Mi, hol, mikor

2008. február 25., hétfő, Mi, hol, mikor?
Tánc

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a Fazekas Mihály klasszikus műve alapján készült, Ludas Matyi című mesemusicalt ― rendező-koreográfus: Novák Ferenc ― a héten a következő program szerint mutatja be a kultúrpalota Lajtha László Stú­diótermében: ma 10 és 12 órától, holnap 12 és 14 órától, szerdán 14 és 19 órától, csütörtökön 9.30 és 11.30 órától, pénteken 11 és 13 órá­tól. Érdeklődni a szervezőirodában naponta 10—14 óráig vagy a 0267/315 418-as, 0721 139 882-es és 0728 085 091-es telefonon lehet.

Könyvbemutató

A sepsiszentgyörgyi Bod Pé­ter Megyei Könyvtárban holnap 18 órakor bemutatják Hermann Gusztáv Mihály Az eltérített múlt című kötetét. A szerzővel Róth András Lajos tudományos kutató beszélget. A kö­tet azokkal a székelyekkel kapcsolatos oklevél- és krónikahamisítványokkal, sajtóban megjelent szándékos történelmi tényferdítésekkel foglalkozik, amelyek hatással voltak a székelység történelmi tudatára, az összmagyarság vagy más népek (mindenekelőtt a románok) szé­kelység-, illetve Szé­kelyföld-képére. A könyv fejezetei: Villa Nostra Olachalis — egy hamis oklevél utóéletéről; Villa Valachalis Bereczkfalva — egy másik gyanús oklevél és utóélete; A Csíki Krónika és a székely ,,virtuális múlt"; Orbán Elek posztumusz száműzetése — egy költött életút és históriai megfelelője.

Zene

A baróti művelődési ház kistermében csütörtökön 18 órától a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes koncertezik.

*

Gál Zsuzsanna, a kézdivásárhelyi Apor Péter Iskolaközpont tizenegyedikes tanulója veseátültetésre szorul. Az anyagi költségek fedezésére Majláth Attila szervezésében pénteken 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében jótékonysági koncertet tartanak. Fellép: Kocsis Zoltán Üzenet együttese, Jocó Junior, Mr. Kaly, Majláth Attila, a Cantus kamarakórus és a Reformá­tus Kollégium ifjúsági csoportja. A szervező szeretettel elvár mindenkit szerény adományával.

Színház

Az M Stúdió ma estére meghirdetett, Nagy Eszter Anyanyelve: csipesz című monodrámájának előadása elmarad.

*

A Tamási Áron Színház társulata vasárnap 16 órától a nagyteremben Friedrich Dürrenmatt A csendestárs című előadását mutatja be Zakariás Zalán rendezésében a Katona József- és Madách Imre-bérleteseknek (volt Kiss Manyi-bérlet).

Jegyek a színház pénztárában kaphatók, nyitvatartási rendje: kedden, szerdán és csütörtökön 11―15, pénteken 11―13 óráig, valamint másfél órával az előadás kezdete előtt is. További információért forduljon a Tamási Áron Színház közönségszervező irodájához, telefon: 312 104, 0745 589 214 és 0728 083 336. Színházjegyét a közönségszervezőktől telefonon is megrendelheti.

*

A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat a nagy érdeklődésre való tekintettel március 2-án, vasárnap 17.30 és 20 órától a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében, március 3-án, hétfőn 19 órától a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában újra bemutatja a Kabaré Expressz című 2008-as szilveszteri kabaréját. Jegyek elővételben a két intézmény jegypénztáránál. A sepsiszentgyörgyi előadásra jegyeket telefonon is elő lehet jegyeztetni a 0724 282 735-ös számon.

Küldöttgyűlés

Az RMDSZ kovásznai szervezete szerdán 19 órától tartja a városi művelődési házban a kiértékelő küldöttgyűlést, amelyen a hivatalban levő önkormányzati képviselők beszámolnak tevékenységükről. Az ülésen szavazati joggal részt vehet a szervezet minden tagja, aki tagsági könyvvel igazolja magát.

Lomtalanítás

A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. fölösleges villamos és elektronikus készülékek begyűjtésére idén első alkalommal pénteken 12 és 18 óra között szervez lomtalanítási akciót. Ez alkalommal mindenki megszabadulhat fölösleges elektromos háztartási cikkeitől, ha kihelyezi azokat a hulladékgyűjtő konténer közelébe vagy a családi ház elé. Kérik, hogy a tárgyak kihelyezésével ne akadályozzák a gyalogos- vagy autóforgalmat. A köztisztasági cég diszpécserszolgálatánál is igényelhető az említett hulladékok elszállítása. Telefon: 0267/310 123. A begyűjtési akciót minden hónap utolsó péntekén azonos időpontban megismétlik.

Megemlékezés

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület ma Gazdá­né Olosz Ella textilművészre, az iskola néhai tanárára emlékezik. Az emlékünnepség 12.30 órakor koszorúzással kezdődik a művésznő sírjánál, 13 órakor az iskolában felavatják bronzplakettjét, Vargha Mihály alkotását. Utána gyermekrajz-kiállítás nyílik a dokumentációs központban. (b. j.)

Pályázat

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum irodalmi pályázatot hirdet V—XII. osztályosoknak Kós Károly, az országépítő címmel. Olyan dolgozatokat várnak, amelyek tárgyszerű, tömör előadásmódban méltatják a 125 éve született alkotó emberi helytállását, erdélyiségét, művészi kreativitását. Az elbírálásnál a szép- és helyesírás, a tárgyi tudás és az egyéni hangvétel egyaránt fontos szempont. A dolgozat terjedelme: max. 6000 leütés (A4-es formátumon másfeles sorközzel, 14 pontos Times New Roman betűkkel 3 oldal). Az első oldal bal felső sarkában fel kell tüntetni a szerző adatait: az iskola nevét, az osztályt és a helységet. Leadási határidő: március 28., a Székely Nemzeti Múzeum titkárságán személyesen vagy postai úton (520055 Sf. Gheorghe, str. Kós Károly nr. 10). Kapcsolattartó: Tamás Tünde, telefon: 0267/312 442, e-mail: office@sznm.ro. A korosztályonként legjobb dolgozatok szerzőit ünnepség keretében értékes könyvjutalomban részesítik.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy ingatlanügynök (középfokú végzettség — kf.), textíliafehérítő (líceum), betegszállító, szakács, kartonozó, múzeumi konzerváló (kf.), jogtanácsos, könyvelő (kf.), szabó, táncos (kf.), közgazdász (kf.), autóvillamossági szerelő (szakképesített — szk.), kotrógépkezelő, számlázó (kf.), informatikus (felsőfokú végzettség — ff.), építőmérnök, rendszermérnök, gépipari mérnök, takarító, fürdőszoba-szerelő (szk.), géplakatos, darukezelő, művezető (kf.), mezőgépész, árumérő (a textilgyárba), szemetes, muzeográfus (ff.), őr, kapus, pszichopedagógus, előadó (ff.), orvosírnok (kf.), egyetemes javítómunkás, titkárnő (kf.), gépkocsivezető (kf.), egészségügyi nővér (technikum), targoncakezelő (kf.), világosító (kf.), karosszérialakatos (szk.), elárusítónő (kf.), autófestő (szk.), két-két biztosítási ügynök (líceum), textíliakeményítő, pénzügyi tanácsadó (ff.), szakosított nevelő (kf.), vasbetonszerelő, felügyelő (ff.), pincér (szk.), számítógépes tervező (kf.), pszichológus, taxisofőr (szk.), villamos hegesztő (szk.), három-három báros (szk.), gépkezelő, négy-négy gépkocsivezető (C, E kategóriás jogosítvánnyal), félkészfatermék-feldolgozó (szk.), faiparigép-kezelő (szk.), faesztergályos (szk.), szalagfűrész-kezelő (szk.), elárusító (szakiskola), festő, öt-öt konfekciós (szk.), építő-szerelő munkás, villanyszerelő (kf.), kovács (szk.), szakképzetlen munkás facsiszolásra, hegesztő, faipari lakkozó (szk.), szobafestő, nyolc egyetemes asztalos (szk.), tíz-tíz egészségügyi asszisztens (technikum), kőműves, tizenkét ács, tizennégy faszerkezet-összeszerelő (szk.), tizenöt szakképzetlen konfekciós munkás, harminc szakképzetlen munkás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2008-02-23: Magazin - x:

Zsiráfkabát

Zsiráfnak varrat kabátot egy észak-amerikai állatkert, hogy ne fázzon télen. A zsiráf 18 éves, ami szép kor faját tekintve.
2008-02-25: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a mikóújfalusi
DOBRICZA DOMOKOSNÉ
DUKA ADÉL
életének 58. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Temetése 2008. február 25-én 13 órakor lesz a családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
2505810