kétezren tüntettek tegnap délután Budapesten. A demonstráción többen is azt hangoztatták, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomására távolították el a hírportál éléről Sáling Gergőt. A tüntetők a Szabad ország, szabad média! rigmust skandálták.
 

  • A szimpátiatüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth téren
    A szimpátiatüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth téren

A Kettős Mérce blog által szervezett demonstráció résztvevői az Origo szerkesztősége előtt, a VII. kerületi Dob utcában gyülekeztek, ahol megafonon felolvasták négy hírportálnak, az Indexnek, a 444-nek, az Átlátszónak és az Origónak az állásfoglalását, amelyben kiálltak a sajtószabadságért. A tüntetők a Kossuth Lajos térre, a Miniszterelnökséghez vonultak a Teréz körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon. A rendőrség biztosította a menetet, az útvonalon szünetelt a közlekedés. Amikor az élen vonulók elhagyták a Nyugati teret, a tüntető csoport vége a Podmaniczky utcánál volt. A vonuló tömeget a Kossuth Lajos téren további néhány száz szimpatizáns fogadta. A szervezők megköszönték a résztvevőknek, hogy szolidaritásukról biztosították az Origo szerkesztőségét, és kiálltak a sajtószabadságért, majd a demonstráció a himnusz eléneklésével ért véget.
Az Origo Zrt. tegnap reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi az eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott a posztjáról, utóda Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. tévé és webvideó üzletágának vezetője.
A hírportál szerkesztősége ugyanakkor közleményben állt ki eddigi vezetője mellett. Eszerint a szerkesztőség nem ért egyet Sáling Gergő leváltásával, „a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy eddigi munkáját továbbra is folytassa” – tették hozzá.
Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége pedig közleményben tiltakozott a főszerkesztő leváltása ellen, ami szerintük üzenet a független nyilvánosságnak. „A hatalom, amely a közvetlen befolyása alá nem tartozó mé­diát megfélemlíteni, elhallgattatni igyekszik, demokráciában elfogadhatatlan” – írták. Az Origo Zrt. közleményben utasította vissza, hogy a főszerkesztőváltás mögött bármilyen politikai ok vagy nyomásgyakorlás húzódna meg. Az Origo Zrt. tulajdonosa a Magyar Telekom.
*
A 444 értesülése szerint politikai okok állnak Sáling Gergő leváltásának hátterében: a legnagyobb ellenérzést az váltotta ki, hogy az Origo szolidaritást vállalt a Fidesz választási központjából kizárt újságírókkal. Pethő András Lázár János hotelszámlájáról szóló cikke és a Lázár elleni nyertes per már csak az utolsó csepp lehetett a pohárban, bár ezt a felmondáskor hivatalosan nem mondták ki. A Miniszterelnökség – szokatlan módon – még nevesítette is Pethőt az egyik közleményben, mondván, az ő örömére Lázár János megtéríti az államháztartásnak azt a kétmillió forintot, amibe szóban forgó külföldi útjai kerültek.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1127
szavazógép
2014-06-04: Világfigyelő - :

Magyarországi megemlékezések a Nemzeti Összetartozás Napján

Negyedik alkalommal emlékeznek meg ma a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Az érdeklődőket Magyarország több pontján számos program várja. A közigazgatási tárca tájékoztatója szerint a nemzeti rendezvény programjainak meghatározó gondolata ezúttal is a kultúra határon átívelő egysége, illetve az anyaországi és a külhoni magyarság kapcsolatainak erősítése.
 
2014-06-04: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden