Belföldi hírek

2014. június 27., péntek, Belföld

A schengeni csatlakozást szorgalmazza
Románia igazságszolgáltatása már megfelelően működik ahhoz, hogy elkezdődhessen az ország schengeni csatlakozási folyamata – jelentette ki Traian Băsescu államelnök tegnap, a brüsszeli EU-csúcsra való elutazása előtt. Az EU állam- és kormányfői találkozójának napirendjén a schengeni övezet biztonságossága is szerepel, és ezt az alkalmat megragadva Băsescu felveti Románia helyzetét, amely már 2011 óta vár az integrációra.

Az államfő szerint indokolatlanul késik az ország csatlakozása, és a folyamat elkezdése melletti érvek éppen az Európai Bizottságnak a román igazságszolgáltatás ellenőrzési és együttműködési mechanizmusából fakadnak, hiszen a legutóbbi jelentés is megállapítja, hogy a román igazságszolgáltatás intézményei megfelelően működnek. Băsescu emlékeztetett: a korrupcióellenes ügyészség, a feddhetetlenségi ügynökség, valamint a legfelső bíróság tevékenysége is kedvező értékelést kapott. Ugyanakkor elismerte, hogy a jelentésben sok bírálat is szerepel, amelyek főleg a politikusokra és a parlamentre vonatkoznak, ennek ellenére szerinte elkezdődhet a csatlakozási folyamat.

Többezres elbocsátás a vasútnál
Valószínűleg 2500 alkalmazottat fog elbocsátani az állami vasúttársaság (CFR) teherszállító vállalata – jelentette ki a tegnapi kormányülésen Victor Ponta kormányfő, aki szerint ez az ára annak, hogy tavaly a kormányt „szabotálták” azon próbálkozásában, hogy a vállalat gondjait megoldja. Tavaly júniusban a Gruia Stoica üzletember által ellenőrzött GFR vállalatot hirdették meg győztesként a vasúti társaság privatizálási eljárásán. A vállalat 202 millió eurót ajánlott fel a részvények 51 százalékáért. A tranzakció azonban nem történt meg a kiírt határidőig, október 14-éig, mivel a CFR teherszállító vállalatának némely hitelező bankjai nem egyeztek bele a részvényes megváltoztatásába, a Versenytanácsnak pedig nem volt meg a szükséges ideje, hogy határozatot mondjon az ügyben. A CFR teherszállító vállalatának privatizációja vitát szült akkor Traian Băsescu államelnök és Victor Ponta kormányfő között, az utób­bi azt kérve, hogy a Băsescu által vezetett Legfelső Vé­delmi Tanács újra adjon ki engedélyt a vállalat eladására, az államelnök pedig azt kérte Pontatól, hogy vállalja a felelősséget a privatizálásért. Két héttel ezelőtt Dan Şova akkori szállítási miniszter bejelentette, hogy kedvezőtlen anyagi helyzete miatt a teherszállító részleg az elkövetkező héttől kezdődően több mint 2000 alkalmazottját bocsátja el, ellenkező esetben fennáll annak veszélye, hogy augusztustól béralapok nélkül marad.

Államfőválasztás novemberben
Az idei államelnök-választás első fordulóját november 2-án, a másodikat november16-án szervezik meg – jelentette be Victor Ponta kormányfő. A vonatkozó kormányrendeletet tegnap vitatták meg, és ugyancsak tegnap került a kormány asztalára az a sürgősségi rendelet is, amellyel az államelnök-választásra vonatkozó törvényt kívánják módosítani. Egyelőre még egyik párt sem nevezte meg államfő-jelöltjét, a közvélemény-kutatásokat azonban Victor Ponta vezeti 46,3 százalékkal, utána Klaus Johannis nagyszebeni polgármester következik 32,6 százalékkal, és messze lemaradva, 3–6 százalékkal a többi párt lehetséges jelöltjei.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1364
szavazógép
2014-06-27: Közélet - :

Autópályákat várnak Rustól

Az észak-erdélyi autópálya 2005-ben leállított építési munkálatainak folytatását támogató hozzáállást vár el az újonnan hivatalba lépett Ioan Rus szállítási minisztertől Victor Ponta kormányfő annak dacára, hogy az autópályák nem tartoznak a tárca fennhatósága alá.
2014-06-27: Közélet - Farcádi Botond:

Külföldi hírek

Meghosszabbíthatják a tűzszünetet
A délkelet-ukrajnai tűzszünet meghosszabbításáról beszélt egymással tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár – tájékoztatott a Kreml sajtószolgálata. Az újabb telefonos megbeszélést Berlinből kezdeményezték. Moszkva közlése szerint az orosz államfő és a német kancellár „folytatta a véleménycserét a kiélezett ukrajnai válság megoldásához való nemzetközi hozzájárulásról”. A felek „érintették a tűzszünet betartásának ellenőrzésével kapcsolatos kérdéseket, a tűzszünet meghosszabbításának fontosságát, az összekötő csoport működésének rendszeressé tételét és az erőszakkal fogva tartott személyek kiszabadítását”.